Energie si dolari

Scuteriștii, puși la zid și băgați la pușcărie

Dosare penale întocmite din cauza unei legislații absurde și incomplete

Noul Cod Rutier prevede că, în România, nimeni nu mai poate conduce un moped (scuter, ATV) pe drumuri publice, dacă nu are vârsta minimă de 16 ani și un permis special pentru acest tip de vehicul, categoria AM. Din păcate, norma legală este una șchioapă, pentru că această Lege 203 din 2012, intrată în vigoare pe 19 ianuarie anul acesta, nu are și normele de aplicare. Acestea întârzie să apară și astfel s-a ajuns în situația incredibilă ca orice conducător de scuter, dornic să iasă pe drumuri publice, să nu poată face acest lucru, pentru că nicio școală de șoferi nu are dreptul să organizeze examen pentru categoria AM. Proprietarii de mopede, unii cu o vechime de decenii pe drumurile publice, sunt acum luați la ochii de orice agent de la Rutieră și odată ce ies pe stradă cu scuterul, devin infractori cu acte în regulă. De la intrarea în vigoare a legii și până în prezent, la nivel național s-au raportat câteva sute de dosare penale, întocmite pentru conducere a mopedelor fără permis.

Un articol de Cristian CEALERA

Unde-i lege, nu-i procedură! (Nu îți poți lua permisul)

Legea spune că pentru a intra în legalitate îți trebuie permisul categoria AM. Problema este că nicio școală de șoferi din România nu este acreditată să organizeze astfel de examene. Din acest motiv, din ianuarie și până acum, nimeni nu a putut susține un astfel de examen, deși cererile se ridică la câteva mii, în întreaga țară. Potrivit legii, în acest moment, un moped poate fi condus pe drumurile publicve doar de către o persoană care deține deja un permis pentru altă categorie. Numărul conducătorilor de scutere care au și B-ul sau C-ul este însă unul extrem de mic, astfel că această prevedere nu ajută cu nimic amatorii de mopede. Mopedele sunt acum asimilate autovehiculelor dar interesant este că, ele nu au fost supuse până acum nici înmatriculării și nici înregistrării, și asta tot din cauza carențelor legislative.

Sancțiuni drastice

Legiuitorii au uitat să pună normele metodologice pentru obținerea permisului, dar nu au omis nimic la capitolul sancțiuni. Cine nu are permis AM dar iese cu mopedul pe stradă, riscă de la 1 la 5 ani închisoare. Legea 203 menționează de asemenea: „Conducerea fără permis a unui moped este infracţiune si se pedepseşte cu închisoarea, la fel ca şi punerea în circulaţie a unui moped neînmatriculat sau neînregistrat. Nerespectarea culorii roşii a semaforului de către un conducător de moped se sancţionează cu amendă prevăzută de lege, între 300-375 lei şi cu reţinerea permisului de conducere pentru 30 de zile. Conducerea unui moped sub influenţa băuturilor alcoolice se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru 90 de zile şi aplicarea unei amenzi contravenţionale între 630 – 1400 lei, dacă fapta constituie contravenţie – între 0,11-0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau cu întocmirea unui dosar penal, dacă valoarea alcoolemiei este peste limita legală – peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat”

Afaceri distruse

Normele referitoare la mopede au afectat grav afacerile celor care comercializau scutere. Până în toamna anului trecut, foarte multe persoane își achiziționau astfel de vehicule iar comercializarea mopedelor era o afacere de succes. Acum, totul este în cădere liberă, unele firme înregistrând vânzări de 80-90% mai mici față de anii trecuți.

Care este situația la Constanța?

În județul Constanța există câteva sute de vehicule din categoria mopedelor. Automat, proprietarii și conducătorii acestora au devenit potențiali infractori, evident, dacă fac greșeala de a ieși pe drumul public. Am încercat să aflăm mai multe despre această problemă de la comisarul Constantin Badanga, Șeful Serviciului Drumuri Naționale și Europene din cadrul SPR Constanța. Acesta ne-a declarat:
„Dacă identificăm în trafic un astfel de conducător de moped care nu are permis, noi suntem obligați, conform legii, să îi întocmim dosar penal. Nu stă în puterea noastră să comentăm normalitatea acestei legi, este pur și simplu o prevedere ce trebuie pusă în aplicare. Este practic foarte simplu: nu ai voie, nu circuli. Nu avem noi puterea să modificăm o astfel de normă. Pot însă să vă spun că, de la începutul anului și până în prezent, nu am întocmit însă prea multe dosare penale. Cred că oamenii au înțeles că nu mai au voie și s-au conformat. Nu am mai văzut pe stradă atâția conducători de scuter, cum erau în anii trecuți”.
Poliția Rutieră Constanța este obligată să sancționeze conform legii, chiar dacă este vorba uneori despre conducători de scutere cu mulți ani vechime pe drumul public și care au ajuns să cunoască bine legislația, chiar dacă nu posedă permis.
.„În ceea ce privește pedeapsa, aceasta este aceeași ca și la conducătorii auto prinși în trafic, fără să posede permis. Sancțiunile se aplică în conformitate cu articolul 86 din Ordonanța de urgență 195/2002 republicată și modificată, privind circulația pe drumuri publice a unui vehicul fără să posezi un permis de conducere și prevede o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani. Noi întocmim dosarul penal, acesta ajunge la parchet iar procurorii propun sancțiunea specifică, în funcție de fiecare caz în parte” a mai declarat comisarul Constantin Badanga.

Actualitate

To Top