Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, zilele acestea, amânarea judecării cauzei ce are ca obiect revocarea donației făcută de doctorul Gheorghe Vintilă comunei constănțene Topalu. Este vorba despre o colecție de 228 de tablouri și sculpturi care fac din Topalu cel mai mare și impresionant muzeu rural din România. Dacă amintim doar tablourile semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea sau Oscar Han, ne dăm seama de valoarea deosebită a acestui muzeu revendicat în ultimii ani de un presupus moștenitor al doctorului Vintilă.
Pericolul ca statul român să piardă un asemenea patrimoniu cultural a fost expus și în Camera Deputaților printr-o declarație politică făcută de Robert Turcescu, deputat de Constanța al Patridului Mișcarea Populară. ”Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După 7 ani de procese, instanța i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, devenit adult care trăiește în Germania, își cere drepturile. Procesele au început în 2008, iar în instanță, de partea reclamantului, este un expert-restaurator de la o casă de licitatii, a cărui soacră a fost, în perioada 1961-1984, directoarea Muzeului de Artă din Constanța…Doamnelor și domnilor, situația mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul național și să ne rugăm ca instanța să țină cont că o astfel de colecție nu poate fi decimată” se arată în declarație.
Și liderul tinerilor liberali din județul Constanța, Bogdan Bola, a postat pe o rețea de socializare un mesaj referitor la situația juridică a Muzeului din comuna Topalu. ”Cel mai bogat lăcaș de cultură din mediul rural, muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu, își datorează paternitatea medicului Gheorghe Vintilă, un colecționar de artă entuziast…De aproape opt ani o mare firmă de avocatură și un pseudo-moștenitor pe care dr. Gheorghe Vintilă nu l-a recunoscut niciodată, și-au zis că le-ar prinde bine să intre în posesia acestor opere de artă, evaluate în prezent pe piața de profil la zeci de milioane de euro. Speța se tot judecă de ani de zile, se cer expertize peste expertize, iar până acum justiția i-a pus la locul lor pe acești jinduitori fără temei. Toate expertizele și procesele au fost câștigate de primăria Topalu și Muzeul de Artă Constanța, dar asta i-a îndârjit și mai tare pe cei ce se visează miliardari pe seama operelor dorite a fi sustrase patrimoniului național,”scrie Bogdan Bola.
Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” este, alături de Cetatea Capidava, unul dintre obiectivele turistice de referință ale comunei Topalu, dar și ale județului Constanța. Nu degeaba, administrația publică locală, coordonată de primarul Valentin Stanciu, și-a propus să reînvie tradiția taberelor de pictură organizate în frumoasa localitate de pe malul drept al Dunării.