Opinii

Sărbătoare mare în Saraiu – ziua Comunei celebrată odată cu Sfânta Cuvioasă Parascheva

Știu că suntem o foarte, foarte mică rotiță a angrenajului patriei noastre, dar ne considerăm un Guliver în tot ceea ce a însemnat și înseamnă Saraiu. 14 octombrie, întâi și întâi nu este ziua noastră – este ziua în care noi toți creștinii sărbătoresc ziua Preacuvioasei Parascheva, care din lumea de spiritualitate, a ales să fie ocrotitoare”, se arată în mesajul primarului, Dorinela Irimia.
Administrația publică a comunei constănțene Saraiu, îi așteaptă pe toți locuitorii, dar și pe alți oaspeți, să participe, începând cu ora 12.00, la evenimentul Ziua Comunei Saraiu, organizat, ca de fiecare dată, pe 14 octombrie.

„Dintr-un colț de lume cu o istorie veche de când pământul, trimitem mesager de suflet și inimă. În pragul toamnei, când natura îmbracă straie arămii, noi toți cu mic, cu mare, în cele mai alese haine și cu cele mai nobile gânduri sărbătorim Ziua Comunei… Hambarele sunt pline, ograda mișună de orătănii, mustul este aproape tulburel, iar câmpul – cu sentimentul lucrului bine făcut – se odihnește sub cerul plin de stele. În aceste clipe de bucurie și împlinire, dincolo de scena politică și de tot ceea ce vibrează din minte și nu din suflet, ne dorim să avem alături oameni pentru care realizările noastre, schimbarea noastră să însemne exact ceea ce istoria va nota în analele ei, ceea ce se va povesti nepoților în seri de iarnă la gura sobei”, adaugă Dorinela Irimia.
Localitatea Saraiu este situată în partea de nord a județului, la distanta de 85 km față de municipiul Constanta și la 17 km de orașul Hârșova, port la Dunăre. Localitatea este traversată de Drumul National Tulcea – Hârșova.
Istoria comunei se întinde până în vremuri străvechi, pe teritoriul satului Dulgheru au fost descoperite așezări rurale romane (vicus), în care timpurile au lăsat o stelă funerară de tip dunărean, cu chenar de iederă aparținând unui locuitor trac înstărit (Atas Posei).
Denumirea comunei, „Saraiu” vine de la turcescul „saray” care se traduce prin palat sau cetate fortificată. Acest lucru arată cât de impresionați au fost turcii şi tătarii când au început politica de populare a regiunii cu familii musulmane, politică susținută de statul turc în secolul XV, au transformat teritoriile locuite de români în teritorii guvernate de un sistem administrativ otoman.
Numele Sarai (Saray) apare într-un document referitor la niște dări neachitate sultanul Mehmet al IV-lea, fapt ce dovedește existența satului în anul 1657.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top