Fără categorie

Regizorul spaniol José Maria Quirós la București

Zilele Filmului de Limbă Spaniolă, inițiat de Instituto Cervantes din București și ajuns la a noua ediție, a început vineri, 7 octombrie, cu proiecția filmului Dansul victoriei, regia Fernando Trueba, la deschidere luând cuvântul criticul Cristina Corciovescu și directorul Institutului Cervantes, Juan Carlos Vidal.

 

José Maria Quirós este unul dintre cineaștii spanioli cei mai implicați, îmbinând temele sociale cu umorul. S-a născut în Asturias, a absolvit Științele Informației la Universitatea Complutense din Madrid și Istorie și Estetică de Film la Universitatea din Valladolid.

Și-a început cariera la Filmoteca Spaniolă, recuperând material cinematografic inedit din istoria filmului hispanic.

În 1987 a câștigat Premiul I pentru scenariu de televiziune la Televiziunea Națională Spaniolă, cu mediumetrajul Trabajo de amor que se pierde. Începând din 1991, conduce propria casă de producție,El Nacedon films, iar între 1991 și 1994 a regizat patru scurtmetraje; în ciuda faptului că unul din…

Zilele Filmului de Limbă Spaniolă, inițiat de Instituto Cervantes din București și ajuns la a noua ediție, a început vineri, 7 octombrie, cu proiecția filmului Dansul victoriei, regia Fernando Trueba, la deschidere luând cuvântul criticul Cristina Corciovescu și directorul Institutului Cervantes, Juan Carlos Vidal.

 

José Maria Quirós este unul dintre cineaștii spanioli cei mai implicați, îmbinând temele sociale cu umorul. S-a născut în Asturias, a absolvit Științele Informației la Universitatea Complutense din Madrid și Istorie și Estetică de Film la Universitatea din Valladolid.

Și-a început cariera la Filmoteca Spaniolă, recuperând material cinematografic inedit din istoria filmului hispanic.

În 1987 a câștigat Premiul I pentru scenariu de televiziune la Televiziunea Națională Spaniolă, cu mediumetrajul Trabajo de amor que se pierde. Începând din 1991, conduce propria casă de producție,El Nacedon films, iar între 1991 și 1994 a regizat patru scurtmetraje; în ciuda faptului că unul dintre ele a bătut recordul pentru cronici negative, a fost selecționat la Mostra de la Veneția și la Vevey (Elveția) și a fost distribuit în săli comerciale.

În 1996 a produs și regizat Solas en la Tierra/ Singure pe pământ, un documentar emoționant despre văduvele minerilor, difuzat pe mai multe canale de televiziune europene, pentru care a primit Premiul Social în 2000, ceea ce i-a deschis lui José Maria Quirós calea către lungmetraj.

În 1999 a regizat pelicula Pídele cuentas al Rey/ Cere-i Regelui socoteală, pentru care a primit mai bine de zece premii internaționale, printre care Premiul Publicului la Valladolid, Premiul Latin la Bruxelles etc. În 2003 a produs și regizat documentarul Gran Casal, me como el mundo, despre viața nefericitului artist Tino Casal.

În 2008 a avut premiera filmul Cenizas del cielo/ Cenușă din cer, considerat prima producție spaniolă cu tematică ecologică, câștigătoare a Grand Prix Earth Toyota la Festivalul Internațional de Film de Tokio, a Premiului Juriului la Ficma 08 etc.

A coprodus documentarul Holidays (Premiul Juriului la Festivalul Las Palmas 2010), selecționat în numeroase festivaluri latinoamericane.

În 2010 a început, ca regizor și coproducător, Trilogía de las Ilusiones/ Trilogia Iluziilor, trei povești independente, având, însă, în centru personaje într-o asemănătoare cursă pentru propria fericire: Objetivo Braila, Desde Rusia con dolor… Pentru ultima parte a trilogiei, Despoblados, filmările au început în iulie 2011.

 

Urmează în cadrul Zilelor Filmului de Limbă Spaniolă

 

Luni, 10 octombrie, ora 18:00

Pídele cuentas al Rey | Cere-i Regelui socoteală

Regia: José Antonio Quirós

Spania, 1999, 97´

Scenariul: Alicia Luna, Clara Pérez, José Antonio Quirós

Cu: Antonio Resines, Adriana Ozores, Nicolás Fernández Luna

v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză

Sinopsis: Fidel, un minero asturiano, tras el cierre de la mina en la que trabaja, decide ir caminando hasta Madrid para exigirle al Rey el cumplimiento de uno de los principales derechos que la Constitución reconoce a los españoles: el derecho a un trabajo digno.

Sinopsis: Când mina în care lucra s-a închis, Fidel, un minier asturian, se hotărăşte să plece pe jos la Madrid ca să-i ceară Regelui să-i fie respectat unul din drepturile fundamentale pe care Constituţia îl garantează tuturor spaniolilor: dreptul la un loc de muncă decent.

Premii

Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid

 

Luni, 10 octombrie, ora 20:00

În prezenţa regizorului José Antonio Quirós. După proiecție urmează o sesiune de Q&A cu regizorul spaniol.

Cenizas del cielo | Cenuşă din cer

Regia: José Antonio Quirós

Spania, 2008, 96´

Scenariul: Dionisio Pérez, José Antonio Quirós, Ignacio del Moral

Cu: Celso Bugallo, Gary Piquer, Clara Segura, Beatriz Rico, Eduardo Antuña, Txema Blasco, Nicolás Fernández Luna

v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză

Sinopsis: Ferguson, un scoţian aventurier care scrie ghiduri turistice, vizitează nordul Spaniei ca să-şi încheie ultimul text. Rulota pe care o conduce rămâne în pană în apropierea coşurilor unei termocentrale. Se vede obligat să rămână acolo, unde va lega o prietenie specială cu Federico, care crede că acordul de la Kyoto va duce la închiderea termocentralei ce poluează valea.

Premii

Marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Tokio – Natural TIFF | Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Mediu FICMA

 

 

Marţi, 11 octombrie, ora 16:00

Joi, 13 octombrie, ora 16:00

Punto y Raya | Punct şi linie 

Regia: Elias Schneider

Venezuela, 2004, 103´

Scenariul: Dionisio Pérez, José Antonio Quirós,

Ignacio del Moral

Cu: Roque Valero, Edgar Ramírez, Ramiro Meneses, Daniel Alvarado

v.o. spaniolă, subtitrare în limba română

Sinopsis: Cheíto şi Pedro, unul venezuelean, celălalt columbian, se întâlnesc la graniţa care separă cele două ţări într-o perioadă de naţionalism exacerbat de ambele părţi. Unul e acolo ca să-şi apere patria, celălalt are un ţel foarte precis: să dezerteze. În cele din urmă, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Dar intervine trădarea…

Premii

Cel mai bun regizor, Festivalul Internațional de Film de la Bogota | Cel mai bun film, Festivalul Internațional de Film de la Los Angeles

 

Marţi, 11 octombrie, ora 20:00

Cachimba

Regia: Silvio Caiozzi

Chile-Spania-Argentina, 2004, 127´

Scenariul: Silvio Caiozzi, Nelson Fuentes

Cu: Pablo Schwarz, Mariana Loyola, Julio Jung, Patricio Contreras, Jesús Guzmán

v.o. spaniolă, subtitrare în limba română

Sinopsis: Filmul narează singurul moment important din viaţa lui Marcos, un mărunt funcţionar de bancă. Într-o hărăbaie de casă gata să se dărâme, Marcos găseşte o colecţie de tablouri de o valoare artistică îndoielnică, operă a unui pictor chilian necunoscut care ar fi avut un oarecare succes în Parisul anilor ´30.

Premii

Premiul Asociației Criticilor de Film din Chile, Cea mai bună imagine, Festivalul Internațional de Film de la Cartagena | Cea mai bună imagine, Festivalul Internațional de Film de la Huelva

 

Miercuri, 12 octombrie, ora 16:00

La buena nueva | Vestea cea bună

Regia: Helena Taberna

Spania, 2008, 108´

Scenariul: Helena Taberna, Andrés Martorell

Cu: Unax Ugalde, Guillermo Toledo, Bárbara Goenaga, Mercedes Sampietro, Gorka Aguinagalde

v.o. spaniolă, subtitrare în limba română

Sinopsis: Miguel este un preot tânăr numit paroh într-un sat socialist chiar în momentul loviturii de stat din 1936. În eforturile lui de a-i apăra pe cei asupriţi, protagonistul se înfruntă cu ierarhia ecleziastică şi militară, punându-şi în joc propria viaţă. Îşi găseşte refugiul în prietenia cu Margari, învăţătoarea satului, al cărei soţ fusese asasinat la începutul războiului.

Premii

Cel mai bun actor principal la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid

 

Organizator: Instituto Cervantes din București în colaborare cu Uniunea Cineaștilor din România

Colaboratori: Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională din Spania, Transilvania Film, Independenţa Film, Cinemagia

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top