Editorial

Peste ani, Forumul de la Davos va rămâne ca un monument al prostiei

„Forumul de la Davos este evenimentul în care miliardarii le explică milionarilor cum trăiesc oamenii săraci” este un faimos și amuzant clișeu referitor la întâlnirea anuală a elitei mondiale. Din ce în ce mai mult în ultimii ani, gluma devine serioasă, iar fariseismul participanților la forum, precum și decuplarea lor de realitate devin evidente. La fel de evidente ca promovarea și uneori chiar generarea de către reprezentanții forumului a ceea ce este acum etichetat pe larg ca fiind „dezinformare” și „teoria conspirației”.
În fiecare an, în preajma Anului Nou Chinezesc, elitele economice și politice globale se reunesc la Davos pentru a pune lumea la cale. Anul acesta, ca și în anii precedenți, una din temele principale a fost aceea a „echității” – concept comunistoid promovat asiduu de Forumul Economic Global (WEF) de la Davos. Dacă în urmă cu câțiva ani acesta era o simplă lozincă, acum „echitatea” a început să fie implementată. De exemplu, în armata americană. Deloc surprinzător, majoritatea persoanelor dornice să lucreze în armată sunt bărbați, și, întrucât majoritatea americanilor sunt albi, bărbați albi. Armata SUA, însă, a decis că nu are suficiente femei, persoane de culoare și transsexuali, și că bărbații albi trebuie respinși, sau măcar răriți. Cu clipuri de propagandă ce promovează echitatea și inclusivitatea, armata SUA a ajuns să rateze în ultimii ani toate țintele de recrutare, până la punctul în care lasă la vatră anual mai multe persoane decât încorporează.
Pentru elitele WEF și cei care implementează planul lor măreț, competența nu contează. Mai rău, după 50-100 de ani în care aproape ajunsesem să conștientizăm că nu există rase umane, rasismul și discriminarea se întorc spectaculos, sub forma echității. În numele ei, sunt promovați (indiferent de competențe) membrii minorităților considerate defavorizate și discriminați membrii majorității și ai minorităților considerate favorizate. Și sunt angajate femei pe joburi rezervate tradițional bărbaților. Că tot am vorbit de femei și echitate, Forumul de la Davos ar puncta teribil de prost la acest capitol. Toți miliardarii lumii, precum și majoritatea șefilor de corporații și guverne cu care se întâlnesc la Davos sunt bărbați. Forumul este un club, calitatea de membru se cumpără cu o cotizație de sute de mii de euro anual, iar simpla prezență în public la o discuție costă în jur de zece mii de euro. Dincolo de inechitatea socială definitorie pentru Davos, forumul aplică o politică duplicitară privind echitatea de rasă, sex, culoare a pielii: La întrunirile din Elveția sunt condamnate țările și companiile ce nu au suficientă echitate, dar la întâlnirile găzduite de țările arabe (membrii de vază ai Forumului) nu se scoate un cuvânt despre corecta reprezentare a minorităților etnice sau sexuale, iar femeile (mai ales cele care nu sunt programate să vorbească de la podium) ar face bine să pună un batic. Sau mai bine să rămână acasă, la cratiță!
Când nu ne predică reguli pe care ei înșiși le ignoră, liderii de la Davos pun la cuptor minunate teorii ale conspirației. Ați auzit, probabil, de Marea Resetare, de „În 2030 nu veți mai avea în proprietate nimic și veți fi fericiți”, de ideea că ni se va da să mâncăm insecte etc. Toate – teorii ale conspirației de râsul curcilor. Și toate – pornite și promovate de WEF.
Ideea ca în 2030 vom ajunge să nu mai deținem nimic, să nu mai avem viață privată și astea cumulate să ne facă să fim fericiți a fost propovăduită printr-un articol semnat de o parlamentară social democrată și fostă ministru al mediului din Danemarca, și publicat pe pagina de internet a Forumului Economic Global în 2016. Ulterior, năstrușnicia aceasta a făcut parte dintr-un clip al WEF intitulat „Predicțiile WEF pentru 2030”, alături de alte idei populare și inovative, cum ar fi de exemplu „În 2030 vei mânca mult mai puțină carne, pentru binele mediului”. După anul pandemiei, WEF și ideile sale de milioane au ajuns în atenția publicului larg. Iar în 2022, unul din directorii Forumului declara senin că toată povestea despre WEF și „nu vei avea nimic și vei fi fericit” este „o campanie de dezinformare”. Asta după ce în 2021 Reuters etichetase idee ca „știre falsă” și după ce clipul original fusese șters de pe canalul de YouTube al WEF. Dacă sunteți curioși, puteți viziona (deocamdată) clipul, pe pagina de Facebook a WEF. Am spus „deocamdată”, pentru că, la fel ca clipul din YouTube, și articolul de pe pagina WEF a fost șters în urmă cu două săptămâni și se pare că tendința este spre dispariția sau ștergerea oricărei legături dintre Forum și această „predicție”. Din fericire – și din nou „deocamdată” – articolul a fost publicat și de Forbes, putând fi citit AICI. Dacă îl parcurgeți, veți avea surpriză să descoperiți, între rândurile dedicate descrierii viitorului luminos din 2030, un avertisment sinistru: Imediat după paragraful dedicat înapoiaților care nu vor îmbrățișa acest viitor, autoarea Ida Auken spune, hodoronc-tronc: „Câteodată sunt deranjată că nu mai am viață privată, că tot ce fac, spun sau visez e înregistrat. Sper că aceste înregistrări nu vor fi folosite împotriva mea.” Să fie acesta un avertisment pentru „înapoiați”, sau doar un scurt moment de delir al autoarei?
În aceeași notă, „Marea Resetare” a fost tema oficială a reuniunii Forumului din toamna lui 2020. În timp ce milioane de oameni dârdâiau de frica Covidului, Klaus Schwab (șeful Forumului Economic Global) pocnea de fericire, pentru că vedea în pandemie ocazia mult așteptată pentru înfăptuirea lumii noi. Deși se afla în grupa de risc cea mai expusă, Schwab nu ne spunea cum se apără de Covid, ci ce trebuie să facem ca să reconstruim lumea, și numea dezastrul abătut asupra a miliarde de oameni ca fiind o ocazie minunată, ce nu trebuie scăpată. Trecând în revistă obiectivele Marii Resetări, vom descoperi că ele seamănă izbitor cu cele ale Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență aplicate țărilor UE. De exemplu, UE ne-a trântit planul inițial, cu refrenul „Mai ușor cu spitalele și autostrăzile, puneți mai multe baze de date și panouri solare în loc și așa o să vă fie mai bine!”.
Și să nu uităm gândacii! Da, povestea că o cabală mondială ne va pune să mâncăm insecte, în loc de carne. Nu trebuie să fii doctor în biologie să îți dai seama că aceasta e o teorie a conspirației de cea mai joasă speță… Avem însă și aici o mică problemă: Din nou, înainte ca această ridicolă teorie să înflorească precum un mucegai pe rețelele de socializare, ea a înflorit ca o floricică în pagina oficială a Forumului, în 2018, 2019, 2021, 2022 și multe alte locuri. Sincer, tema aceasta nu m-a preocupat deloc până acum, și am rămas consternat să constat că Forumul Economic are publicate peste 1.000 de articole pe site-ul său despre insecte, iar 9 din 10 asemenea articole sunt despre cum insectele sunt bune de mâncat iar aceasta ar face planeta mai verde…
Evident – întrucât nu trăim în 2030-ul feeric visat de Ida Auken – nu avem înregistrate toate lucrurile la care ne gândesc sau le visează cei din jurul nostru. Deci nu putem verifica dacă toate aceste idei – referitoare la insecte, economia circulară, resetarea etc. – sunt pe lista de obiective a Forumului, sau sunt doar elucubrațiile unor potentați prostănaci și rupți de realitate, consemnate de alți amploaiați (la fel de prostănaci) ai Forumului, pe site-ul oficial. Dar cert este că – până la proba contrarie – aceeași prezumție de nevinovăție ar trebui și „conspiraționiștilor”…
Per ansamblu, predicțiile și ideile năstrușnice ale Forumiștilor nu ar trecui să ne preocupe prea tare. Presa mondială – care în mare e deținută de membri ai forumului de la Davos și care în probleme esențiale se ferește să critice – are totuși liber să recunoască un fapt: Vorbitorii de la Davos sunt proști făcuți grămadă și specialiștii forumului au dificultăți în a recunoaște realitatea din fața lor. Participantul de la Davos, sau „Davos man” cum i se spune în presa de la limba engleză, are reputația de a fi ratat pronosticarea pandemiei de Covid (când aceasta începuse deja de mai bine de o lună) și de a fi afirmat răspicat că nu trebuie să ne temem de o criză economică globală (în 2008, cu câteva luni înainte de izbucnirea crizei). Iar astea sunt doar două din zecile de exemple.
Dacă e ceva de care trebuie să ne temem, este faptul că prostia proverbială a omului de la Davos nu duce lipsă de personalități și politicieni care să o implementeze. Fiu al unui industriaș nazist și absolvent al școlii de cadre a lui Kissinger, Klaus Schwab a creat o școală de politicieni și activiști pe lângă Forumul său – programul Young Global Leaders. Din gașca veche a absolvenților programului e suficient să numim două personaje cu responsabilitate majoră pentru situația teribilă în care se află acum Europa și lumea: Putin și Merkel. Dacă încercați să căutați pe Google „Putin young global leader”, sugestiile de căutare dispar brusc, în momentul în care începeți să scrieți „global leader”. Aceasta nu este ceva întâmplător, pentru că fondatorii Google (la fel ca cei ai Facebook, Twitter etc.) sunt și ei pe lista tinerilor lideri școliți la Davos. În urmă cu un an, una din șefele WEF s-a dat de gol, afirmând cu seninătate că, la începutul pandemiei, observând că cetățenii Pământului nu găsesc pe internet ceea ce trebuie, au apelat la Google, care ulterior a deturnat orice căutare în legătură cu pandemia către pagina oficială a OMS și alte sfaturi oficiale, indiferent de ce căutau utilizatorii și de relevanța răspunsurilor oferite de paginile respective. Profa a cerut – elevii s-au executat!
Evident, în momentul de față, orice legătură între Forum și Putin a fost ștearsă din referințele online ale WEF. La fel cum a fost ștearsă orice legătură dintre Forum și miliardarul de carton Sam Bankman Fried. Până mai ieri, șarlatanul Sam și firma lui, FTX, erau pe lista partenerilor WEF. Azi este „Eroare. Pagina nu a fost găsită.”
Știm totuși că Putin a făcut parte din echipa de tineret-speranțe a Forumului, și asta pentru că bietul Klaus – respectând tradiția tipului tâmp de la Davos – s-a lăudat cu acest fapt, pe vremea când Putin era frecventabil de elita mondială. Același Klaus Schwab s-a mai lăudat într-o discuție oficială de acum 4-5 ani, cu faptul că Forumul „a reușit să penetreze conducerea din mai multe state”. Printre exemplele date de Schwab figurau Macron, prim ministra Finlandei, conducerea din Argentina și Noua Zeelandă și alții. La loc de cinste era pus primul ministru al Canadei, Trudeau, despre care Klaus Schwab se lăuda nu numai că el este absolvent al școlii de cadre de la Davos, ci și că mai mult de jumate din cabinetul său este alcătuit din tinere vlăstare globalist-forumiste. Tineri lideri globali, foști colegi de cătănie la școala lui Klaus, sunt, se pare, peste tot și nu ar trebui să fim surprinși să aflăm că și noi am fost – vorba lui Schwab – bine „penetrați”…
Revenind, nu ne putem abține să nu observăm că persoanele, politicile și ideile promovate de Forum au ajuns să devină model, urmat de multe, foarte multe state. Scorul de guvernare socio-ecologică promovat de Forum a devenit cerință de bază pentru marii creditori (și a împins spre sau peste buza prăpastiei țări ca Ghana și Sri Lanka), politicile agrar-ecologiste propovăduite de WEF au început să fie implementate în Germania și Olanda (cu consecințe negative deja vizibile), iar „resetarea și reziliența” din cartea lui Schwab au devenit „redresarea și reziliența” din politica UE – cu consecința dublării prețului energiei încă din 2021.
Anul acesta, Al Gore (faimos pentru că a făcut un film despre salvat planeta de încălzirea globală, după care a făcut 100 de milioane de dolari din afaceri cu petro-șeicii din Qatar) a ținut din nou predici despre „criza climatică”. Tony Blair a revenit răcnind la obsesia pe care o are de trei ani – necesitatea implementării pașapoartelor de vaccinare. Greta Thunberg și-a făcut deja tradiționala apariție la forum, pentru a vorbi discuții cu toți potențații cu care pretinde că se bate, de dimineața până seara, de ani de zile. Iar Forumul a decretat că cea mai mare amenințare curentă la adresa Pământului este aceea a „dezinformării”.
Nimeni nu a rostit un cuvânt despre creșterea prețurilor energiei și efectele sale dezastruoase, ce s-au făcut simțite încă din 2021. De asemeni, nimeni nu a găsit timp să menționeze ceva despre inflație. Tâmpul de Davos – se pare – are o grămadă de soluții. Dar nici una pentru probleme reale…

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top