Fără categorie

Premiile GreenLight, GreenBuilding şi Motor Challenge ale Uniunii Europene: 25 de câştigători din 14 ţări, eficienţi din punct de vedere energetic

La cele trei categorii ale premiilor pentru eficiență energetică din acest an, administrate de Centrul Comun de Cercetare (ramura științifică internă a Comisiei Europene), s-au înregistrat 25 câștigători din 14 țări. Aceste scheme de recompensare fac parte din trei programe ale JRC ce au ca scop să încurajeze organizațiile, atât din sectorul public, cât și din cel privat, să își scadă consumul de energie prin utilizarea unor tehnologii inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic. În cadrul programului GreenLight, printre câștigători se numără lanțul de supermarketuri Delhaize din Belgia, care și-a redus consumul anual de energie pentru iluminat în mai mult de 130 de supermarketuri, cu un total de peste 20 000 de megawați-oră (MWh), ceea ce reprezintă o reducere de 60%. În mod obișnuit, un consumator casnic consumă 4 MWh pe an. În cadrul programului GreenBuilding, Alfred Arnold Verladesysteme din Germania a prezentat unul dintre cele mai bune proiecte de renovare, realizând ec…

La cele trei categorii ale premiilor pentru eficiență energetică din acest an, administrate de Centrul Comun de Cercetare (ramura științifică internă a Comisiei Europene), s-au înregistrat 25 câștigători din 14 țări. Aceste scheme de recompensare fac parte din trei programe ale JRC ce au ca scop să încurajeze organizațiile, atât din sectorul public, cât și din cel privat, să își scadă consumul de energie prin utilizarea unor tehnologii inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic. În cadrul programului GreenLight, printre câștigători se numără lanțul de supermarketuri Delhaize din Belgia, care și-a redus consumul anual de energie pentru iluminat în mai mult de 130 de supermarketuri, cu un total de peste 20 000 de megawați-oră (MWh), ceea ce reprezintă o reducere de 60%. În mod obișnuit, un consumator casnic consumă 4 MWh pe an. În cadrul programului GreenBuilding, Alfred Arnold Verladesysteme din Germania a prezentat unul dintre cele mai bune proiecte de renovare, realizând economii la energie de peste 78% în clădirea sa de birouri și de ateliere, în timp ce noua clădire de birouri Vasakronan AB Riga 2 din Suedia și-a redus consumul la doar 40% din cel permis prin lege. La cea de-a treia categorie, Motor Challenge, SATA (grupul Fiat) din Italia a obținut economii la energie de aproape 15 000 MWh la instalațiile sale de producție (vopsitorie automobile). Împreună, cele trei programe duc la economii de peste 837 000 MWh de energie electrică în fiecare an – aproximativ echivalentul consumului total al tuturor consumatorilor casnici din Luxemburg.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Îi felicit pe câștigători. Prin aplicarea unor tehnologii inovatoare în vederea creșterii eficienței energetice, ei produc beneficii atât pentru ei înșiși, cât și pentru societate în general. Eficiența energetică este esențială pentru soluționarea problemei schimbărilor climatice, dar este de asemenea și o condiție prealabilă pentru stimularea creșterii durabile și a creării de locuri de muncă, pentru reducerea dependenței de importurile de petrol și gaz și pentru trecerea la energia din surse regenerabile. Acesta este motivul pentru care eficiența energetică este una dintre prioritățile noastre de vârf în cadrul programelor actuale și viitoare ale UE în domeniul cercetării și inovării. Sunt mândră de cele realizate de JRC în privința eficienței energetice, nu doar prin această schemă de recompensare, ci și prin gama sa largă de inițiative care oferă industriei și consumatorilor orientări cu privire la cele mai bune tehnologii disponibile în acest domeniu, precum și prin evaluarea sa asupra politicilor de eficiență energetică – o contribuție neprețuită la elaborarea politicilor UE.”

La aceste trei programe au luat parte în mod voluntar peste 1 000 de participanți din întreaga Europă. Criteriile de acordare a premiilor se bazează atât pe inovare, cât și pe eficiența energetică (adică tehnologiile de economisire a energiei folosite și sectorul de care aparțin acestea: clădiri publice, spații comerciale, birouri etc.).

Inițiativa GreenLight încurajează partenerii să instaleze tehnologii și sisteme de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, iar GreenBuilding încurajează ameliorarea eficienței energetice printr-o serie de măsuri precum izolarea termică, sisteme eficiente de încălzire și de răcire și sisteme inteligente de control, panouri fotovoltaice (solare) etc.

Programul Motor Challenge are ca scop să stimuleze economisirea energiei prin eficientizarea funcționării sistemelor cu motoare electrice (precum pompele, compresoarele, ventilatoarele și variatoarele). Acestor sisteme li se datorează în prezent circa 60% din consumul de energie electrică la nivel industrial.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc astăzi, la Bruxelles, cu începere de la 15:45, în spațiul expozițional din cadrul „Săptămânii europene a energiei durabile” (standul JRC), în clădirea Charlemagne, situată la adresa Rue de la Loi 170.

Juriul a fost compus din Barbara Cuniberti, arhitect specializat în eficiența energetică a clădirilor, Marion Elle, expert în eficiența energetică, și Paolo Bertoldi, manager de program JRC.

Câștigătorii premiilor GreenLight 2011

Organizație

Țară

Economii efective de energie (pe an) la iluminat

Reducerea consumului

Orașul Tilburg

Țările de Jos

303 MWh

44 %

Orașul Zaprešić

Croația

1 712 MWh

57 %

Delhaize Belgia (supermarket)

Belgia

20 694 MWh

Peste 59 %

Gemeinde St. Georgen (municipalitate)

Germania

38 MWh

Peste 67 %

ING Luxembourg (bancă)

Luxemburg

79 MWh

85 %

M.B.Z. NV (Autoritatea Portuară Bruges – Zeebruge)

Belgia

19 MWh

76 %

Nestlé Franța

Franța

520 MWh

86 %

Prokind Scholengroep (școală)

Țările de Jos

26,5 MWh

80 %

Unibail-Rodamco (centre comerciale)

Spania

5 228 MWh

N/A

 

Câștigătorii premiilor GreenBuilding 2011

Categoria „construcție nouă”

Organizație

Țară

Tip de clădire

Reducerea consumului de energie

Economii de energie pe an (în comparație cu codurile de construcție)

Bayer Real Estate GmbH Kindertagesstätte „Die Sprösslinge”

Germania

grădiniță

66,7 %

96 MWh

C&SO Medical Properties LTD, American Heart Institute

Cipru

Complex spitalicesc

55 %

350 MWh

Dr.-Ing. W. Götzelmann & Partner GmbH

Germania

Clădire

de birouri

Peste 90 %

22,6 MWh

Komunaprojekt
Večnamenski objekt

Slovenia

Centru comercial cu birouri

64 %

N/A

MSF-TUR.IM SGPS S.A.

Portugalia

Clădire

de birouri

54,5 %

579 MWh

Vasakronan AB Riga 2

Suedia

Clădire

de birouri

60 %

1 786 MWh

 

Categoria „renovare”

Organizație

Țară

Tip de clădire

Reducerea consumului de energie

Economii de energie pe an (în comparație cu situația dinaintea renovării)

Alfred Arnold Verladesysteme, Büro- und Werkstattgebäude

Germania

Clădire de birouri și ateliere

78 %

429 MWh

Ferrocarrils de Catalunya

Spania

Complexul de clădiri istorice Vall de Nuria (Sant Josep)

75,3 %

323 MWh

KF Fastigheter, Rösunda 5:2

Suedia

Centru de conferințe

70 %

1 400 MWh

Königstein im Taunus

Germania

Centru comunitar

82,5 %

1 759 MWh

Landratsamt Main-Spessart, Liceu

Germania

Clădire liceu

87 %

181 MWh

Marktgemeinde Langenzersdorf, Hauptschule Langenzersdorf

Austria

Clădire liceu

77,5 %

422 MWh

Siemens Transmission et Distribution

Franța

Clădire de birouri

70,5%

1 047 MWh

 

Câștigătorii premiilor Motor Challenge 2011

Organizație

Țară

Tip de companie

Economii la consumul de energie pe an

Metodă

Águas do Noroeste, S.A.

Portugalia

Stație de tratare a apei potabile

1 019 MWh

Instalarea unor pompe și variatoare mai eficiente

SATA (grupul FIAT)

Italia

Companie de automobile

14 817 MWh

Instalarea de variatoare la instalațiile sale de producție (vopsitorie automobile)

Tenaris Silcotub

România

Industria oțelului și a metalelor

7 600 MWh

Implementarea de măsuri de eficientizare în domeniul pompelor, ventilatoarelor și compresoarelor

 

Informații suplimentare

Site-ul web al programelor GreenLight, GreenBuilding și Motor Challenge:

http://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency.

The European GreenLight Programme – Efficient Lighting Project Implementation – Catalogue 2005-2009 (publicat în 2011):

http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/111111111/16039

The European GreenBuilding Projects Catalogue – ianuarie 2006-iunie 2010 (2011):

http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/111111111/16122

Câștigătorii premiilor GreenLight și GreenBuilding în 2010: IP/10/424

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top