Tânăr şi cu zâmbetul pe buze tot timpul, Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa (PDL) debordează de energie şi transmite bună dispoziţie cu fiecare vorbă rostită. Ştefan Ilie este şi şeful Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea, iar colegii lui de breaslă ne-au declarat despre acesta următoarele: „L-am ales pe el ca lider A.Co.R şi tot pe el o să-l alegem şi de-acum, tocmai pentru că e tânăr, are iniţiative şi e plin de energie. E implicat şi pune suflet în tot ce face”.
Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE
Un prim argument ar fi că Luncaviţa a fost prima comună din ţară în care localnicii şi-au putut plăti taxele şi impozitele online. Site-ul primăriei, modern, detaliat şi actualizat în permanenţă, asigură transparenţă totală în ce priveşte activitatea primăriei, modul de cheltuire a banilor din bugetul local şi proiectele finalizate sau aflate în derulare.
Cunoscutul agronom Ion Ionescu de la Brad, care a întreprins în 1850 o călătorie de exploatare a resurselor agricole din Dobrogea, la cererea autorităţilor otomane, menţionează în studiile sale că Luncaviţa era “un sat curat românesc”. În 1878, la intrarea armatei române în Dobrogea, documentele de arhivă menţionează la Luncaviţa 1500 de suflete de români, biserică şi scoală românească.
Specifice comunei Luncaviţa sunt trei mari obiceiuri: Colindele de Crăciun cu ritualul măştilor şi clopotelor (moşoii şi moşoicuţele), unic în Dobrogea, Sărbătoarea Bobotezei, cu întrecerea şi botezarea tuturor animalelor, în special a cailor, Sărbătoarea Teilor, în fiecare an, de Sfinţii Petru şi Pavel, cu manifestări artistice din tot nordul Dobrogei.
