Doi consilieri județeni și șase primari PSD au semnat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Județean nr. 127/26.05.2021, prin care se alocau banii pentru administrațiile publice locale, sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2021 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare.
Întâmplător, cei doi consilieri județeni semnatari ai plângerii (Nicoleta Bercaru și Adrian Bereș) sunt singurii care au susținut, indirect, propunerea liberalilor, motiv pentru care au și fost sancționați de către conducerea PSD Constanța, printr-un avertisment. Cel mai rău a pățit-o însă Gheorghe Donțu, care a fost exclus din partid, după ce a votat pentru hotărârea de consiliu inițiată de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
După ce Hotărârea a fost adoptată, PSD a formulat o plângere prealabilă, ce susține că fondurile nu au fost împărțite echitabil, ba chiar că acest lucru ar fi fost făcut cu încălcarea legii. Documentul a fost trimis Consiliului Județean și Prefecturii Constanța.
În replică, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a inițiat Proiectul de hotărâre nr.150/16.06.2021 privind respingerea plângerii prealabile înregistrată la Consiliul Județean Constanța sub nr. 19575/04.06.2021 împotriva Hotărârii Consiliului Județean Constanța nr. 127/26.05.2021, pus pe ordinea de zi a ședinței din 23.06.2021.
Alături de liberali, consilierii USR-PLUS vor vota pentru respingerea plângerii, după cum ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Petre Enciu:
„Vom vota pentru respingerea plângerii prealabile, pentru că noi, de la bun început, ne-am asumat acest proiect de hotărâre, acea repartizare a banilor. Drept urmare, continuăm cu respingerea acelei plângeri prealabile.”.
Am stat de vorbă și cu doi dintre semnatarii plângerii, consilierul județean Nicoleta Bercaru și primarul comunei Nicolae Bălcescu, Dumitru Timofte.
Votul meu nu a apărut în ședința respectivă, se pare că din motive tehnice. Deși am votat împotrivă, nu mi-a apărut votul. Am solicitat Consiliului Județean să mi se argumenteze, iar mâine la începutul ședinței de consiliu vreau să solicit să ni se arate voturile imediat după votare, ca să fie ce trebuie sau să ni se spună dacă nu ne apare votul. Pentru că sunt ședințe on line și tehnica ne poate juca feste.
Legat de repartizarea de fonduri, consider că s-a făcut o nedreptate. De exemplu, nu poți să dai la Primăria Limanu fonduri în valoare echivalentă cu doar două salarii de președinte de consiliu județean. Reacția mea și faptul că am semnat are legătură cu cetățenii județului.
Nu știu de ce nu au semnat mai mulți colegi, au fost discuții de genul acesta, dar eu nu mi-am permis să întreb pe nimeni. Inițial se hotărâse să fie toți primarii, mai ales cei afectați, eu mi-am asumat. Am fost sancționată cu avertisment pentru că s-a considerat în Biroul Județean că eu aș fi votat, a declarat Nicoleta Bercaru.
Alocarea de fonduri s-a făcut pe ochi frumoși, nu a fost corect. Mie mi s-au dat doar 75000 de lei. Ce să fac eu cu banii ăștia? Și altora, care au o mie-două de locuitori le-au dat 700-800 de mii. Am semnat șase primari și ar fi semnat toți, dar a fost în scurt, că altfel nu puteau depune plângerea în termen, a declarat primarul Dumitru Timofte.