Fără categorie

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire: nominalizările pentru 2011

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire: nominalizările pentru 2011
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire: nominalizările pentru 2011 Printre cei cinci candidați la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2011 se numără și mișcarea „Primăvara Arabă“, reprezentată de activiști din Tunisia, Egipt, Libia și Siria. Celelalte patru nominalizări sunt: Izzeldin Abuelaish, doctor palestinian și activist pentru pace, Dzmitry Bandarenka, ziarist bielorus, Boris Pahor, scriitor sloven din Italia și supraviețuitor al unui lagăr de concentrare și comunitatea unor țărani columbieni dedicată păcii și reconcilierii.

Sursa : © Parlamentul European

Printre cei cinci candidați la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2011 se numără și mișcarea „Primăvara Arabă“, reprezentată de activiști din Tunisia, Egipt, Libia și Siria. Celelalte patru nominalizări sunt: Izzeldin Abuelaish, doctor palestinian și activist pentru pace, Dzmitry Bandarenka, ziarist bielorus, Boris Pahor, scriitor sloven din Italia și supraviețuitor al unui lagăr de concentrare și comunitatea unor țărani columbieni dedicată păcii și reconcilierii.

Izzeldin Abuelaish: doctor palestinian și fondator al Fundației „Fiice pentru viață“ a fost nominalizat de membrii grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni. Și-a dedicat viața păcii în conflictul dintre Israel și Palestina. Este cunoscut ca „podul magic, secret“ între cele două popoare.

Primăvara Arabă: nominalizată de patru grupuri politice de la Parlamentul European: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa și Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, este reprezentată de activiști din lumea arabă. Nominalizarea spune că „Primăvara Arabă este simbolică pentru toți cei care doresc demnitate, democrație și drepturi fundamentale în lumea arabă“. „Acordarea Premiului Saharov celor cinci reprezentanți: Mohamed Bouazizi (Tunisia), Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), și Razan Zeitouneh și Ali Farzat (Siria), care contribuie la schimbările politice radicale în țările respective, ar reafirma solidaritatea Parlamentului cu aceste țări și sprijinul acestuia în lupta lor pentru libertate, democrație și alungarea regimurilor autoritare“, se mai arată în textul eurodeputaților.

Dzmitry Bandarenka: nominalizat de membrii grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni, jurnalistul și activistul bielorus este membru al Asociației jurnaliștilor din Belarus, co-fondatorul inițiativei civile Charter’97 pentru schimbare democratică și coordonator al campaniei civile care cere aderarea țării sale la Uniunea Europeană.

Boris Pahor: scriitor sloven din Italia, este cunoscut ca luptător pentru libertatea de gândire și opozant hotărât al regimurilor totalitare. A devenit cunoscut scriind despre experiența sa în lagărele de concentrare naziste. Scrie în slovenă, dar locuiește în orașul său natal Trieste, susține drepturile minorităților și limbile minoritare. A fost nominalizat de eurodeputatul sloven Milan Zver de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) și 51 de alți eurodeputați.

Comunitatea pentru pace San José de Apartadó: nominalizată de Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică. „Comunitatea columbiană de campesinos – fermieri – este recunoscută pe plan internațional ca simbol al curajului, rezistenței și dedicării valorilor precum pacea și justiția într-un mediu brutal și destructiv“.

Premiul Saharov

Numele Premiului vine de la Andrei Saharov (1921-1989), unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă și disident politic sovietic. Premiul a fost acordat pentru prima dată în anul 1988 şi răsplăteşte o activitate susţinută în apărarea libertăţilor fundamentale ale omului, în mod special a libertăţii de exprimare.

Premiul se acordă persoanelor, asociaţiilor sau organizaţiilor indiferent de naţionalitatea sau locul de reşedinţă ale acestora.

Laureați din anii precedenți

Disidentul cubanez Guillermo Fariñas a primit Premiul Saharov în 2010. Acesta a făcut mai multe greve ale foamei pentru a protesta împotriva cenzurii din Cuba. Și-a încheiat ultima grevă în iulie 2011, după ce autoritățile cubaneze au fost de acord să elibereze prizonierii politici.

Printre câştigătorii de până acum ai Premiului Saharov se numără Nelson Mandela (1988), Aung Sang Suu Kyi (1990) şi Kofi Annan şi personalul Naţiunilor Unite (2003).

Ce urmează

Nominalizările vor fi prezentate pe 5 octombrie, în ordine alfabetică, într-o reuniune comună a comisiei pentru afaceri externe, comisiei pentru dezvoltare și subcomisiei pentru drepturile omului. Acestea pot fi făcute de un grup politic sau cel puțin 40 de deputaţi europeni.

Pe 20 octombrie, deputaţii europeni vor vota pentru a alege trei finaliști. Conferința Președinților va alege laureatul anului pe 27 octombrie. Premiul va fi decernat oficial pe 14 decembrie la Parlamentul European, la Strasbourg. Laureatul va primi 50.000 de euro.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top