Petitie impotriva noii Gramatici a Academiei Romane
24/09/2011
Noua Gramatica a Academiei Romane, publicata in 2006 si introdusa treptat in toate programele scolare, impreuna cu noul DOOM, propun niste variante pe care nici cei mai buni cunoscatori ai limbii romane nu le inteleg. Trecand peste formele barbare ca „soubiz” si „bisnis”, ajungem la „asaza” in loc de invechitul „aseaza”, „inconjor” in loc de „inconjur”, „Insala” in loc de „inseala”, bazate pe etimologia cuvintelor si nu pe scrierea fonetica, proprie limbii romane. Mai mult decat atat, s-au instituit 10 conjugari in loc de 4, denumirea de obiect prepozitional ptr. orice forma de complement care are in structura lui o prepozitie, schimbarea denumirii de complement cu cea de obiect, acceptarea unor forme considerate pana acum gresite (ex. capsuni), acceptarea aceleiasi forme de plural (niveluri) ptr. 2 substantive diferite ca sens (etaj, respectiv…
Petitie impotriva noii Gramatici a Academiei Romane
24/09/2011
Noua Gramatica a Academiei Romane, publicata in 2006 si introdusa treptat in toate programele scolare, impreuna cu noul DOOM, propun niste variante pe care nici cei mai buni cunoscatori ai limbii romane nu le inteleg. Trecand peste formele barbare ca „soubiz” si „bisnis”, ajungem la „asaza” in loc de invechitul „aseaza”, „inconjor” in loc de „inconjur”, „Insala” in loc de „inseala”, bazate pe etimologia cuvintelor si nu pe scrierea fonetica, proprie limbii romane. Mai mult decat atat, s-au instituit 10 conjugari in loc de 4, denumirea de obiect prepozitional ptr. orice forma de complement care are in structura lui o prepozitie, schimbarea denumirii de complement cu cea de obiect, acceptarea unor forme considerate pana acum gresite (ex. capsuni), acceptarea aceleiasi forme de plural (niveluri) ptr. 2 substantive diferite ca sens (etaj, respectiv grad) si acceptarea unei accentuari unice acolo unde inainte se facea diferenta prin accent (trafic de droguri vs. trafic rutier).
Iata afirmatia coautoarei M. Radulescu Sala: „”subiectul nu mai e parte principala de propozitie, ci este un complement mai special””. Interesant, nu? Subiectul e complement, complementul e obiect, nu se stie ce o mai fi si predicatul…
„”Gramatica nu e o lectura obligatorie pentru orice vorbitor de limba romana, nici o lectura facila de week-end pentru cei avizati””, afirma coautoarea Andra Vasilescu. Aparitia Gramaticii Academiei nu schimba modul in care vorbim, ci deschide noi perspective de cercetare. „”Modificarile operate in noua Gramatica fata de editia anterioara au meritul de a institutionaliza un discurs lingvistic modern, sincronizat cu cercetarile semnificative in domeniu””. Dar, daca este doar ptr. specialistii in domeniu si lingvistii de profesie, atunci de ce devine obligatorie in scoli, la toate nivelurile, unde sunt instruiti niste vorbitori obisnuiti, nu niste cercetatori?
Poate ptr. ca si cercetatorii acestia consacrati trebuie sa traiasca, vanzandu-si lucrarile de calitate indoielnica pe care le impun – nu se stie prin ce mijloace – drept norme fundamentale ale limbii romane.
Va rog sa studiati problema indeaproape (sau „in de aproape” – nu se mai stie cum e corect), sa cititi cu atentie noile prevederi ale DOOM-ului si ale Gramaticii Academiei, sa va ingroziti si sa luati masuri, ca sa nu asistam cu totii nepasatori la maltratarea propriei noastre limbi.
Ceea ce puteti face, in afara de a semna aceasta petitie, este de a boicota noile prevederi absurde, predandu-le elevilor si studentilor dvs. pe cele vechi,sau macar atragandu-le atentia asupra aberatiilor din noile „productii stiintifice” cu titlu de norme lingvistice moderne.
Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Cultura, teatru Educatie, invatamant Guvernare, administrativ Social
