Opinii

Portretul unui campion – Florin Comănici, cetăţean de onoare la numai 24 de ani

Comuna Jijila se mândreşte cu un sportiv de excepţie, la caiac-canoe

Localitate tulceană bogată şi prosperă, pe raza căreia locuiesc aproximativ 6000 de persoane, comuna Jijila se află de ani buni pe harta turismului cultural al României, graţie sitului arheologic Dinogeţia, aflat în vecinătatea satului Garvăn. Ruinele unei cetăţi vestite reprezintă doar unul din motivele de mândrie ale jijilenilor. Primarul localităţii Dumitru Nicoară ne-a declarat că nu doar trecutul locurilor merită cunoscut la Jijila, ci în egală măsură şi prezentul. De această dată, este însă vorba despre oameni, cei care prin acţiunile lor, în diverse domenii de activitate, au avut contribuţii de excepţie la dezvoltarea şi creşterea prestigiului comunei, atât la nivel naţioal, cât şi internaţional. Un exemplu în acest sens, de fiu al satului care s-a remarcat prin realizările sale, este cel al lui Florin Comănici, un sportiv extraordinar, practicant al disciplinei caiac-canoe, care de-a lungul timpului a cucerit numeroase medalii în întreceri naţionale şi mai ales internaţionale. Campion european de tineret, dublu vice-campion mondial şi campion continental de seniori şi câştigător al Cupei Mondiale, Florin Comănici este, la numai 24 de ani, unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai continentului. Anul trecut, tânărul care a dus renumele comunei Jijila peste graniţele României, a fost recompensat cu titlul de cetăţean de onoare al localităţii tulcene.

Un CV de excepţie!

Florin Comănici s-a născut pe data de 3 august 1988, într-o familie modestă. A urmat  clasele primare la şcoala din sat, iar în clasa a VI-a, mai exact în anul 2001, a fost selectat la Clubul Sportiv Şcolar Tulcea pentru a practica disciplina caiac canoe. A părăsit pentru scurt timp satul natal, pentru a urma Liceul Naval Tulcea, acolo unde a fost antrenat de Ana Marinescu. Anul 2006 i-a adus bine-meritata selecţie la Clubul Dinamo Bucureşti, grupare sportivă unde activează şi în prezent.
Student în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport Bucureşti, Florin are deja un CV-ul profesional extrem de bogat. Membru în 2008 al lotului olimpic al României, sub comanda legendei Ivan Patzaichin, Comănici are un palmares sportiv foarte bogat, din care menţionăm doar câteva, precum titlurile de campion naţional de juniori din perioada 2004-2006 sau medaliile de aur şi argint la Naţionalele de seniori în anii următori. În anul 2009, sportivul din Jijila devine dublu campion european de tineret la Poznan, în Polonia, în probele de 500 şi 1000 de metri – canoe 4. Un an mai târziu, tot la Poznan, devine vice-campion mondial, dar de seniori de această dată. În acelaşi an, cucereşte două medalii de aur la Campionatele Mondiale Universitare şi una de bronz la Europenele de tineret de la Moscova, în cursa de canoe 4. A cucerit şi Germania, acolo unde a reuşit să obţină aurul la Cupa Mondială, la canoe 4, în proba de 1000 de metri. În august 2011, el a devenit vice-campion mondial la Szeghet, în Ungaria, în proba de 1000 metri canoe 4. Nu a fost însă nici pe departe ultima sa mare performanţă. Anul acesta, la finele lunii iulie, Florin Comănici a devenit campion european la Canoe 1, 5000 de metri în cadrul întrecerilor desfăşurate la Zagreb, în Croaţia. Considerat unul din cei mai valoroşi sportivi ai României, tânărul din Jijila este considerat în acelaşi timp unul din favoriţii la obţinerea unor medalii pentru România, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din Brazilia, din 2016.

Cetăţean de onoare al comunei

Realizările sale extraordinare şi modestia afişată după fiecare mareperformanţă i-au adus lui Florin Comănici o bine-meritată recunoaştere a jijilenilor. În 2011, imediat după obţinerea titlului de vice-campion mondial, Comănici a fost declarat cetăţean de onoare al localităţii sale natale. Prin Hotărârea Consiliului Local cu nr. 40, din 30.09.2011, Consiliul Local Jijila i-a fost acordată cea mai înaltă distincţie, cu toate drepturile ce derivă din aceasta.  „Ne mândrim cu un astfel de tânăr, ne bucurăm că în zilele acestea grele şi derutante pentru tineri, care nu-şi găsesc încă drumul în viaţă sau, Doamne fereşte, au luat-o pe un drum greşit, să le putem da drept exemplu un astfel de om… Să-l aplaudăm, şi să-i spunem mulţumim lui Florin Comanici, care ne face să fim mîndri că suntem jijileni, că suntem români” se menţionează în hotărârea de acordare a titlului  de cetăţean de onoare.În conformitate cu legile României, Primăria Jijila a decis să îi acorde sportivului beneficiile inerente titlului de cetăţean de onoare. Astfel, Florin a primit o suprafaţă de 1 hectar, lot de folosinţă în extravilanul comunei, precum şi 1000 de metri de teren construcţie în intravilanul localităţii. Legea prevede, de asemenea, în astfel de cazuri scutire de la plata impozitelor pe clădiri şi pe teren intravilan, precum şi accesul gratuit la diverse manifestaţii social-cultural-artistice de pe raza comunei. Proaspătul cetăţean de onoare a fost recompensat cu o diplomă care certifică distincţia, o copie a acesteia fiind afişată spre recunoaştere în incinta Căminului Cultural din localitate.

„Un motiv de mare mândrie”

La final de 2012, Florin Comănici nu se raportează la trecut ci priveşte cu optimism spre un viitor care îi poate aduce noi performanţe. Vice-campionul mondial este mândru de titlul de cetăţean de onoare primit din partea comunei natale şi speră să îşi răsplătească consătenii cu alte medalii şi mai valoroase decât cele de până acum.
„Sunt foarte mândru de acest titlu de cetăţean de onoare. Este un motiv de mare bucurie pentru mine, faţă de familie şi faţă de cetăţeni. Pe viitor, îmi doresc să obţin medaliile ce îmi lipsesc, cea de campion mondial şi cea olimpică. Până la Jocurile Olimpice de la Rio mai am însă multe concursuri de susţinut şi sper să continuu cu rezultate cel puţin la fel de bune. Îmi doresc ca exemplul meu să fie urmat şi de alţi tineri din comuna Jijila, care trebuie să practice sportul de performanţă, indiferent de disciplina pe care o aleg. Este nevoie de multă muncă, de perseverenţă şi de ambiţie dar, în cele din urmă, rezultatele nu vor întârzia să apară”, ne-a mai declarat Florin Comănici.

Actualitate

To Top