Comisia Europeană

Preoții lui Teodosie, în pelerinaj la ANAF-ANTIFRAUDĂ. Trebuie să spună dacă și-au primit salariile date de stat!

În urmă cu o săptămână, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de IPS Teodosie, intra din nou în istoria BOR ca prima eparhie în care au descins cei de la ANAF-Antifraudă, după ce deja scrisese o filă neagră fiind primul ierarh trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Controlul celor de la ANAF vizează salariile preoților și personalului neclerical care nu sunt date la timp sau deloc, deși Secretariatul de Stat pentru Culte virează lunar banii în conturile arhiepiscopiei, la fel cum face și Consiliul Județean Constanța. Vinerea trecută, inspectorii fiscului au ridicat o serie de documente de la Arhiepiscopie și de la cele 6 protoierii din județul Constanța: Constanța 1 (condusă de preotul Grigore Prodan), Constanța 2 (condusă de preotul Mihai Jan), Băneasa (condusă de preotul Cloșcă Marin), Medgidia (condusă de preotul Petrică Ciobanu), Hârșova (condusă de preotul Toader Ciornea) și Mangalia (condusă de preotul Vasile Cârlan).
După acest prim-control și ridicare a documentelor contabile, surse din Arhiepiscopie ne-au confirmat că preoții urmează să fie chemați de cei de la Antifraudă pentru a da declarații cu privire la primirea salariilor, dar, cel mai probabil, pentru a se face și expertize grafologice ale semnăturilor. Rămâne de văzut câți vor avea curajul să spună adevărul… dar și câți își vor asuma riscul de a da declarații în fals!
Problema semnăturilor este una cât se poate de serioasă, mai mulți preoți susținând că, pe lângă faptul că nu-și luau salariile din banii virați de stat, apăreau pe tabelul ținut de fiecare protoierie și de către arhiepiscopie, cu semnătură de confirmare a primirii banilor. Așadar, se pare că șmecheria este una simplă: banii veneau de la stat, arhiepiscopia și protoieriile întocmeau tabele în care oamenii erau nevoiți/obligați să semneze (pentru cei care lipseau semna altcineva), iar banii luau alte căi pe care ANAF le va descâlci acum.
Cu toate acestea, sursele noastre spun că cei din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului au totuși o bucurie: ANAF-Antifraudă nu a ridicat la controlul de vinerea trecută și celebrul caiet care se afla la casierie și în care erau trecute toate restanțele salariale ale angajaților. De asemenea, conducerea instituției încearcă inocularea în rândul preoților a ideii că aceste controale sunt ceva obișnuit și la alte eparhii (deși e evident că nu). S-a ajuns chiar să se discute despre o posibilă renunțare la cotele de lumânări și colportaj (obiecte religioase scoase la vânzare) obligatorii pentru fiecare parohie.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top