Ştiri

PNL consideră că PSD a comis un grav abuz pentru că a retrimis la comisii proiectul legii privind alegerea primarilor în două tururi

Zilele trecute Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii printr-o decizie a conducerii Senatului. Acest lucru are ca efect direct amânarea dezbaterilor asupra acestei legi. Premierul Dacian Cioloș a respins și el, ideea unei ordonanțe de urgență prin care să modifice această Lege a alegerilor locale. În acest sens biroul de presă al PNL a emis un comunicat prin care exprimă poziția oficială a partidului, comunicat pe care îl vom reda integral mai jos:

 

“PNL condamnă ferm abuzul procedural comis de PSD în Biroul permanent al Senatului, care a retrimis proiectul de lege la comisii.
PNL va cere în plen introducerea pe ordinea de zi a proiectului și cere PSD să-și asume bărbătește un vot în plen și să nu blocheze dezbaterea parlamentară.
Era de anticipat că PSD va trage de timp. Modul în care se comportă PSD, deși deține majoritatea în Senat, este rușinos. A nu-ți asuma un vot în Parlament este un gest de lașitate caracteristic PSD în ansamblul său.
Faptul că PSD a propus în Biroului Permanent al Senatului anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de cod electoral reprezintă un tertip procedural și un abuz.
PNL consideră că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente – ceea ce este şi acest proiect – trebuia să urmeze cursul firesc. PNL consideră că rapoarte sunt valabile.
În consecință, PSD a forţat în BP al Senatului un vot de anulare a rapoartelor date de comisii și a trecut acest vot de anulare cu opt la patru, uzând de majoriatea pe care o deține în BP al Senatului.
PNL consideră că alegerea primarilor într-un singur tur aduce prejudicii grave democraţiei, acest gen de scrutin fiind în afara reglementărilor constituţionale.
PNL subliniază că DOAR majoritatea trebuie să decidă în alegeri (50% plus 1 dintre electori)
PSD se opune acestei majorităţi. Astfel, PSD nu susţine democraţia, ci un interes electoral, în dauna dreptului cetățenilor de a decide printr-o majoritate alegerea primarilor.
PNL atrage atenţia PSD şi partidelor controlate de acesta să nu blocheze circuitul legislativ şi să accepte o dezbatere democratică în Parlament pe această temă.
PNL a solicitat, de asemenea, Avocatului Poporului să analizeze contestarea la CCR a articolului din legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căruia alegerea primarilor se face într-un singur tur.
Singura instituție care poate stabili din punct de vedere constituțional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituțională.
Aşadar, Parlamentul, oricât de blamat este în acest moment, nu-și pierde rolul prevăzut de Constituție, respectiv acela de ”organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.
Reamintim că toate partidele parlamentare (inclusiv PSD) s-au declarat în favoarea principiului majorităţii. Înţelegerile politice- fie şi oficializate într-un document- nu trebuie să suprime dezbaterea democratică din Parlament.
PSD rămâne un partid al derapajelor democratice. A blocat votul în Diaspora; a patronat emiterea OUG 55 cu ocazia alegerilor prezidențiale pentru a permite traseismul politic; a blocat alegerile parțiale. Toate acestea sunt împotriva democraţiei.
Derapajul PSD a continuat prin semnarea unui protocol cu UNPR prin care se asumă oficial, într-un gest fără precedent, blocarea procesului legislativ- în anul 2016- în privinţa proiectului de lege ce prevede alegerea primarilor în doua tururi. Această înţelegere încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top