Opinii

Primarul Mariana Gâju a solicitat reprezentanților Guvernului modificarea proiectului de norme la aplicarea noii legi a achizițiilor publice

Ieri, 8 februarie 2016, la sediul Guvernului României, a avut loc o întrunire de coordonare, în vederea eficientizării și planificării consultării dintre Guvern și structurile asociative de la nivel național. Lucrările s-au desfășurat la invitația ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic-Violeta Alexandru. 

 

La întrunire au participat Vasile Dîncu – Vice-premier, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Carmen-Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene. Asociația Comunelor din România a fost reprezentată de :
– Emil Drăghici, președinte ACoR, primarul comunei Vulcana Băi, județul Dâmbovița,
– Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța,
– Ghiorghe Bute, secretar general ACoR, primarul comunei Scînteiești, județul Galați,
– Gheorghe Damian, președintele Filialei Județene ASlba a ACoR, primarul comunei Ciugud, județul Alba,
– Ovidiu Colceriu, președintele Filialei Județene Cluj a ACoR, primarul comunei Sînpaul, județul Cluj,
– Nicolae Pandea, președintele Filialei Județene Călărași a ACoR, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași,
– Ioan Sorincău, președintele Filialei Județene Timiș a ACoR, primarul comunei Moșnița Nouă, județul Timiș.

Tema principală a întrunirii a fost identificarea celor mai eficiente metode de consultare și preluare a punctelor de vedere în procesul de consultare publică cu structurile asociative, pentru domeniile de interes major.
Președintele AcoR Emil Drăghici a înaintat vicepremierului Vasile Dâncu o notă cu problemele a căror rezolvare, în regim de urgență, trebuie să stea în atenția Guvernului României, pentru anul 2016:
Emiterea Deciziei prim-ministrului privind numirea reprezentanților societății civile în cadrul Consiliului Economic și Social, potrivit prevederilor art. 92 alin. (2) lit. c) din Legea dialogului social nr. 62/2011
Elaborarea Codului finanțelor publice locale
Modificarea și completarea Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
Stabilirea standardelor de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, a programelor de investiții pentru realizarea acestora, precum și durata pentru implementarea acestora.
Eliminarea oricăror discriminări dintre unitățile administrativ-teritoriale, în funcție de categoria comune, orașe și municipii, singurele criterii de diferențiere să aibă în vedere numai: numărul locuitorilor, potrivit art. 29 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare; precum și serviciile publice și de utilitate publică furnizate.
Asigurarea unei remunerații corespunzătoare pentru primarul, viceprimarul și secretarul comunei, potrivit atribuțiilor ce le revin,
Eliminarea alin. (4) al art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare,
limitare a numărului de personal;
limitare a cheltuielilor de personal,

Mariana Gâju, prim-vicepreședintele ACoR, a solicitat vice-premierului Vasile Dîncu să dispună verificarea și modificarea proiectului de norme la aplicarea noii legi a achizițiilor publice – secțiunea a 8-a:
Astfel, art.135, alin.2 se va modifica și va avea următorul cuprins: ”În Comisia de evaluare pot fi nominalizați membri aparținând compartimentelor autorității contractante și, în cazul în care beneficiarul final al contractului este o altă autoritate contractantă, din cadrul respectivei autorități contractante.
Art.135 alin.7 persoanele care constituie comisia de evaluare nu vor fi în relații de subordonare ierarhică unele față de altele.”

Totodată, Mariana Gâju a solicitat Autorității Naționale a Achizițiilor Publice (ANAP) să nu mai permită participarea la licitații privind achizițiile publice a constructorilor aflați în stare de insolvență.
În același context, Mariana Gâju i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene Carmen Aura Răducu, posibilitatea accesării prin Programul Operațional Regional (POR) a proiectelor de aducțiune de apă și canalizare și comunelor cu un număr mai mare de 10.000 locuitori, acestora fiindu-le interzisă accesarea prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Pe lista solicitărilor Marianei Gâju, se numără și următoarele tematici:
verificarea și înlăturarea din Ghidul de Eligibilitate la POR a obligației de construire a unei creșe în incinta unității de învățământ.
Proiectele nefinalizate prin POR până la sfârșitul anului 2015, din strategia de dezvoltare 207-2013, să fie preluate la finanțare din programul 2014-2020, sau, conform aplicației PNDR – să fie preluate la bugetul de stat.
creșterea salariilor tuturor categoriilor de angajați din cadrul administrației publice locale, precum și corelarea prevederilor Legii nr.284/2010 cu toate actele normative intrate în vigoare de la acea data până în prezent.
modificarea remunerației aleșilor locali cu salariu în loc de indemnizație, acordarea sporului pentru vechimea în muncă, precum și acordarea sporului pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană, precum și a tuturor sporurilor de care beneficiază toți salariații.
Să nu se încurajeze nemunca – exemplu concludent: o familie monoparentală (adult și 3 copii minori) ajunge sa incaseze lunar aproximativ 1.100 lei, din cauza ca alocatiile de stat nu mai constituie venit in calculul ajutorului minim garantat. Un alt exempolu exte cazul unei familii compuse din 4 membrii (2 adulti si doi copii), fara venituri, care incaseaza aproximativ 777 lei, echivalentul unui salariu minim pe economie.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top