Fără categorie

Reprezentanţii Asociaţiei Europene a localităţilor cu utilităţi nucleare se vor întâlni în România

În 2010, Cernavodă va fi gazda întrunirilor GMF

Cine a zis că ţara noastră nu poate ocupa un loc fruntaş pe scena relaţiilor internaţionale s-a înşelat. O primă dovadă este faptul că un primar din judeţul Constanţa a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al GMF – Asociaţia Europeană a localităţilor cu utilităţi nucleare (depozite de deşeuri radioactive şi centrale nucleare). Este vorba de Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă. Aceasta a participat la începutul lunii octombrie la Conferinţa anuală a Asociaţiei Europene, care a fost organizată la Bruxelles, ocazie cu care a fost realeasă în funcţia de conducere a GMF. Mariana Mircea a mai ocupat acest post şi între anii 2003-2005. La întâlnire au participat reprezentanţii unor oraşe din Suedia, Spania, Germania, Slovenia, Belgia, Ungaria, dar şi reprezentanţi ai Nuclear Association Industry – United Kingdom.

Un articol de Andree PAVEL

Prioritatea dezbaterilor: evacuarea populaţiei în cazul incidentelor nucleare

Pe ordinea de zi a întâlnirii s-a aflat prezentarea cadrului legislativ european privind normele de securitate în operarea centralelor nucleare, planurilor de urgenţă şi evacuare a populaţiei în cazul incidentelor nucleare, mijloacelor de informare şi pregătire a populaţiei. Reprezentanţii localităţilor participante au fost invitaţi să prezinte situaţia comunităţii, mijloacele de informare şi instruire, situaţiile cu care s-au confruntat şi modalităţile prin care acestea au fost rezolvate, în ceea ce priveşte depozitele de deşeuri radioactive şi centralele nucleare.

Problema României: comunitatea nu este consultată în ce priveşte construirea obiectivelor nucleare

Reprezentantul României, Mariana Mircea, a prezentat situaţia oraşului Cernavodă care găzduieşte o centrală nucleară ce se dezvoltă în continuare, situaţia depozitului de deşeuri radioactive, faptul că localnicii nu sunt consultaţi in luarea deciziilor privind construirea obiectivelor nucleare. Mariana Mircea a mai prezentat acţiunile administraţiei locale. Astfel, primarul a făcut referire la faptul că au fost organizate două dezbateri publice şi a fost organizat un sondaj de opinie în urma căruia cetăţenii au aflat mai multe despre obiectivele nucleare din comunitate. Aceştia au avut, de asemenea, posibilitatea de a-şi exprima opiniile cu privire la acestea. Nu în ultimul rând, vicepreşedintele GMF a mai prezentat iniţiativa administraţiei locale din Cernavodă de a aplica taxa de risc de care reprezentanţii centralei nucleare nici nu vor să audă.

Europenii, şocaţi de faptul că Centrala din Cernavodă nu plăteşte taxa de risc

Reprezentanţii municipalităţilor au fost uimiţi de faptul că locuitorii oraşului   Cernavodă nu sunt “recompensaţi” pentru găzduirea deşeurilor nucleare, aşa cum se întâmplă în celelalte comunităţi europene, cu atât mai mult cu cât firme din Germania şi Belgia investesc în Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare. Programul conferinţei a mai cuprins o vizită în localitatea Beveren care găzduieşte centrala nucleară Doel, discuţii despre situaţiile de urgenţă şi modalităţile de avertizare. Centrala Doel are un plan de informare şi training foarte bine implementat, se organizează periodic acţiuni de instruire în rândul populaţiei, iar mijloacele utilizate sunt diverse. Modalitatea de avertizare a populaţiei prin trimiterea de SMS-uri, pe care primarul Mariana Mircea s-a gândit să o aplice şi în Cernavodă, este deja aplicată în comunităţile din Belgia, atât pe telefonia mobilă, cât şi pe cea fixă.

Românii în conducerea asociaţiilor europene

În cadrul conferinţei de la Bruxelles s-au organizat şi alegeri privind comitetul de conducere. Remarcabil pentru România, funcţia de vicepreşedinte al GMF a fost ocupată de Mariana Mircea. Aceasta a mai fost aleasă vicepreşedinte al asociaţiei şi în perioada 2003-2005. Atât atunci, cât şi acum, primarul, alături de colegii săi din asociaţie au rolul de promova interesele membrilor asociaţiei la nivel european, prin întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Europei, Parlamentului European, Comitetului economico-social european. GMF este intermediarul care doreşte, printre altele, să stabilizeze relaţia dintre comunitatea din Cernavodă şi SNN, referitor la drepturile pe care comunitatea locală le reclamă de mai mulţi ani, drepturi de care localnicii nu beneficiază aşa cum beneficiază locuitorii celorlalte ţări europene. S-a propus ca următoarea adunare generală a GMF să fie găzduită de oraşul Cernavodă, în toamna anului 2010.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top