Ştiri

PNL își dorește să mărească salariile în domeniu bugetar prin Legea salarizării unitare pe care o va prezenta public în următoarele 2 săptămâni

PNL are în vedere ca aceste majorări salariale să fie făcute în mod sustenabil, iar de aceste majorări să beneficieze toți angajații și toate categoriile ocupaționale. Acest lucru se poate face doar prin Legea salarizării unitare.
 Acțiunea PSD de a vota majorări doar pentru unii angajați sau doar pentru unele categorii ocupaționale este perdantă pe termen mediu și lung pentru toată lumea, pentru că debalansează sistemul și creează noi inechități.

 PSD a încălcat Constituția și legile în vigoare prin adoptarea unei astfel de legi (Legea de modificare a OUG 20/2016), dovedind că are o abordare populistă, electoralistă, care nu se bazează pe analiză sau pe dezbatere publică.
 PNL contestă faptul că, prin aplicarea Legii PSD-ALDE, se periclitează posibilitatea de a aplica Legea salarizării unitare, care aduce beneficii tuturor. Legea PSD-ALDE are un efect negativ asupra marjei bugetare de aplicare a salarizării unitare pentru întregul sector bugetar.
 PNL vrea ca majorările salariale în sistemul bugetar să fie certe, aplicabile, sustenabile pe termen lung. PSD-ALDE vor doar să dea senzația că sunt interesate de acest subiect, dar în realitate cultivă sărăcia și exploatează conflictul dintre categoriile de bugetari pe care tot aceste formațiuni l-au generat.
 
Acțiuni concrete întreprinse de PNL:

PNL acuză public majoritatea PSD-ALDE de faptul că a fraudat votul asupra Legii majorărilor salariale. Deși au anunțat ca fiind prezenți în sală 184 de deputați, mărturiile video și foto făcute publice de PNL, precum și de jurnaliști, atestă că în plen s-au aflat maximum 168 de persoane cu drept de vot.
 PNL a decis să nu fie prezent în sala de plen tocmai pentru a nu gira furtul/șarlatania operată de PSD, dar și pentru a putea devoala modul în care PSD fură la vot.
 PNL a dat publicității, imediat după vot, dovezile incontestabile (foto, video) care atestă frauda comisă de majoritatea PSD-ALDE şi a sesizat Biroul Permanent al Camerei asupra acțiunii de fraudă.
 PNL i-a solicitat public președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, să nu semneze Legea privind măririle salariale, întrucât a fost adoptată prin încălcarea normelor procedurale impuse de Regulamentul Camerei Deputaților, care are putere de lege.
 PNL a sesizat Curtea Constituțională privind încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede un cvorum de ședință de 177 de deputați.
 PNL va prezenta public, în două săptămâni, proiectul Legii salarizării unitare în sistemul bugetar, la care lucrează de multă vreme. Guvernul Ponta a minţit că vine cu legea salarizării şi nu a venit cu nimic. Nu mai putem pierde timp şi genera nedreptate.
 
Ce a demonstrat PSD prin fraudarea acestui vot:

PSD fură! PSD nu ştie să facă altfel de politică în România decât încălcând legile în Parlamentul României.Votul din Camera Deputaţilor asupra Legii privind majorările salariale în educaţie şi sănătate a fost VICIAT prin minciună. PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală.Cum pot crede cei care așteaptă de la PSD măriri de salarii că le vor și primi când văd că PSD a fraudat chiar votul prin care promite aceste beneficii?!?
 PSD tocmai a votat în mod ilegal (prin încălcarea Regulamentului Camerei, care are putere de lege) o lege ilegală (este ilegală întrucât încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare).
 Legea responsabilității fiscal-bugetare interzice majorarea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar cu 6 luni înainte de expirarea mandatului Guvernului (art. 17, alin 1), respectiv înainte de alegeri.
 Totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare (art. 17, alin 2).
 
De ce se opune PNL Legii PSD-ALDE:

Legea nu a beneficiat de o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor propuse.
 Prin adoptarea acestei legi se încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare.
 Nu s-a respectat principiul bicameralismului, care prevede că legea modificată fundamnetal este întoarsă la Camera inițială.
 Nu au fost respectate prevederile privind cvorumul necesar.
 Legea votată de PSD-ALDE induce probleme majore de echitate într-un sistem deja profund inechitabil.
Inechități între angajații aceleiași categorii ocupaționale:
Majorările nu se referă la cei care intră în sistem sau care au salarii mici. Astfel, la farmaciștii primari salariile cresc cu 53% , la contabili  – cu 63%, la directorii de școli –  cu peste 50%.
 Efectul: polarizare între cei care abia intră în sistem și cei care sunt acum cu cele mai mari creșteri procentuale.
 Modificările propuse vor crește salariile mai mult celor care deja au salarii mai mari și mai puțin celor care sunt la intrarea în sistem, adică exact la cei pe care vrem să-i păstrăm în țară: farmaciști, asistente, medici, sau învățători, profesori.
 NU este firesc să avem creștere de peste 50% la cadre de conducere, în condițiile în care avem probleme cu învățătorii de la sat!
 
Inechități între categorii ocupaționale:

Dacă vom insista pe doua sectoare (educație și sănătate), vom defavoriza toate celelalte sectoare.
 Este o chestiune de responsabilitate, de a ne îndrepta către o salarizare unitară și nu de a devia de la aceasta.  
 A le da medicilor/profesorilor și a trece cu vederea celelalte categorii ocupațioale echivalează cu debalansarea sistemului.
 Dacă majoram salariile la personalul TESA din sănătate/educație, discriminăm personalul TESA de la toate celelalte categorii ocupationale.
 Adoptarea și aplicarea acestei Legi propuse de PSD-ALDE va pune bețe în roate proiectului privind Legea salarizării unitare, care este sustenabil și care propune o creștere de 30% în 5 ani, care se poate implementa, eliminând totodat inechitățile.
 Singurul mod în care putem implementa o politică coerentă de salarizare este acela în care stăm, facem calcule, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim și implementăm ceva care are sens pentru 5 ani, astfel încât toată lumea să aibă de câștigat.
 
PNL refuză să fie părtaș la operațiunea PSD de dinamitare a sistemului public de salarizare, o acțiune concertată de manipulare electorală desfășurată după principiul: ”Vă dăm orice, și Luna de pe cer, numai să ne votați. După alegeri, Dumnezeu cu mila…”.
 
PNL se împotrivește unei politici în care minciuna este vitutea cea mai de preț – principiu tradițional al PSD. NU vrem să mințim cu bună știință și lipsă totală de responsabilitate – cum o face PSD – NU votăm legi care vând iluzii.
 
PNL a ales altă cale politică, aceea de a susține un exercițiu guvernamental onest! Avem experiența anului 2008, când Parlamentul a votat majorarea salariilor profesorilor, care nu s-au aplicat nici măcar acum pe deplin.
 
PNL susține creșterea salariilor, dar în cadrul Legii salarizării unitare pe care o va prezenta public în două săptămâni.
 
Domeniul Sănătății este unul prioritar pentru PNL, este un lucru pe care l-am anunțat (dublarea salariilor medicilor de 1 iulie 2017/ creșterea salariilor asistenților medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora.
 
Din păcate, PSD exploatează în cel mai cinic mod nemulțumirea unor categorii de bugetari, pe care le amăgește cu bună știință, fără scrupule și discernământ. Este momentul ca o astfel de politică să înceteze pentru că în acest mod nu vom scoate România la liman.
 
Dovada abordării toxice a PSD: PSD nu poate preciza, conform legii, sursa de finanțare a măsurilor propuse.
 
PSD nu a explicat  de ce trebuie încălcată Legea responsabilității fiscal-bugetare și nici de ce, având puterea majorității, nu au făcut până azi nimic. S-au trezit exact înaintea alegerilor. Oare întâmplător?
 
PSD a forțat adoptarea unei legi a majorărilor salariale care încalcă și principiul bicameralismului (prevederile de la Cameră nu au fost adoptate la Senat), și care, în consecință, este expusă unei decizii de neconstituționalitate.
 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top