Comisia Europeană

Primarul Tudorel Gurgu de la Ciobanu: „Ce vă băgați ca chiloții în…”

Ziarul DEZVĂLUIRI a intrat în posesia unor înregistrări audio de la şedinţele Consiliului Local Ciobanu (judeţul Constanţa), în care primarul PSD Tudorel Gurgu se comportă ca un jupân pe propria moșie, le vorbeşte trivial consilierilor PNL şi refuză să le dea informaţii despre cum sunt cheltuiţi banii publici: „Ce vă băgaţi ca chiloţii în… ? Aţi trimis nişte petiţii care te ştergi la… cu ele”. Ce l-a enervat atât de tare pe Gurgu? Consilierii PNL au îndrăznit să îi ceară explicații despre cum sunt cheltuiți banii publici. Îl puteți vedea pe Tudorel în acțiune AICI

Consilierii PNL din Ciobanu au ajuns la exasperare din cauza lipsei totale de transparenţă de care dă dovadă primarul Tudorel Gurgu. Cei patru consilieri spun că primesc prea târziu convocatoarele pentru şedinţele de consiliu şi că nu au acces la documentele ce susţin propunerile de hotărâri. Mai mult, de la alegerile locale şi până în prezent, deşi a trecut aproape un an, nu au participat la nicio şedinţă pe comisii, unde ar trebui să fie dezbătute proiectele de hotărâri, înainte de a fi votate în plen.

Gurgu, despre un cetățean din Ciobanu: „Dacă rostești numele la un prost, îi dai valoare”

În înregistrările audio de la ședințe se poate auzi cum primarul Gurgu discută separat cu consilierii PSD despre diverse proiecte și planuri, ingnorându-i total pe cei care nu sunt în „gașca” lui. Când opoziția încearcă să ceară lămuriri, primarul îi admonestează și îi jignește pe consilieri. De asemena, primarul vorbește urât despre diverși cetățeni din comună. Despre unul dintre ei spune: Dacă rostești de trei ori numele la un prost, îi dai valoare!
Văzând lipsa totală de transparenţă, consilierii în cauză s-au adresat primarului printr-o adresă oficială:

„Având în vedere că la data înmânării convocatorului nu s-a respectat procedura de convocare cu cel puţin 5 zile înainte de şedinţă, iar comisiile pe domenii de activitate nu au fost convocate pentru sudierea proiectelor de hotărâre, în vederea acordării avizelor legale, înainte de dezbaterea proiectelor în plen, vă rugăm să convocaţi de urgenţă comisiile pe domenii de activitate, să ne puneţi la dispoziţie toate proiectele de hotărâre (inclusiv anexele de specialitate aferente), în vederea studierii acestora”.

Răspunsul primarului pare scris la mișto şi nu mai are nevoie de explicaţii:

„Îndeplinirea mandatului de ales local este o obligaţie solidară şi civică, în interesul comunităţii, iar posibilele dumneavoastră neputinţe în această problemă nu fac obiectul preocupării Primarului comunei Ciobanu în această problemă”.
Aceeaşi patru consilieri au cerut explicaţii şi pentru unele cheltuieli publice efectuate de primărie, dar nu au primit niciun răspuns.

Consilierii sunt puși să voteze fără să vadă documentele

Sandu Coroiu, consilier PNL „Așa e primarul Gurgu cu opozitia, de fapt cu toţi cei care se opun ideilor lui: injurii şi ameninţări.
De când sunt consilier, nu am participat la nicio şedinţă pe comisii, aşa cum spune legea. Înainte de şedinţele de consiliu suntem puşi să semnăm avizul şi asta e tot! Nu ni se pun la dispoziţie materialele pe care trebuie să le votăm, nici înainte, nici în timpul şedinţelor, nici după. Am cerut explicaţii, verbal şi în scris, dar nu am primit răspunsuri concrete”.

Radu Costel, consilier PNL: „Primarul Gurgu are un limbaj foarte vulgar. El folosește cuvinte injurioase, care îl caracterizează. De fapt, ce pretenții poți să ai de la un om cu clase puţine?! El știe 50 de cuvinte și pe ale le folosește.
Eu nu am participat niciodată la o ședință pe comisii de când sunt consilier. În urmă cu trei ședințe, i-am cerut primarului să participăm la aceste ședințe, şi el ne-a întrebat ironic de ce nu ne convine să ne luăm banii fără să mergem la ședințe.
Interesant este faptul că înainte de ședințele de consiliu suntem puși să semnăm aviz pentru comisie. La penultima ședință am așteptat mai mult de un sfert de oră ca aceasta să înceapă, dar primarul şi consilierii PSD au tot amânat așteptând să le vină un consilier. Văzând că se tot întârzie, am plecat și ședința s-a desfășurat în lipsa noastră. În ultima ședință, primarul ne-a anunțat că ne-a tăiat indemnizația, pe motiv de neparticipare, deși noi semnaserăm de prezența. Ne-a spus că au făcut o altă listă de prezenţă. Nu mi se pare normal deloc să schimbi ce acte vrei, doar pentru că ai majoritate”.

Coman Tudor „Vorbește foarte urât în general, nu numai cu consilierii, ci și cu cetățenii. Așa înțelege să se impună un om fără educație. Eu nu am participat la nicio ședință pe comisii. Noi am cerut să se facă aceste şedinţe, dar am fost refuzați. Înainte de ședințele de plen, primarul și consilierii PSD vin cu propuneri de hotărâri fără documente doveditoare pentru a fi și noi informaţi despre ce votăm. Un lucru foarte grav este, de asemenea, faptul că primarul nu vrea să ne explice pe ce cheltuiește banii. Se pare că pentru unii legea este facultativă”.

Ce are de ascuns primarul Tudorel Gurgu?

Întrebarea de mai sus este cât se poate de legitimă dacă ne gândim la faptul că în opt ani, Tudorel de la Ciobanu a completat doar două declarații de avere și interese, în 2012 și 2016, atunci când a fost obligat să anexeze repectivele documente la dosarul de candidatură.
Nici siteul comunei Ciobanu nu conține nicio informație utilă precum: hotărâri de consiliu, bugete, declarații de avere și interese, deși legea obligă administrațiile locale să facă publice aceste documente.
Mai mult, în ceea ce privește declarațiile de avere și interese ale primarului, acestea nu au fost trimise nici la Agenția Națională de Integritate, așa cum reiese dintr-un răspuns oficial oferit chiar de ANI.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top