Fără categorie

Petitie impotriva noii Gramatici a Academiei Romane

scroll

 

scroll

FacebookTwitterE-mail

 

Petitie impotriva noii Gramatici a Academiei Romane

24/09/2011

Noua Gramatica a Academiei Romane, publicata in 2006 si introdusa treptat in toate programele scolare, impreuna cu noul DOOM, propun niste variante pe care nici cei mai buni cunoscatori ai limbii romane nu le inteleg. Trecand peste formele barbare ca „soubiz” si „bisnis”, ajungem la „asaza” in loc de invechitul „aseaza”, „inconjor” in loc de „inconjur”, „Insala” in loc de „inseala”, bazate pe etimologia cuvintelor si nu pe scrierea fonetica, proprie limbii romane. Mai mult decat atat, s-au instituit 10 conjugari in loc de 4, denumirea de obiect prepozitional ptr. orice forma de complement care are in structura lui o prepozitie, schimbarea denumirii de complement cu cea de obiect, acceptarea unor forme considerate pana acum gresite (ex. capsuni), acceptarea aceleiasi forme de plural (niveluri) ptr. 2 substantive diferite ca sens (etaj, respectiv…

 

scroll

FacebookTwitterE-mail

 

Petitie impotriva noii Gramatici a Academiei Romane

24/09/2011

Noua Gramatica a Academiei Romane, publicata in 2006 si introdusa treptat in toate programele scolare, impreuna cu noul DOOM, propun niste variante pe care nici cei mai buni cunoscatori ai limbii romane nu le inteleg. Trecand peste formele barbare ca „soubiz” si „bisnis”, ajungem la „asaza” in loc de invechitul „aseaza”, „inconjor” in loc de „inconjur”, „Insala” in loc de „inseala”, bazate pe etimologia cuvintelor si nu pe scrierea fonetica, proprie limbii romane. Mai mult decat atat, s-au instituit 10 conjugari in loc de 4, denumirea de obiect prepozitional ptr. orice forma de complement care are in structura lui o prepozitie, schimbarea denumirii de complement cu cea de obiect, acceptarea unor forme considerate pana acum gresite (ex. capsuni), acceptarea aceleiasi forme de plural (niveluri) ptr. 2 substantive diferite ca sens (etaj, respectiv grad) si acceptarea unei accentuari unice acolo unde inainte se facea diferenta prin accent (trafic de droguri vs. trafic rutier).
Iata afirmatia coautoarei M. Radulescu Sala: „”subiectul nu mai e parte principala de propozitie, ci este un complement mai special””. Interesant, nu? Subiectul e complement, complementul e obiect, nu se stie ce o mai fi si predicatul…
„”Gramatica nu e o lectura obligatorie pentru orice vorbitor de limba romana, nici o lectura facila de week-end pentru cei avizati””, afirma coautoarea Andra Vasilescu. Aparitia Gramaticii Academiei nu schimba modul in care vorbim, ci deschide noi perspective de cercetare. „”Modificarile operate in noua Gramatica fata de editia anterioara au meritul de a institutionaliza un discurs lingvistic modern, sincronizat cu cercetarile semnificative in domeniu””. Dar, daca este doar ptr. specialistii in domeniu si lingvistii de profesie, atunci de ce devine obligatorie in scoli, la toate nivelurile, unde sunt instruiti niste vorbitori obisnuiti, nu niste cercetatori?
Poate ptr. ca si cercetatorii acestia consacrati trebuie sa traiasca, vanzandu-si lucrarile de calitate indoielnica pe care le impun – nu se stie prin ce mijloace – drept norme fundamentale ale limbii romane.
Va rog sa studiati problema indeaproape (sau „in de aproape” – nu se mai stie cum e corect), sa cititi cu atentie noile prevederi ale DOOM-ului si ale Gramaticii Academiei, sa va ingroziti si sa luati masuri, ca sa nu asistam cu totii nepasatori la maltratarea propriei noastre limbi.
Ceea ce puteti face, in afara de a semna aceasta petitie, este de a boicota noile prevederi absurde, predandu-le elevilor si studentilor dvs. pe cele vechi,sau macar atragandu-le atentia asupra aberatiilor din noile „productii stiintifice” cu titlu de norme lingvistice moderne.

FacebookTwitterE-mail

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica

Cultura, teatru   Educatie, invatamant   Guvernare, administrativ   Social

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top