Politic

Senatorul Ștefan Mihu, declarație politică în plenul Senatului, despre importanța educației patriotice în școli.

În urmă cu puține zile, pe 10 septembrie 2018, am sărbătorit împreună reluarea noului an școlar. Milioane de elevi s-au reîntâlnit cu dascălii lor și așteaptă cu încredere și optimism, sperăm noi, lansarea noului ciclu de învățământ. Dincolo de aspectele pur tehnice legate de durata noului an școlar, de numărul de vacanțe și întinderea lor sau de unele elemente de natură pur logistică și de infrastructură, este important să subliniem, și cu acest prilej, rolul esențial pe care școala îl joacă în societate în ceea ce privește formarea și educarea tinerei generații si, în ultimă instanță, în pregatirea acesteia pentru a fi capabilă să preia, la un moment dat, destinele națiunii.

 Pentru că, da, școala reprezintă, și il citez aici pe marele savant și patriot Nicolae Iorga, „un factor strategic de dezvoltare”. Și când spunem strategic, avem în vedere atât propășirea și bunăstarea economică și socială a României, cât și modul în care societatea știe să modeleze caracterele tinerilor de astăzi, de toate vârstele, aspect esențial în ceea ce priveşte configurarea perspectivelor acestei țări. Am sa citez, de asemenea, cuvintele unui alt mare patriot român, l-am numit pe Vasile Conta, care spunea că „fundamentul moral al unui popor e patriotismul; fără el nu putem concepe o viaţă, dar încă un stat”

Senatorul constănțean consideră că valori precum limba și cultura română, tradițiile și obiceiurile poporului nostru și cultivarea tinerelor generații în spiritul iubirii de țară sunt esențiale în învățământul românesc.
Apreciez că tot ceea ce înseamnă element formativ în educația patriotică a tinerei generații, fie că vorbim de fruntariile patriei, de bogățiile solului şi subsolului, de limba şi cultura română, de obiceiurile şi tradițiile înaintașilor și, nu în ultimul rând, de identitatea națională și spirituală a poporului român, trebuie să constituie, în continuare, o componentă obligatorie și primordială a procesului de învățământ românesc. Susțin cu hotărâre ideea intensificării educației patriotice în școlile de toate gradele. Este foarte important ca tânăra generație să-și cunoască și să-și iubească patria, pentru că, în ultimă instanță, patria reprezintă rădăcinile primare, precum și reperul moral și axiologic al fiecăruia dintre noi!
Iată de ce consider că tot ceea ce înseamnă iubirea față de țară și față de popor NU trebuie să lipsească – într-o formă sau alta, evident – din manualele școlare, din conținutul învățământului românesc de toate gradele, cu atât mai mult acum, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri!””, a declarat senatorul Mihu
În încheierea declarației sale, senatorul Mihu reamintește că anul acesta aniversăm Centenarul Marii Uniri, motiv pentru care cu atât mai mult educația patriotică primită de copii în familie și în școală este extrem de importantă.
Cu toții ne dorim ca copiii și tinerii ce urmează cursurile unei școli primare, gimnaziale, ale unui liceu sau ale unei universități să asimileze cunoștinte cât mai utile, care să le înlesnească şi să-i ajute în ceea ce privește integrarea în viaţa reală. Dar, dincolo de toate aceste cunoștinţe, precum şi de „cei 7 ani de acasă”, apreciez ca fiind extrem de important ca școala să consolideze și să dezvolte educația patriotică primită de copii și tineri în propriile familii! 
Iată de ce, într-o lume în care disputele politice sunt, din păcate, la modă, nu trebuie să uităm în niciun moment de dragostea şi atașamentul datorate de noi toți, precum și de tânăra generație, față de propria țară!
Anul acesta aniversam 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 şi nu poate fi aniversare mai frumoasă decât una care să reunească întreaga națiune, care sa înlăture dezbinările şi disputele politice sterile sau contraproductive şi, în egală măsură, ploconirea în fața falselor valori și repere „morale” de import, indiferent de unde provin ele, toate acestea subsumate obiectivului bunăstării României și a întregii națiuni române!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top