Fără categorie

Siguranţa mărfurilor: mai puţine produse periculoase pătrund pe piaţă, în timp ce siguranţa la sursă rămâne un obiectiv esenţial

Un cărucior pentru copil sau o pereche nouă de pantofi, tuturor ne place să fim siguri că produsele pe care le cumpărăm în UE sunt sigure. Vestea bună este că tot mai puţine produse periculoase ajung pe piaţa UE, deoarece în prezent aceste produse sunt identificate și înlăturate mai ușor. Conform raportului anual RAPEX (Sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase) publicat astăzi, datorită eficacității tot mai mari a sistemului, în 2010 s-a înregistrat un record de 2 244 produse nesigure interzise, retrase de pe piață sau recuperate de la consumatori (cu 13 % mai multe față de 2009). Statele membre și-au sporit implicarea, iar întreprinderile europene își asumă, la rândul lor, cu mai mare seriozitate răspunderile în domeniul siguranței produselor pentru consumatori, ceea ce se vede printr-o creștere importantă (200 %) a utilizării sistemului specific de alertă rapidă pentru întreprinderi („Aplicația DSGP pentru întreprinderi”). Siguranța la sursă a devenit un o…

Un cărucior pentru copil sau o pereche nouă de pantofi, tuturor ne place să fim siguri că produsele pe care le cumpărăm în UE sunt sigure. Vestea bună este că tot mai puţine produse periculoase ajung pe piaţa UE, deoarece în prezent aceste produse sunt identificate și înlăturate mai ușor. Conform raportului anual RAPEX (Sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase) publicat astăzi, datorită eficacității tot mai mari a sistemului, în 2010 s-a înregistrat un record de 2 244 produse nesigure interzise, retrase de pe piață sau recuperate de la consumatori (cu 13 % mai multe față de 2009). Statele membre și-au sporit implicarea, iar întreprinderile europene își asumă, la rândul lor, cu mai mare seriozitate răspunderile în domeniul siguranței produselor pentru consumatori, ceea ce se vede printr-o creștere importantă (200 %) a utilizării sistemului specific de alertă rapidă pentru întreprinderi („Aplicația DSGP pentru întreprinderi”). Siguranța la sursă a devenit un obiectiv esențial – atenția se concentrează acum înapoi în halele de fabricație (proiectare și producție) și colaborarea cu partenerii internaționali se intensifică, mai ales în ceea ce privește China.

John Dalli, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate și consumatori, a declarat: „Siguranța la sursă este esențială pentru siguranța produselor, mai ales ținând cont de noile realități ale globalizării. Întreprinderile trebuie să elimine încă de la început riscurile pentru siguranță, fabricanții trebuie să gestioneze calitatea procesului de fabricație, verificând produsele finale care ies de pe bandă. Parteneriatele încep să aducă rezultate, atât în Europa, cât și în țări furnizoare, precum China. Aceasta înseamnă că putem continua munca importantă pe care o avem de făcut.”

Sistemul RAPEX este tot mai eficace.

De la introducerea RAPEX în 2004 (când directiva privind siguranța generală a produselor a fost transpusă în legislațiile naționale), numărul notificărilor a crescut de la 468 (2004) la 2 244 (2010). Capacitatea și eficiența sporite sunt atribuite:

aplicării mai active a normelor de siguranță a produselor de către autoritățile naționale, inclusiv prin proiecte specifice;

alocării mai eficiente a resurselor;

mai bunei cunoașteri a propriilor obligații de către întreprinderi;

consolidării cooperării cu țări terțe, mai ales cu China;

activităților de creare de rețele și de formare profesională, coordonate de Comisia Europeană.

Pe viitor, se va acorda atenție calității și utilității notificărilor.

În ceea ce privește țările de origine, numărul de notificări privind produse din China trimise prin RAPEX a arătat o ușoară scădere (de 2 %, de la 60 % în 2009 la 58 % în 2010). 17 % dintre acestea au fost de origine europeană. 10 % au fost de origine necunoscută și 15 % au fost din alte țări.

S-au implicat toate statele membre.

Toate statele membre au participat la sistemul RAPEX prin detectarea și notificarea de noi produse periculoase și prin asigurarea unor acțiuni de monitorizare adecvate în urma informațiilor primite.

Jumătate dintre țările participante și-au intensificat activitățile în sistem în 2010. Țările cele mai active au fost Germania (204 notificări), Bulgaria (192 de notificări), Ungaria (191 de notificări), Cipru (178 de notificări) și Grecia (159 de notificări). Notificările trimise de aceste țări reprezintă 47 % din toate notificările cu privire la produse care prezintă un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Îmbrăcămintea și textilele, jucăriile și autovehiculele sunt primele pe listă

Îmbrăcămintea și textilele (625 de notificări) au fost produsele notificate cel mai adesea (riscuri de sufocare și iritații), urmate de jucării (488 de notificări) (în special riscuri de înecare) și autovehicule (175 de notificări) (riscuri de răniri), care au reprezentat împreună 66 % dintre toate notificările din anul 2010 referitoare la produse care prezintă un risc major. Aparatele electrice (158 de notificări) au devenit cea de-a patra categorie de produse cel mai frecvent notificate (risc de șoc electric).

Rezultatele studiului de monitorizare a pieței UE privind căștile

În 2010, autoritățile responsabile cu monitorizarea pieței din 11 țări1 au realizat o verificare specifică a siguranței căștilor pentru activități de petrecere a timpului liber (pentru schiori alpini, practicanți de snowboard, cicliști, practicanți de skateboard, patinaj pe rotile, călăreți). Au fost inspectate 367 de căști, pentru a verifica respectarea legislației relevante privind siguranța. În ceea ce privește cerințele de etichetare și instrucțiunile de utilizare, 63% din eșantion era în neconformitate. În ceea ce privește în mod specific parametrii de siguranță, 40 de căști (identificate de experți în monitorizarea pieței drept potențial neconforme) au fost trimise la un laborator pentru testarea completă a aspectelor de siguranță, inclusiv: câmp vizual, capacitate de absorbție a șocului, adecvarea sistemului de prindere care ține casca la locul ei. Rezultatele au arătat că aproape jumătate dintre modelele testate nu erau conforme cu standardul relevant pentru unul sau mai mulți dintre parametrii de mai sus.

Principalul obiectiv al proiectului (coordonat de PROSAFE, rețeaua UE a autorităților de supraveghere2) era reducerea numărului de căști nesigure de pe piața UE. De asemenea, acest proiect a permis statelor membre să câștige experiență în ceea ce privește colaborarea în vederea îmbunătățirii supravegherii și a aplicării legislației privind normele de siguranță. Autoritățile naționale își vor intensifica eforturile pentru a asigura conformitatea cu cerințele de siguranță relevante și pentru a informa și educa operatorii economici și consumatorii.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați:

MEMO/11/288

Link către site-ul nostru internet:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

 

1 : Cipru, Republica Cehă, Germania, Spania, Lituania, Letonia, Țările de Jos, Suedia și Slovenia, alături de Islanda și Norvegia.

2 : Forumul european privind aplicarea legislației în domeniul siguranței produselor este o organizație nonprofit instituită de responsabilii în domeniul supravegherii pieței din întreaga Europă și sprijinită de Comisia Europeană. Forumul urmărește consolidarea supravegherii pieței cu ajutorul celor mai bune practici. www.prosafe.org

Sursa:PE 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top