Fără categorie

România se află printre câştigătorii Premiului UE 2011 pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra

Comisia Europeană şi Europa Nostra anunţă astăzi cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra (a se vedea mai jos, lista câştigătorilor). Premiile vor fi înmânate la 10 iunie în cadrul unei ceremonii la Concertgebouw din Amsterdam în prezenţa doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret şi a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, preşedinte al Europa Nostra. Șase dintre cele 27 de proiecte câştigătoare vor fi desemnate laureate ale „marelui premiu” la ceremonie, fiind astfel recunoscute drept cele mai deosebite realizări în ceea ce priveşte patrimoniul în 2011.

„Fiecare dintre câștigători reprezintă tot ce e mai bun dintre realizările Europei în conservare, cercetare și educație, precum și recunoașterea contribuției exemplare aduse de persoane individuale și grupuri. Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității noastre culturale și a istoriei…

Comisia Europeană şi Europa Nostra anunţă astăzi cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra (a se vedea mai jos, lista câştigătorilor). Premiile vor fi înmânate la 10 iunie în cadrul unei ceremonii la Concertgebouw din Amsterdam în prezenţa doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret şi a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, preşedinte al Europa Nostra. Șase dintre cele 27 de proiecte câştigătoare vor fi desemnate laureate ale „marelui premiu” la ceremonie, fiind astfel recunoscute drept cele mai deosebite realizări în ceea ce priveşte patrimoniul în 2011.

„Fiecare dintre câștigători reprezintă tot ce e mai bun dintre realizările Europei în conservare, cercetare și educație, precum și recunoașterea contribuției exemplare aduse de persoane individuale și grupuri. Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității noastre culturale și a istoriei comune; el aduce alături trecutul, prezentul și viitorul nostru. Patrimoniul cultural a contribuit la plasarea Europei pe locul întâi în lume ca destinație turistică și contribuie semnificativ la economia Uniunii,” a declarat doamna comisar Vassiliou.

„Fără combinația de competență și efort cu care au contribuit numeroși profesioniști și voluntari și fără implicarea tinerilor, patrimoniul cultural al Europei nu are un viitor. Aceste premii onorează dragostea, pasiunea, grija și angajamentul lor pentru conservarea frumuseții și a sufletului Europei,” a adăugat președintele Europa Nostra, Plácido Domingo.

Cei 27 de câștigători au fost selectați dintre aproape 140 de proiecte depuse în 31 de țări. Alegerea finală a revenit unor jurii compuse din experți independenți din întreaga Europă. Cei șase câștigători ai „marelui premiu” primesc fiecare 10 000 EUR și o plachetă pentru clădirea câștigătoare sau un trofeu pentru proiecte.

Patrimoniul cultural aduce o contribuție semnificativă – și adesea neprețuită la justa valoare – la dezvoltare și la crearea de locuri de muncă. Sectorul reprezintă o parte importantă a industriilor culturale și creative care oferă locuri de muncă pentru 8,5 milioane de oameni în UE și contribuie cu 4,5 % la PIB-ul Europei. Se estimează că investițiile în conservarea patrimoniului cultural ale organismelor publice și private totalizează 5 miliarde EUR pe an. Cifrele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40 % din turismul internațional la nivel global are o componentă culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă-cheie pentru dezvoltare durabilă și coeziune socială.

Premiile sunt susținute prin Programul „Cultura” al Uniunii Europene, care a investit, din anul 2007, 26 de milioane EUR în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu. Și alte programe cu finanțare UE asigură susținere în acest domeniu: Fondul european de dezvoltare regională alocă pentru perioada 2007-2013 3 miliarde EUR pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde EUR pentru dezvoltarea infrastructurii culturale și 775 de milioane EUR pentru sprijinirea serviciilor culturale; alți 89 de milioane EUR au fost disponibilizați începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

Notă pentru editori:

Europa Nostra reprezintă vocea patrimoniului cultural în Europa. Ea reunește și reprezintă 250 de organizații neguvernamentale, 150 de organizații asociate și 1 500 de membri individuali din peste 50 de țări care s-au angajat să salvgardeze patrimoniul cultural și peisajele Europei. Organizația oferă o rețea de dialog, onorează cele mai importante realizări în ceea ce privește patrimoniul, organizează campanii împotriva amenințărilor la adresa clădirilor, siturilor și peisajelor valoroase de patrimoniu și pentru politici durabile și standarde de înaltă calitate în materie de patrimoniu. Plácido Domingo a fost ales în unanimitate președinte al Europa Nostra în iunie 2010 de către adunarea generală, pentru contribuția adusă în domeniu.

Ceremonia de premiere din Amsterdam face parte din programul Congresului Patrimoniului European, organizat în fiecare an de Europa Nostra.

Premiile beneficiază și de sprijinul Asociației loteriilor de caritate din Uniunea Europeana

Termenul limită de depunere a propunerilor pentru următoarele premii este 1 octombrie 2011. Ceremonia de premiere va avea loc la Lisabona în iunie 2012.

Câștigătorii premiilor 2011 (în ordine alfabetică, pe țări)

Categoria 1 – Conservare

‘s Hertogenmolens (Morile ducelui), Aarschot, BELGIA

Station Antwerpen Centraal (Gara centrală Anvers), Anvers, BELGIA

Vila Empain, Bruxelles, BELGIA

L’Abbaye d’Ardenne, Saint Germain la Blanche Herbe, Basse-Normandie, FRANȚA

Conservarea mobilierului în tehnica Boulle, München, GERMANIA

Vechea Messena, Messenia, GRECIA

BK City, Delft, ȚĂRILE DE JOS

Spichlerz Błękitny Baranek (Hambarul „Mielul albastru”), Gdańsk, POLONIA

Los tapices de Pastrana (Tapițeriile de la Pastrana), Pastrana, Guadalajara, SPANIA

Clădiri preindustriale în Ademuz / Sesga, Ademuz, Valencia, SPANIA

Parcul forestier Hackfall, Grewelthorpe, North Yorkshire, REGATUL UNIT

În această categorie, se atribuie un Premiu Europa Nostra unui proiect dintr-o țară europeană care nu participă la Programul „Cultura” al UE:

Kisha e Shën Gjergjit (Biserica Sf. Gheorghe), Shipcka, ALBANIA

Categoria 2 – Cercetare

Studiu asupra bisericilor și clopotnițelor din lemn din Europa, Praga, REPUBLICA CEHĂ

Patrimoniul arhitectural al zonei tampon din orașul fortificat Nicosia, CIPRU

Studiu asupra acoperișurilor din paie în Europa de Vest, din Asturia în Islanda, Madrid, SPANIA

Categoria 3 – Contribuții exemplare

Profesor Tomáš Durdík, Praga, REPUBLICA CEHĂ

Förderverein Kloster Bredelar e.V. (Prietenii Mănăstirii Bredelar), Marsberg, GERMANIA

Bond Heemschut (asociație de patrimoniu), Amsterdam, ȚĂRILE DE JOS

Szymon Modrzejewski, Uście Gorlickie, POLONIA

Dr. Hans-Christian Habermann, Sibiu, ROMÂNIA

Categoria 4 – Educație, formare și sensibilizare

Bisericile monumentale din Anvers, BELGIA

Hart voor volkscafés (Sufletul cafenelelor populare) în Flandra și Bruxelles, BELGIA

4 grada Dragodid – Conservarea tehnicilor de zidărie cu piatră uscată din estul Adriaticii, Zagreb, CROAȚIA

Fundația ArtZuid – sculpturi și arhitectură în Amsterdam, ȚĂRILE DE JOS

Centru educațional și restaurarea mănăstirii San Millán de Yuso, San Millán de la Cogolla, La Rioja, SPANIA

Muzeul în aer liber Weald & Downland, Chichester, West Sussex, REGATUL UNIT

Hampshire & Wight Trust for Maritime Archaeology, Southampton, REGATUL UNIT

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top