Exclusiv

„PER-ART International Art Festival”-Ediţia inaugurală (29 august-11 septembrie)

La Constanţa, la iniţiativa Universităţii „Ovidius” şi având tema „Spaţiul Poetic al Mării Negre”(„Black Sea Space Poetry”):  

Pentru „omul de cultură”, artist (plastic sau din domeniile interpretative) ori creator în meşteşugul cuvântului, marea, în general, a fost o temă, un subiect cu o putere de atracţie irezistibilă, obsesivă în unele cazuri. Cultura română nu a putut face excepţie de la această „regulă”, neimpusă de cineva, doar autoasumată cu entuziasm de cei dedicaţi artelor. Aceasta cu atât mai mult cu cât spaţiul matricial în care s-a format şi a evoluat acest popor are marea ca limită geografică, estică, şi ca reper cultural (în sensul cel mai larg al cuvântului, acela de civilizaţie individualizată, personalizată, dar parte integrantă şi valorizantă a unui context multietnic şi pluritradiţional balcanico-mediterano-levantino-oriental). „Cel mai bun vecin al ţării noastre” (Nicolae Iorga dixit), Marea Neagră completează trioul definitoriu, structural-axial, al vetrei româneşti, carpato-danubiano-pontică.

Un articol de Paul PÂRVU

În epoca modernă, după integrarea Dobrogei („Mari” sau… actuale) în Statul Naţional Român, marea „noastră” a atras, ca un magnet, floarea intelectualităţii umaniste de la noi. De la Eminescu şi până la plasticienii care au făcut din Balcik „Barbizonul Balcanilor”, aproape toţi creatorii, artiştii, scriitorii sau compozitorii români au venit la ţărmul mării, ca să-şi găsească aici sursa de inspiraţie şi cadrul de manifestare pe care mulţi dintre ei l-au considerat (şi la fel îl văd şi mulţi dintre contemporanii noştri!)… ideal! Putem chiar afirma că primul creator artistic „cult” de la Marea Neagră, marele şi atât de tristul Ovidiu, a fost şi… ultimul, din breaslă, care a ajuns şi a rămas „cu forţa” (a autorităţii sau a împrejurărilor) pe aceste tărâmuri-ţărmuri! Şi chiar în cazul său, atât de special, dacă îl (re)citim cu mare atenţie şi fără ideile preconcepute, inoculate de interpretările mecanicist-formale ale istoricilor, s-ar putea să remarcăm că disperarea iniţială, normală, a exilului „printre barbari”, se cam transformase, spre spre sfârşitul vieţii şi, implicit, al operei sale poetice inegalabile, în ceva ce era mai mult decât o simplă resemnare. Era o asumare, o asimilare a acestui cadru existenţial, în special pe latura sa creativ-poetică! Cadru mirific, totuşi, cel puţin din punctul de vedere enunţat… Cu alte cuvinte, poate că nici Ovidiu nu şi-ar mai fi dorit, cu ardoarea din primii ani petrecuţi la Pontus Euxinus, să abandoneze fascinantul peisaj şi chiar contextul cultural care i-au prilejuit, în fond, evoluţia geniului său până la urcarea pe piedestalul cuvenit celui mai mare, poate/probabil, poet al antichităţii (al celei latine, cel puţin…)!
Era, aşadar, momentul să se pună, la Constanţa, vechiul Tomis, bazele unui festival al artelor, vizuale, ale sunetului şi cuvântului, care să încerce să creeze, în timp, o tradiţie a întâlnirii generaţiilor mature de creatori şi interpreţi cu cei care duc ştafeta mai departe, aflaţi in perioada de acumulare şi formare. Şi era la fel de logic ca iniţiativa să-i aparţină unuia dintre marii sufletişti ai spaţiului cultural constănţean, căruia i se datorează, în cea mai mare măsură!, introducerea oraşului nostru în circuitul învăţământului superior al „belle-arte”-lor româneşti: pictorul, conferenţiar universitar doctor Daniela Ţurcanu-Caruţiu , şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative,dela Facultatea de Arte a Universităţii “Ovidius”, managerul de proiect şi preşedintele Festivalului Internaţional al Artei “PER-ART”. Desigur, acest eveniment academic (în acelaşi timp: deschis, şi adresat chiar!, publicului larg, autohton ori aflat, încă, în vacanţă pe litoral), nu putea să aibă loc fără sprijinul substanţial, acordat cu entuziasm, al rectorului Universităţii „Ovidius”, profesor universitar doctor Victor Ciupină , ca şi al celorlaltor cadre universitare din conducerea acestei relativ tinere, dar deja prestigioase instituţii de invăţământ superior.

Conf. Univ. Dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu a mobilizat un număr impresionant de coorganizatori, parteneri şi sponsori, pentru o manifestare de anvergură regională

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „PER-ART” („PER-ART International Art Festival”), care are ca temă „Spaţiul poetic al Mării Negre” („Black Sea Space Poetry”), se desfăşoară la Constanţa, între 29 august şi 11 septembrie, organizatori fiind: Universitatea „Ovidius” Constanţa – Facultatea de Arte, Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, Fundaţia „MUSAE” Constanţa. Festivalul este organizat în colaborare cu: Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „TIAD”, Art Boutique Gallery, Fundaţia Arta, Telegraf, Neptun TV, Touchmedia Advertising.
Din staff-ul de organizare al evenimentului fac parte: conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu – manager de proiect (foto) şi preşedintele Festivalului, prof. dr. Eden Mamut – coordonator organizare Conferinţe tematice, Georgiana Bercaru – expert, asist. drd. Flavia Lupu – asistent manager, lect. dr. Ion Codrescu – coordonator Secţiunea Creaţie Arte Plastice, dirijorul Radu Ciorei – director muzical Secţiunea Interpretare Muzicală, prof. Nicoleta Heroiu – coordonator Secţiunea Interpretare Muzicală, Cristina Oprean – coordonator Manifestări Sincretice, alături de studenţii Tudor Tiţoiu (anul întâi), Aida Birghila (anul doi ) şi Horia Fărcaşiu (anul trei).

„Aşchia nu sare departe de trunchi!”

Deja, prin nominalizarea celor trei studenţi care fac parte din acest nucleu organizatoric, se ilustrează unul dintre scopurile declarate ale manifestării, anume legătura între generaţii, ca să nu folosim uzata expresie „schimbul de…”: unul este fiul consacraţilor artişti plastici constănţeni Ion Tiţoiu (grafician şi pictor) şi Marieta Besu (pictor), profesori de specialitate, de asemenea, la Universitatea „Ovidius” şi, respectiv, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, iar altul îi are ca părinţi pe la fel de cunoscuţii oameni de artă Gheorghe Fărcăşiu (ceramist, din şcoala maestrului Costel Badea, şi fost preşedinte, timp de mai multe mandate, al filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România) şi Alice Dinculescu (critic de artă şi director al Fondului Plastic al UAP Constanţa).

În căutarea… „spiritului Mării Negre”, inclusiv printr-o Orchestră Regională ad-hoc, dirijată de Radu Ciorei!

Acest amplu (tocmai prin această  proiecţie regională, internaţională) demers academic şi artistic, care se constituie într-o adevărată „şcoală de vară”, la malul mării, are ca principal scop încurajarea studenţilor să se ridice la nivelul de responsabilizare artistică şi personală al artiştilor profesionişti, prin schimburile de experienţă, prin lucrul în colectiv (studenţi-cadre didactice, de la mai multe universităţi din zona Mării Negre), fie într-un atelier de pictură, fie într-o orchestră de cameră. Printre obiective se numără, de altfel, constituirea unei Orchestre Multinaţionale de Cameră a Mării Negre şi identificarea… „spiritului Mării Negre”!, ilustrat în pictura artiştilor născuţi, formaţi sau care au activat în acest spaţiu. Se urmăreşte, totodată, crearea în România a unor activităţi de artă sincretică, prin care limbajele muzicale, teatrale şi ale artelor vizuale să interfereze, promovarea artei tinere din ţările apropiate bazinului Mării Negre, dezvoltarea relaţiilor interculturale, realizarea unei expoziţii de arte vizuale care să surprindă caracteristica şi expresivitatea spaţiului Mării Negre.

Locaţii diverse, program intensiv

Locurile de desfăşurare a evenimentelor cultural-artistice sunt: Universitatea „Ovidius” ( Aula Magna)- Bulevardul Mamaia nr.124, Catedra de Arte Plastice şi Decorative – bulevardul Mamaia nr.296, Colegiul de Arte „Regina Maria” şi “Art Boutique Gallery” – Tomis Mall, toate în oraşul Constanţa.
Pe agenda festivalului sunt incluse: recitaluri, ateliere de lucru, conferinţe tematice, o amplă expoziţie, întâlniri între studenţi şi cadre didactice ale mai multor universităţii din România, Moldova, Ucraina, Turcia şi… Portugalia!
Dacă prima zi este dedicată primirii participanţilor, festivitatea de deschidere este programată   marţi, 30 august, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Din amplul program al Festivalului, spicuim: pe 31 august, între orele 11.00 şi 13.00, recitalul instrumental de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (lângă Şcoala nr. 12). Pe lângă atelierele de lucru care au loc, zilnic, în cadrul festivalului, sala „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” va găzdui, pe 1 septembrie, de la ora 18.00, un recital instrumental. Pe 4 septembrie, cu începere de la ora 18.00, la Colegiul de Arte, va avea loc un concert al orchestrei de cameră, iar pe 6 septembrie, de la ora 10 şi, respectiv, 18.00, sunt programate repetiţii, urmate de recitaluri instrumentale, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Din programul zilei de 7 septembrie se remarcă, de la ora 18.00, în Aula Magna, conferinţa „Prezervarea identităţii culturale”, susţinută de prof. univ. dr. Eden Mamut. Pe 8 septembrie sunt programate, de la ora 18.00, la „Art Boutique Gallery” din Tomis Mall, expoziţia de arte vizuale „Black Sea Space Poetry” şi un recital instrumental. Festivalul continuă, pe 9 septembrie, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, cu un recital instrumental. Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 18.00, la Colegiul de Arte se va desfăşura un concert al orchestrei de cameră. În cadrul festivităţii de închidere se vor decerna diplomele de participare. Promitem să vă ţinem la curent cu derularea manifestărilor, prin prezentarea a cât mai multe dintre tentantele evenimente, la care ne propunem să fim de faţă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top