Exclusiv

Rabinul Shapira îndeamnă la răzbunare şi ucidere

Controversata carte „Tora regelui” lărgeşte conceptul de „ameninţare”

Portalul de ştiri www.allheadlinenews.com face publică o ştire cel puţin cutremurătoare. Din câte se pare, proaspăta publicaţie „Tora regelui”, ce îl are ca autor pe rabinul Yitzhak Shapira, oferă argumente teologice (!) în favoarea ideii de a ucide orice om care nu este evreu şi care a încălcat poruncile evreieşti sau este considerat de evrei ca fiind o ameninţare pentru poporul acestora. Un fel de „ghid al uciderii ne-evreilor”, cartea este bazată interpretarea personală a rabinului Shapira asupra câtorva pasaje din Vechiul Testament.

Un articol de Andreea PAVEL

Pentru credincioşi, îndemnul unui reprezentant al Bisericii la crimă este de neconceput. Portalul citat oferă şi câteva citate din „Tora regelui” ce au ridicat multe semne de întrebare şi care lărgesc înţelesul termenului de „ameninţare”:
“Orice caz în care viaţa unui civil este un pericol pentru Israel, este permisă omorârea gentilului”.
“Permisiunea se aplică şi atunci când persecutorul ameninţă să omoare indirect, mai degrabă decât direct”.
“Dacă un civil ajută un luptător, este permis să îl omori. Oricare cetăţean care sprijină lupta, sau luptătorii, sau care exprimă satisfacţie cu faptele lor – uciderea este permisă”.

Îndemnul rabinului: răzbunare!

“Pentru a-l înfrânge pe cel rău, trebuie să fim răzbunători, ochi pentru ochi. Răzbunarea e o necesitate şi uneori comiterea de sălbăticii menite să creeze o adevărată balanţă a terorii”. Acesta este unul dintre cele mai înverşunate pasaje citate de allheadlinenews.com. De asemenea, rabinul Shapira argumentează că legea evreiască permite uciderea ne-evreilor care cer pământ pentru ei înşişi, a celor aparţinând naţiunilor care ajută “un ucigaş al evreilor”, a celor care răspândesc “blasfemii ostile” şi a acelora care “prin discurs, ne slăbesc suveranitatea”.

Poţi să omori copii dacă vor creşte şi vor face rău

Site-ul publică citate din „Tora regelui” şi mai şocante, de data aceasta la adresa copiilor: Este permis evreilor să omoare copii “dacă este clar că ei vor creşte şi ne vor face rău”. Sau “dacă prin rănirea (tortura) copiilor unui lider rău, îl putem determina să-şi înceteze acţiunile maliţioase, atunci le putem face rău”. Legile sunt prezentate în termeni teologici fără să-i menţioneze pe palestinieni, arabi, sau soldaţi israelieni. Interesant ar fi că, aşa cum precizează allheadlinenews., cartea a fost publicată la câteva săptămâni după ce Yaakov Teitel, un israelian-american, care a admis omorârea mai multor palestinieni, precum şi atacarea evreilor moderaţi.

Cine este rabinul Shapira?

Conform portalului menţionat, rabinul Shapira formează opinii şi caractere şi în cadrul unei şcoli religioase pentru băieţi, Od Yosef Chai Yeshiva, situată la câteva mile de oraşul palestinian Nablus. Cei care împărtăşesc ideile rabinului Shapira aderă la o formă radicală a naţionalismului religios evreiesc şi îndeamnă la înlocuirea statului Israel cu o teocraţie bazată pe Tora, dat fiind faptul că extremiştii consideră că Israel a abandonat principiile de bază evreieşti. Şcoala a devenit celebră datorită rabinului Yitzhak Ginzburg, născut în America, care este cunoscut ca fiind urmaşul spiritual al rabinului Meir Kahane. Acesta din urmă este fondatorul partidului politic ultra-naţionalist Kach.

Părerile rabinilor, 50%-50%

Allheadlinenews.com mai informează că, din câte se pare, rabinul Ginzburg îl ridicase în slăvi pe medicul americano-israelian, Baruch Goldstein care a deschis focul într-o moschee din Hebron, în anul 1994. În timpul nefericitului eveniment au murit zeci de musulmani şi alţi 150 au fost răniţi. Tot rabinul Ginzburg a avut cuvinte de laudă şi pentru cartea rabinului Shapira, publicată în 2009, la un memorial dedicat rabinului Kahane.
Din cealaltă tabără, rabinul moderat David Hartman a atras atenţia că ignorarea acestei cărţi poate avea urmări periculoase: “Ai grijă cu ceea ce ignori, ceea ce este numai un fenomen cultural astăzi, ar putea deveni acceptabil marilor gânditori evrei de mâine”, îl citează pe Hartman, portalul de ştiri menţionat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top