Ştiri

Senatorul Ștefan Mihu solicită Guvernului date despre calendarul manifestărilor dedicate Centenarului

În ședința Senatului din 26 martie, senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu a adresat o întrebare Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, Ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, și Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, în care solicită informații despre stadiul pregătirilor pentru acțiunile și manifestările de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

“La 1 decembrie 2018, România marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, moment de importanță crucială în istoria devenirii și consolidării statului și națiunii române.
Împlinirea acestei aspirații fundamentale și obiectiv de referință al națiunii române a fost posibilă prin eforturile, tenacitatea, strădania și uneori sacrificiul de sânge ale multor generații de români, de autentici eroi, care au crezut cu tărie în idealul realizării unității naționale.
De altfel, întregul an 1918 a fost deosebit de bogat în evenimente de importanță majoră pentru istoria poporului român: încheierea Primului Război Mondial; sprijinul consistent primit de țara noastră din partea marilor puteri și aliați ai României în Primul Război Mondial – Statele Unite, Anglia, Franța – în vederea materializarii obiectivului marii reîntregiri naționale; reintrarea României în război alături de țările Antantei; nu în ultimul rând, unirea provinciilor istorice românești cu Regatul României, într-un demers național de anvergură, etapizat și promovat cu abnegație, talent și profesionalism, inclusiv pe palierul politico-diplomatic. Menționăm, în acest sens, unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, urmată de cea a Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, culminând cu unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.
Fericita aniversare reclamă astazi, mai mult ca niciodată, o mobilizare exemplară a tuturor energiilor naționale pentru a marca cum se cuvine acest moment excepțional din istoria națională, căreia întreaga națiune îi datoreaza deplin respect și aleasă cinstire.
Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne prezentați, stimată doamnă Prim-ministru și stimați domni miniștri, calendarul acțiunilor și manifestărilor relevante avute în vedere / programate de Guvernul României și ministerele pe care le conduceți în vederea celebrării în cele mai bune condiții a Centenarului Marii Uniri”, se arată în întrebarea senatorului constănțean.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top