Fără categorie

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2011: europenii sunt mai încrezători în ceea ce priveşte economia

Bruxelles, 4 august 2011 – Europenii încep să fie mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele economice, numărul celor care afirmă că am depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei fiind în creştere, după cum reiese din sondajul Eurobarometru realizat în primăvara anului 2011, sondaj de opinie organizat de două ori pe an de Uniunea Europeană. 43% dintre europeni consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim (a se vedea anexa). Acest procentaj este cu un punct procentual mai mare decât cel din ultimul sondaj, realizat în toamna anului 2010 (MEMO/11/16), și cu 15 puncte procentuale mai mare decât cel din sondajul din primăvara anului 2009. De asemenea, europenii solicită tot mai mult adoptarea de măsuri la nivelul UE și consolidarea cooperării europene pentru a depăși criza și pentru a evita problemele în viitor. Aproape 8 din 10 europeni consideră că o mai bună coordonare între statele membre UE în ceea ce privește politica economică ar fi util…

Bruxelles, 4 august 2011 – Europenii încep să fie mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele economice, numărul celor care afirmă că am depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei fiind în creştere, după cum reiese din sondajul Eurobarometru realizat în primăvara anului 2011, sondaj de opinie organizat de două ori pe an de Uniunea Europeană. 43% dintre europeni consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim (a se vedea anexa). Acest procentaj este cu un punct procentual mai mare decât cel din ultimul sondaj, realizat în toamna anului 2010 (MEMO/11/16), și cu 15 puncte procentuale mai mare decât cel din sondajul din primăvara anului 2009. De asemenea, europenii solicită tot mai mult adoptarea de măsuri la nivelul UE și consolidarea cooperării europene pentru a depăși criza și pentru a evita problemele în viitor. Aproape 8 din 10 europeni consideră că o mai bună coordonare între statele membre UE în ceea ce privește politica economică ar fi utilă în găsirea unor soluții privind situația economică.

„Ultimul sondaj Eurobarometru confirmă faptul că Uniunea Europeană iese treptat din criză. Cetățenii consideră că UE adoptă măsuri eficace împotriva crizei și că se înregistrează din nou o redresare a economiei.”, a afirmat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene. „Potrivit aceluiași sondaj, majoritatea cetățenilor consideră că, în prezent, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun și se așteaptă ca instituțiile UE și guvernele naționale să abordeze în continuare provocarea comună a susținerii creșterii și a creării de locuri de muncă. Dacă acționăm cu toții în mod responsabil, Europa are mari șanse să iasă din criză mai puternică decât era înainte.”

Deși la nivelul UE tendința generală este pozitivă, în țările care se confruntă în continuare cu recesiunea și în care rata șomajului este în creștere, există încă o anumită doză de scepticism. Există diferențe între țări, unele fiind mai „optimiste”, iar altele – „mai pesimiste”. Majoritatea statelor membre, în special Danemarca (68%), Estonia (64%) și Austria (62%), consideră că impactul crizei economice asupra pieței forței de muncă a atins deja nivelul maxim. Țările care se confruntă cu criza, cum ar fi Portugalia (80%) și Grecia (78%), sunt însă de părere opusă.

În general, europenii se declară în favoarea ideii de „a fi mai puternici acționând împreună” (a se vedea anexa): 79% (+ 2 puncte procentuale față de toamna anului 2010) se declară în favoarea „unei coordonări mai strânse a politicii economice între toate statele membre UE”, 78% (+3) doresc ca „UE să supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor și a instituțiilor financiare”, 78% (+3) consideră că ar util ca „țările din zona euro să își coordoneze mai strâns politicile economice și financiare”, 77% (+2) se declară în favoarea „unei supravegheri mai atente de către UE a activităților desfășurate de marile grupuri financiare” și 73% (+2) consideră că ar fi bine ca „UE să aibă un rol mai important în reglementarea serviciilor financiare”.

Cetățenii europeni continuă să considere că UE este cel mai eficace actor – mai eficace decât guvernele naționale – în contracararea efectelor crizei economice (a se vedea anexa). UE se menține pe primul loc (22%, -1), fiind urmată la mică distanță de guvernele naționale (20%, procent neschimbat). G20 (14%, -2) a pierdut a treia poziție, ocupată acum de Fondul Monetar Internațional (15%, procent neschimbat). Pentru a treia oară consecutiv, începând cu sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2010, Statele Unite (7%, +1) se situează după organizațiile internaționale.

Sprijin public pentru Strategia Europa 2020

În ceea ce privește Strategia Europa 2020, care prevede o serie de inițiative menite să stimuleze creșterea și crearea de locuri de muncă (a se vedea IP/10/225), europenii au considerat că toate cele șapte inițiative sunt „importante” (a se vedea anexa). De cel mai mare sprijin s-au bucurat „ajutorul acordat persoanelor sărace și celor excluse social și posibilitatea oferită acestora de a juca un rol activ în societate” (79%, +3), „modernizarea piețelor forței de muncă pentru a mări nivelul de ocupare a forței de muncă” (79%, +3) și „sprijinirea unei economii care folosește mai puține resurse naturale și emite mai puține gaze cu efect de seră” (76%, +3). Majoritatea europenilor consideră, de asemenea, că obiectivele Strategiei Europa 2020 – stimularea inovării și creșterea competitivității – sunt realiste și pot fi realizate.

În concluzie, majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul, considerând că, datorită Strategiei Europa 2020, UE este pe calea cea bună: 46% (procent neschimbat). Aceștia sunt de acord că „UE se află pe drumul cel bun pentru a ieși din criză și pentru a aborda noi provocări la nivel mondial”. În 21 din cele 27 de state membre, majoritatea netă, de cel puțin 46%, împărtășește această opinie.

Context

Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri față în față, care au avut loc în perioada 6 mai – 26 mai 2011. În total, au fost intervievate 31 769 de persoane din cele 27 de state membre UE și din țările candidate.

Informații suplimentare

Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 (primele rezultate) este disponibil la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb75/eb75_en.htm

Pentru mai multe informații privind recomandările specifice fiecărei țări pentru 2011 propuse de Comisia Europeană, a se vedea IP/11/685.

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top