Fără categorie

Sănătate: vă pregătiţi pentru vacanţă ? Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate

În concediu… aşteptaţi-vă la situaţii neprevăzute.

Intenționați să călătoriți în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția ? Dacă da, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cardul vă scutește de complicații, timp și bani pierduți în cazul în care vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în afara țării. Peste 185 de milioane de persoane dețin astfel de carduri, conform cifrelor publicate astăzi de către Comisia Europeană.

Iată câteva informații și cifre privind cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate și ce se întâmplă dacă mă accidentez sau mă îmbolnăvesc în timp ce mă aflu într-o țară străină, membră a UE ?

Cardul european de asigurări sociale de sănătate facilitează accesul persoanelor asigurate în unul dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția la servicii de sănăt…

În concediu… aşteptaţi-vă la situaţii neprevăzute.

Intenționați să călătoriți în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția ? Dacă da, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cardul vă scutește de complicații, timp și bani pierduți în cazul în care vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în afara țării. Peste 185 de milioane de persoane dețin astfel de carduri, conform cifrelor publicate astăzi de către Comisia Europeană.

Iată câteva informații și cifre privind cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate și ce se întâmplă dacă mă accidentez sau mă îmbolnăvesc în timp ce mă aflu într-o țară străină, membră a UE ?

Cardul european de asigurări sociale de sănătate facilitează accesul persoanelor asigurate în unul dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția la servicii de sănătate în timpul vizitelor temporare în unul dintre aceste state.

Datorită acestui card, cetățenii beneficiază de aceleași servicii publice de sănătate (oferite de doctori, farmacii sau spitale) ca și persoanele asigurate în țara pe care o vizitează. Dacă trebuie să primească îngrijiri medicale într-o țară în care serviciile medicale se plătesc, își vor primi banii înapoi acolo sau după ce se întorc acasă. Important este faptul că oamenii primesc îngrijirea de care au nevoie pentru a-și continua sejurul.

Tratamentele planificate nu sunt acoperite de cardul european de asigurări de sănătate, ci necesită o autorizare prealabilă.

Pot să solicit un card european de asigurări sociale de sănătate ?

Pentru a putea primi un astfel de card, trebuie să fiți asigurați sau acoperiți de un sistem public de securitate socială din orice țară a Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția. Membrii unei familii care călătoresc împreună trebuie să dețină fiecare propriul său card. Cum pot să solicit un card european de asigurări sociale de sănătate ?

Cum pot solicita un card european de asigurari sociale de sanatate ?

Fiecare țară este responsabilă pentru crearea și distribuirea cardului pe teritoriul său. Astfel, pentru a obține cardul, trebuie să contactați autoritățile locale de sănătate. În majoritatea țărilor, cardul poate fi solicitat în mai multe feluri: personal, prin e-mail, printr-o scrisoare, prin fax, telefon sau pe internet. În unele țări (Suedia, Norvegia), cardurile europene de asigurări sociale de sănătate pot fi solicitate printr-un simplu SMS! În Austria, Republica Cehă, Italia, Elveția și, începând cu 2010, Olanda, cardul european de asigurări de sănătate este emis automat pentru toate persoanele asigurate.

Unele site-uri internet oferă cardul european de asigurări de sănătate în schimbul unei sume de bani. Menționăm că acest card poate fi obținut în mod gratuit de la autoritățile locale de sănătate.

Mai multe informații privind modul de obținere a cardului în țara dumneavoastră sunt disponibile la adresa:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=757&langId=ro

Cât durează obținerea cardului european de asigurări sociale de sănătate ?

Perioada de obținere a cardului variază de la o țară la alta. În unele țări, cardul va fi emis imediat (HU, PL, EL, CY, LV, BE, NL), în altele procedura poate dura câteva zile lucrătoare (EE, SE, RO, FI, UK, PT, DK, NO, IS, CH, IE, MT, AT, FR, SI, ES). Într-un număr limitat de țări (IT, SK și LI) este nevoie în medie de 13 sau 15 zile pentru a obține cardul. În fine, în unele țări (BG, LU), eliberarea cardului poate dura până la patru săptămâni.

Ce se întâmplă dacă uit să iau cu mine cardul sau nu îl primesc la timp ?

Dacă va nevoie, veți putea primi îngrijirile necesare pentru a vă putea continua concediul fără să fiți nevoit să vă întoarceți acasă pentru tratament. Însă cardul vă va permite să beneficiați mai ușor de servicii medicale gratuite imediate, în cazul în care acestea sunt disponibile, sau să fiți rambursat dacă trebuie să plătiți de la început. De asemenea, puteți cere autorității locale de sănătate un certificat provizoriu de înlocuire în cazul în care cardul nu este gata la timp. Dacă sunteți în străinătate, puteți solicita ca acest certificat provizoriu de înlocuire să vă fie trimis prin fax.

Mai multe informații privind cardul european de asigurări sociale de sănătate sunt disponibile la adresa:

http://ehic.europa.eu

Cât timp este valabil cardul ?

Perioada de valabilitate a cardului variază considerabil de la o țară la alta.

Unele țări emit cardul doar pentru câteva luni (Polonia și România). Alte țări emit cardul pentru o perioadă de câțiva ani. De exemplu, în Grecia, Franța și Slovenia perioada de valabilitate a cardului este în medie de un an. În Finlanda, Spania și Islanda este de doi ani, iar în Suedia, Liechtenstein, Portugalia, Letonia, Norvegia, Elveția, Lituania și Malta este de trei ani. De asemenea, în unele state precum Republica Cehă și Austria, cardul european de asigurări de sănătate este valabil timp de zece ani, în funcție de tipul de persoană asigurată.

Câte persoane dețin un card european de asigurări sociale de sănătate ? Iată câteva date recente de la administrațiile naționale:

Peste 188 milioane de persoane în Europa dețin în prezent un card european de asigurări de sănătate (sau un certificat de înlocuire), conform ultimelor cifre oferite de statele membre. Aceasta reprezintă peste 37% din totalul populației UE, aproximativ același număr ca și anul trecut.

Sunt europenii informați cu privire la cardul european de asigurări sociale de sănătate ?

Un sondaj Eurobarometru pentru 2010 arată că europenii nu sunt întotdeauna informați cu privire la card, deși dețin unul. 26 % din respondenți au afirmat că dețin un astfel de card, deși 37% dintre ei dețineau de fapt cardul. Aceasta se datorează, poate, și faptului că în Austria, Republica Cehă, Italia și Elveția, cardul este emis automat pentru toate persoanele asigurate.

Probabilitatea ca persoanele care au trăit, au muncit sau au studiat în străinătate să dețină acest card este mai mare.

Întrebați de ce nu dețin un card european de asigurări sociale de sănătate, 68% din respondenți au răspuns că nu au auzit niciodată de acesta și nu știu nimic despre el. Al doilea cel mai frecvent motiv este că persoanele în cauză au o asigurare de călătorie separată și, prin urmare, nu au nevoie de cardul CEASS (11%). Cinci la sută din respondenți au răspuns că nu au considerat necesar să obțină cardul și același procentaj de persoane consideră că nu au nevoie de card pentru că li se pot rambursa cheltuielile de sănătate și în lipsa acestuia.

Dintre cei care dețin cardul, două treimi îl iau întotdeauna cu ei când călătoresc în Europa. Explicația cea mai des întâlnită a faptului că nu iau cardul cu ei este că îl uită acasă (28 % dintre cei care nu l-au luat cu ei).

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top