Opinii

Peste 27 milioane lei pentru străzile din orașul Hârșova

„Dumnezeu ține cu oamenii buni”.

Primăria orașului Hârşova a lansat, vineri, 11 aprilie,  proiectul „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane a oraşului Hârşova“. Încă de la începutul întâlnirii, primarul orașului, Tudor Nădrag, a ținut să le mulțumească celor ce au ajutat până în momentul de față la organizarea proiectului. „Țin să mulțumesc Consiliului Local ce a votat acest proiect. Sperăm ca până la finele acestui an, sau cel târziu la jumătatea anului viitor, să facem recepția proiectului. Mă bucur că sunt prezenți la evenimentul nostru și vecini primari, cărora le mulțumesc. De asemenea, mulțumim Consiliului Județean Constanța, ce ne-a fost mereu alături“, a declarat edilul.

Șeful administrației locale a adăugat că era mare nevoie de acest proiect, dat fiind faptul că pe străzile din oraș nu s-au mai executat lucrări de foarte mult timp:
„În ultimii 30-40 de ani nu s-a mai făcut nimic pentru reabilitarea străzilor din oraș. Alături de consilieri am decis să dedicăm acest mandat reabilitării străzilor și realizării de parcuri noi“ . Într-o notă optimistă, primarul a declarat că nu sunt doar săraci, ci și binecuvântați: „Suntem o comunitate săracă, dar eu zic că suntem binecuvântați de Dumnezeu, iar acest lucru s-a văzut prin faptul că am reușit să accesăm fonduri europene. Vorba aceea: <Dumnezeu ține cu oamenii buni> sau <Căci Dumnezeu până la gât mă lasă în apă/Apoi vine și mă scapă>”.
Primarul din Topalu, Gheorghe Murat, prezent la eveniment, a ținut să îl felicite pe edilul orașului Hârșova: „În primul rând felicitări domnului primar și îi urez multe alte proiecte de anvergură. Se vede că orașul Hârșova în ultimii ani a luat un alt curs, a devenit un oraș mai frumos, mai curat”.

Șase străzi vor fi reabilitate și modernizate prin acest proiect

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni (15 februarie 2014 – 14 august 2015). Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 – „Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale”, Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane – inclusiv construcția/reabilitarea șoselelor de centură”.
Valoarea totală a proiectului este de 27,050,534,32 lei, din care 18,830,875,27 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 2.503.526,77 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, 435.395,96 lei co-finanțare eligibilă a UAT Orașul Hârșova, 5,164,620,24 lei valoarea TVA aferente cheltuielilor eligibile, 116.116,08 lei valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă acesteia.
Obiectivul general al proiectului este dat în mod implicit de obiectivul general al Programului Operațional Regional 2007-2013 și constă în dezvoltarea durabilă și echilibrată a Orașului Hârșova, în vederea creșterii rolului de catalizator al dezvoltării economice și sociale în zona de nord-est a județului Constanța. De asemenea, se dorește sporirea accesibilității centrului urban, a mobilității populației, bunurilor și serviciilor ca premiză de bază a asigurării coeziunii economice și sociale a micro-regiunii.
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi: populația orașului Hârșova, grupul persoanelor cu dizabilități, navetiștii din localitățile rurale învecinate, Primăria și Consiliul Local Hârșova, întreprinzătorii existenți și cei potențiali si turiștii și populația care tranzitează orașul Hârșova. Lucrările de reabilitare vor începe cu reamenajarea trotuarelor ce se vor încadra cu borduri noi. Vor fi amenajate alveolele pentru stațiile de autobuz, iar parcările se vor realiza pe același amplasament.
Spațiile verzi  vor fi în aceleași zone, pe amplasamentul celor existente, prin înlocuirea bordurii de încadrare cu borduri noi și însămânțare de gazon pe pământ vegetal. Colectarea apelor pluviale de pe platforma străzilor se va realiza prin intermediul pantelor transversale proiectate, iar evacuarea apelor de pe platformă va fi făcută prin intermediul gurilor de scurgere existente care se descarcă în canalul pluvial existent, de pe fiecare stradă. În cadrul proiectului, vor fi realizate și marcaje rutiere pentru semnalizarea orizontală și vor fi puși  indicatori de circulație noi, acolo unde lipsesc. Străzile ce vor fi reabilitate și modernizate sunt: strada Nicolae Țârcă – 922 metri, strada Decebal – 735 metri, strada Traian – 1243 metri, strada Vadului – 1297 metri, strada Revoluției – 1492 metri și strada Lunei – 523 metri.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top