Ancheta

Piaţa I.L. Caragiale, lăsată baltă de Primăria Constanţa, pentru ca Brick să prospere

În 2016, Decebal Făgădău promitea constănțenilor modernizarea pieței de pe strada I.L. Caragiale, acesta fiind unul din cele câteva proiecte edilitare prin care noul primar voia să schimbe fața orașului. După ce s-a văzut cu voturile în căruță, Făgădău a aruncat proiectul la gunoi. Trei ani mai târziu, piața Caragiale (zisă și Piața de la Groapă) e pustie și dărăpănată, iar OZN-urile cu care Decebal le-a luat ochiii constănțenilor au rămas doar pe hârtie, numai bune de scuturat de praf și de pus din nou pe afiș la alegerile din 2020.

Cum trebuia să arate piața?

În 2016, Decebal Făgădău promitea că, dacă va fi votat, va deschide o nouă epocă de prefaceri socio-economice, care va face să pălească și Epoca de Aur Nicolae Ceaușescu. Printre proiectele edilului rămas să aibă grijă de moștenirea lui Radu Mazăre figura, la loc de cinste, reabilitarea pieței de pe strada I.L. Caragiale.

Făgădău promitea menținerea caracterului de piață agro-alimentară, dar și crearea unui adevărat centru civic, cu spații comerciale, zone de promenadă, spații verzi pe laturi și pe acoperiș etc. Pe scurt – un fel de Grădinile suspendate ale Babilonului…

… și cum arată ea acum

Din promisiunile sale referitoare la piața Caragiale – grădinile suspendate ale Babilonului, Făgădău a pus accentul pe un singur cuvânt: „suspendate”. Concret, odată Decebal votat, proiectul pieței a fost… suspendat. 

Centrul civic din poveste e în realitate un spațiu sinistru, pe lângă care ți-e frică să treci noaptea. În piață mai funcționează câteva magazine, într-un decor deprimant, cu cabluri atârnate, tarabe goale și părăginite și podeaua pătată de lichide incerte. Pe partea agro-alimentară, mai există un singur comerciant cu tarabă închiriată, dar și acela nu venise, în ziua în care am descins în piață.

Ce s-a ales din proiectul S.F. al lui Făgădău? – Un cimitir al elefanților, cu tarabe goale de piatră și magazine prăfuite, un centru civic al bețivilor și boschetarilor, fără spații verzi, fără speranță. Dacă asculți cu atenție, în Piața de la Goapă, poți auzi ecourile promisiunilor fără acoperire ale primarului Făgădău.

Să încercăm totuși să îl înțelegem pe primar: Dacă Piața Caragiale ar fi fost reabilitată și ar fi mers bine, ea ar fi atras din comercianții și din publicul Pieței Brick. Iar asta, cu siguranță, nu ar fi fost pe placul nașului Mazăre și grupului său de interese…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top