Ştiri

Senatorul Vergil Chițac: „Orașul Constanța se degradează urbanistic, s-a făcut praf și pulbere”

Senatorul Vergil Chițac, președintele Asociației „Constanța Altfel”, alături de consilierul local Romeo Rezeanu, au susținut o conferință de presă pe tema spațiilor verzi ale orașului Constanța. Asociația a obținut recent în primă instanță anularea hotărârilor consiliului local prin care se aprobă derularea proiectului „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical heritage-Miniature Park”. Este vorba despre un proiect al unui parc de miniaturi care trebuia realizat în Parcul Tăbăcărie din Constanța.

Vergil Chițac a făcut un scurt bilanț al fondurilor europene atrase de administrația locală în ultimii 10 ani. „Orașul nostru a atras puține fonduri europene nerambursabile, am prezentat un clasament în care suntem pe locul 37 din 41 de municipii, cu mai puțin de 80 de euro pe cap de locuitor, în zece ani, 2007 – 2016, adică 8 euro pe an pe cap de locuitor.”

Problema parcului de miniaturi

Vergil Chițac a explicat în ce constă problema acestui proiect în valoare de 1 milion de euro. „Locația pentru acest parc este în mijlocul parcului Tăbăcărie. Acolo au delimitat o suprafață de 20.000 mp, nu știm exact care. Asta presupune că locul acela să fiei împrejmuit, deci oamenii nu vor mai avea acces 24 de ore din 24, o primă încălcare a legii. A doua încălcare a legii este faptul că s-a ales ca locație interiorul parcului. Ei știau că există o lege a spațiilor verzi care spune că nu ai voie să construiești în interiorul unui parc pe mai mult de 10% din suprafață, cu excepția unor cazuri cu totul și cu totul excepționale, reclamând o utilitate publică mai mult decât evidentă. În interiorul celor 20.000 mp vor să construiască chiar 10%. Ca o pată de culoare, una din construcții este o baracă, în care se taie bilete, pentru că trebuie să existe o evidență a oamenilor care au vizitat, iar baraca asta, o simplă construcție din lemn, pe o fundație de 90 cm de fier beton, costă 160.000 EUR”.

În consecință, Asociația „Constanța Altfel” a sesizat instanța de contencios administrativ, care în prima fază le-a dat dreptate. „Am sesizat faptul că oamenii nu au acces și în parcul Tăbăcărie, dacă adunăm toate construcțiile, se ocupă mai mult de 10%. Instanța a anulat proiectul, decizia însă nu este executorie, întrucât există încă o cale de atac. În momentul de față, primăria are dreptul să își facă proiectul. Eu sper să nu fie atât de inconștienți, dacă la final decizia va fi executorie, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu care trebuie returnat. Mă tem că banii ăștia vor fi puși în cârca primarului și consilierilor locali”, adaugă senatorul Vergil Chițac.

„Ați votat împotriva lui Dumnezeu”

Consilierul local Romeo Rezeanu este membru în comisia de urbanism a orașului Constanța. Acesta susține că „argumentația celor din administrație este că aproape pentru orice teren din Constanța există un proprietar. Făcând parte din comisia de urbanism și ocupându-mă personal de situația bisericilor construite fără autorizație am instituit o comisie din patru consilieri și un reprezentant al primarului, domnul Mihai Petre, și am convenit (inclusiv cu reprezentanții Arhiepiscopiei) să găsim soluții pentru cele cinci biserici. Am făcut un raport către CL, urmând ca două dintre ele, fără autorizație, să fie relocate și pentru celelalte să găsim soluții, pentru că aveau alocat terenul, dar aveau probleme cu utilități. A urmat perioada în care nu am mai fost consilier, dar am revenit și am întrebat ce s-a întâmplat cu acel proiect și mi s-a răspuns că e în lucru, se caută în continuare terenuri pentru cele două biserici ( biserica Izvorul Tămăduirii de pe bulevardul Tomis și cea de la Boema construită cu stâlpul prin acoperiș).”

Romeo Rezeanu a explicat cum arată configurația politică a comisiei de urbanism. „În momentul în care apar PUZ-uri derogatorii, mai forțate, își fac prezența și reprezentanții PSD. În comisie suntem doi de la PSD, doi de la liberali și unul de la PMP. În primii doi ani, reprezentantul PMP vota sistematic alături de PSD, de aceea l-am combătut pe domnul Palaz față de promisiunile lui din campania electorală și am constatat în primii doi ani după alegeri că el făcea exact ce făcuse Radu Mazăre înainte, deci aproba aceste PUZ-uri. Am remarcat că de când s-a schimbat conducerea la nivel central, reprezentantul PMP a trecut la 180 de grade la vot, nu mai votează cu PSD și se consultă mai mult cu noi să nu mai treacă aceste PUZ-uri derogatorii.”

Revenind la bisericile ridicate fără autorizație de construire, consilierul local a menționat că, în conformitate cu legea nu se poate da o autorizație retroactiv, așa că aceste biserici nu mai pot intra în legalitate în starea în care sunt acum. Ar trebui demolate, adus terenul la starea inițială, făcut PUZ și refăcute.

„Biserica de la Billa este amplasată pe o țeavă de la RAJA, deci o aberație totală. Când am respins în Consiliul Local, au fost câteva doamne de la PSD care mi-au spus că am votat împotriva lui Dumnezeu! Mi se pare un troglodism atât de ieftin și primitiv. Cum să vii, drept consilier local, cu un asemenea argument, într-un oraș turistic? Bisericile amplasate ilegal reprezintă o problemă pentru cetățeni! Eu cred că sunt mai mulți cetățeni care nu își doresc biserici la geamurile lor decât cei care și le doresc. Dacă Primăria are curaj să facă un referendum pe tema asta, îi invit să facă! Noi ne-am asumat riscul de a fi înjurați… Nu am votat împotriva bisericilor, ci împotriva unor construcții amplasate ilegal pe domeniul public și cum pentru alte persoane legea funcționează, așa și pentru biserici! Nu vrem decât respectarea legii”, spune Rezeanu.
Senatorul Vergil Chițac a explicat faptul că până la venirea în Constanța a episcopului Teodosie erau 26 de biserici, „de la greci, romani, Imperiul otoman, după 1878 iar românii…cu tot cu celelalte culte, acum sunt 60. Vă dați seama că în 2000 de ani s-au făcut 26 de biserici și în 15 ani s-au făcut încă 40?”

Tot el a menționat că aceste construcții ilegale unt în continuare acolo pentru că „sunt aroganți, au o masă care votează și care sunt împotriva noastră. Bisericile alea trebuie dărâmate!”

Reprezentanții Asociației „Constanța Altfel” au menționat că au înaintate către autorități, inclusiv către instanțe, circa 60 de acțiuni pentru oprirea distrugerii spațiilor verzi ale orașului. „Nu vreau să impresionez, dar noi ne-am născut dintr-o revoltă. Orașul se degradează urbanistic, s-a făcut praf și pulbere. Nu mai putem rămâne în situația asta, dacă nu ieșim din starea de letargie lucrurile se vor degrada iremediabil. Deși, sunt mai optimist din fire, senzația mea este că unele lucruri s-au degradat iremediabil”, a concluzionat Vergil Chițac.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top