Ancheta

Pacienții români, îndopați cu un medicament toxic, cu efect zero împotriva Covid

Încă de la debutul pandemiei, unul din cele mai folosite medicamente împotriva coronavirusului a fost antiviralul Kaletra, produs de compania americană Abbvie. Este vorba de un medicament folosit împotriva SIDA. Încă dinainte de impunerea lui în România, medicii chinezi publicaseră un studiu care demonstra că medicamentul avea efecte pozitive zero asupra coronavirusului și efecte negative groaznice. Ministerul Sănătății din România a declarat în fals că același studiu arată „date favorabile” și a impus Kaletra în schema de tratament, medicamentul fiind administrat și în doză de două ori mai mari decât la SIDA, la toate grupele de vârstă, inclusiv bebelușilor și pacienților care nu aveau simptome, deci care erau, practic, infectați dar sănătoși.
Poveștile de groază ale persoanelor tratate cu Kaletra au reliefat efectele secundare grave ale medicamentului – deshidratare severă prin diaree și vomă, inducerea diabetului, afectarea severă a ficatului, anemie, aritmie și alte probleme cardiace severe.
Impunerea Kaletra pe lista de tratament nu ar trebui să fie surprinzătoare, dacă verificăm relațiile dintre producătorul medicamentului (Abbvie) și mii de medici din România. În urmă cu doi ani, emailurile oamenilor din companie îl identificau pe doctorul Streinu Cercel ca fiind cel care ”asigura promovarea și vânzarea produsului” pe piața din România. Anual, compania Abbvie cheltuiește milioane de euro pentru sponsorizarea a mii de medici din România, având specializări multiple – epidemiologi, pneumologi, interniști, dermatologi etc. Alte câteva milioane de euro anual sunt vărsate de Abbvie în ONG-urile medicilor și organizarea congreselor și sindrofiilor medicale.
Practic, luni de zile, medicii din România – mulți dintre ei cu sponsorizări Abbvie în declarația de interese – au administrat pacienților un medicament despre care mulți dintre ei știau că nu prea are nicio eficiență împotriva Covid-19, în schimb le poate distruge sănătatea pacienților. Abia în octombrie, câțiva medici au luat atitudine și au cerut scoaterea Kaletra din protocolul de tratament. În decembrie 2020, în sfârșit, Ministerul Sănătății nu a mai recomandat Kaletra din protocolul de tratament. Dar medicamentul nu a fost exclus cu totul. Ministerul consideră – pe baza acelorași studii în virtutea cărora îl recomanda până în decembrie – că acesta „nu mai poate fi recomandat”! Dar utilizarea lui e permisă în continuare, dacă spitalul nu are în stoc alte medicamente…

Kaletra – efecte secundare de coșmar

Înainte de a vă prezenta efectele secundare, trebuie menționat că acest medicament este destinat tratamentului SIDA. Atunci când, în urma SIDA, pronosticul unui pacient este că acesta mai are de trăit câteva luni sau câțiva ani, administrarea Kaletra – cu toate efectele secundare – este o alternativă pozitivă. Calculul riscuri/beneficii arată, de exemplu, că e preferabil să mai trăiești 20 de ani ca insulino-dependent în urma efectelor adverse, decât să mori peste un an fără tratament și fără diabet. Deci, per ansamblu, eficiența dovedită a Kaletra în cazul HIV/SIDA justifică pe deplin folosirea acestui medicament în tratamentul acestei afecțiuni.
În același timp, cine citește despre efectele secundare ale administrării Kaletra pentru alte afecțiuni, ar face bine să se așeze jos înainte de lectură. Pentru imparțialitate, am folosit ca sursă prospectul autorizat de Agenția Națională a Medicamentului din SUA („Food and Drug Administration” – click pe link pentru a descărca prospectul). Documentul începe chiar prin a avertiza asupra efectelor secundare și interacțiunilor Kaletra. Alte efecte secundare inventariate de documentul FDA includ:
Aritmie / modificări vizibile în EKG
Probleme la ficat, care pot cauza inclusiv decesul; agravarea hepatitei – dacă pacientul suferă de hepatită
Pancreatită, inclusiv cu cauzarea decesului. Creșterea riscului de a dezvolta pancreatită. Pacienții ar trebui să anunțe medicul dacă au senzație de rău, vomă, sau dureri abdominale după administrarea Kaletra – care pot indica apariția pancreatitei.
Niveluri ridicate ale colesterolului și trigliceridelor.
Diabet și hiperglicemie. Unele persoane au dezvoltat diabet, altele care aveau diabet au constatat o înrăutățire a diabetului existent.
Înrăutățire a situației celor cu hemofilie.


Efectele secundare comune ale tratamentului cu Kaletra includ: diaree, vomă și senzație de rău, dureri abdominale, dureri de cap, senzație de slăbiciune.
Simpla trecere în revistă a efectelor secundare „comune” ridică un mare semn de întrebare privind folosirea Kaletra în tratamentul Covid-19. Ne putem întreba cât de înțelept este să administrezi Kaletra unui pacient care deja are o stare generală proastă din cauza unei pneumonii dezvoltate pe fondul Covid-19 – el deja se simte prost și corpul său are probleme în lupta împotriva virusului, iar tu îi dai un medicament care îl deshidratează (prin diaree și/sau vomă) și îi poate agrava starea generală? Și mai nejustificată pare administrarea Kaletra pentru pacienții asimptomatici – care tehnic sunt sănătoși. De ce să le administrezi un medicament cu atâtea efecte secundare, unele foarte grave?
Așa cum arătam la început, în cazul unui pacient cu SIDA, calculul riscuri/beneficii are de cele mai multe ori un rezultat pozitiv. În cazul celor infectați cu Covid, așa cum vom arăta în continuare, nu are sens nici să-ți pierzi timpul făcând acest calcul…

Minciuna din protocolul Ministerului

Un prim studiu de referință privind eficiența Kaletra a fost efectuat de un grup de medici din Wuhan sub coordonarea doctorului Bin Cao (la care ne vom referi ca „Studiul Cao”). Acesta a avut ca grup de studiu 199 de pacienți, împărțiți în două categorii – cei care au primit, respectiv cei care nu au primit Kaletra. Studiul pleca de la premisa că în epidemia de Sars-Cov1 (din 2003-2004), folosirea acestui medicament a redus rata deceselor și a suferințelor respiratorii acute. După o lună de tratament concluzia studiului a fost aceea că, în cazul Sars-Cov2, medicamentul nu a redus durata de spitalizare sau șansele de supraviețuire ale pacienților, în schimb a crescut numărul de efecte adverse grave de tip gastro-intestinal.
Studiul acesta a fost publicat în 18 martie 2020 în New England Journal of Medicine.
Cinci zile mai târziu a fost emis primul protocol de tratament pentru Covid-19 în România, sub semnătura secretarului de stat Horațiu Moldovan (care semna pentru ministrul sănătății). În el era recomandată combinația Lopinavir+Ritonavir (denumirea comercială Kaletra) pentru pacienții cu forme ușoare și critice, inclusiv copii, două doze pe zi. Protocolul invoca pentru acest tratament recomandările „studiului Jin et al” – un studiu-fantomă, pe care nu am reușit să îl găsim nicăieri în jurnalele de medicină. Studiul Cao, care avea concluzii negative referitor la Kaletra, nu era invocat.
Protocolul a fost revizuit în mai 2020, tot sub semnătura lui Horațiu Moldovan. De data aceasta era menționat studiul Cao. Deși studiul concluziona clar că nu e niciun beneficiu de pe urma administrării medicamentului, iar reacțiile adverse erau severe, în protocolul ministerului scria exact pe dos: „Cao și colegii au arătat că lopinavir/ritonavir a determinat o regresie mai rapidă a simptomelor și a redus rata de decese.” Textul ministerului mai citează un studiu care din nou concluzionează că efectele secundare severe au fost multe, iar cele pozitive sunt insesizabile. La final, Ministerul Sănătății decretează – contrar tuturor dovezilor – că „Având în vedere datele favorabile existente, acest medicament rămâne încă o alternativă”. Asocierea Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) rămâne în schema de tratament, cu două doze pe zi…
Protocolul este revizuit din nou în august. Din nou, sunt citate mincinos concluziile studiului Cao. Sunt introduse alte antivirale, unul dintre el lăudat că ar fi mai eficient în asociere cu Kaletra, deci medicamentul lopinavir/ritonavir (Kaletra) rămâne bine-mersi în schema de tratament, fiind de asemenea indicat să fie folosit ca substitut și pentru Remdesivir, în cazul în care acesta nu era disponibil. Nota bene – Între timp, se mai petrecuseră două evenimente notabile: Un studiu în Marea Britanie pe câteva mii de pacienți – al cărui rezultat fusese că mortalitatea în cadrul grupului lopinavir/ritonavir fusese ușor mai mare decât la grupul care nu primise medicamentul, respectiv decizia anunțată public de OMS – de a suspenda testarea tratamentului cu acest medicament, pentru că rezultatele nu arătaseră niciun beneficiu. Cele două au arătat – în iunie și iulie 2020 – că folosirea acestui medicament are beneficii zero în cazul Covid-19. În august, în ciuda muntelui de dovezi care se adunau împotriva folosirii medicamentului, Ministerul Sănătății dădea în continuare ordin medicilor români să îl prescrie, și îi mințea că are efecte pozitive.
În octombrie, în sfârșit, câțiva medici români au cerut public întreruperea tratamentului cu Kaletra și Remdesivir – dovedite ca fiind ineficiente.
Abia în 3 decembrie, Ministerul Sănătății se pronunță prima oară împotriva utilizării Kaletra și scoate medicamentul din schema oficială de tratament. Dar nu îl interzice, ci permite utilizarea lui ca alternativă, descriind niște circumstanțe abstracte și subiective în care medicii dornici să dea Kaletra o pot face liniștiți, în continuare.
Noul protocol e de un absurd demn de o piesă a lui Ionesco – Se citează exact aceleași minciuni, se laudă medicamentul, atât în administrare solo, cât și cu alte medicamente. Totul este copiat la virgulă din protocoalele anterioare. Însă, la final, pornind de la aceleași premise și pe baza acelorași studii și laude, ministerul decide, hodoronc-tronc, că medicamentul „are un profil de siguranță redus și nu mai poate fi recomandat”. Ca toate protocoalele anterioare, și acesta este asumat de Horațiu Moldovan, în numele ministrului sănătății.

Producătorul Kaletra, sponsorul lui Streinu Cercel și altor câteva mii de medici români

În România, medicamentul lopinavir/ritonavir este găsit, mai ales în spitale, sub denumirea comercială Kaletra – produs de compania americană Abbvie. Prețul la farmacie sau distribuitori al unei cutii de Kaletra (120 comprimate) variază între 1.100 și 1.500 de lei.
În martie, fostul ministru Victor Costache saluta donația Abbvie – o cantitate de Kaletra suficientă pentru 4.000 de pacienți și mulțumea companiei. În aprilie, Alexandru Rafila anunța înscrierea României pe lista țărilor în care erau testate pe pacienți mai multe scheme de tratament, printre care două presupuneau administrarea de lopinavir+ritonavir (Kaletra).
Într-o anchetă publicată în 2018, Rise Project dezvăluia faptul că doctorul Streinu Cercel promova produsele Abbvie în România. La rândul său, compania vărsa anual sute de mii de euro – fie direct în buzunarul lui Streinu Cercel, fie în fundațiile deținute de acesta sau în evenimentele organizate de șeful institutului Matei Balș. Articolul dovedea și faptul că Streinu Cercel fusese acționar, alături de soțul unei directoare de la Abbvie România, într-o firmă care căpușa Institutul. Erau citate și mailuri transmise, alături de documente, de un insider din cadrul companiei, care declara „El (n.r. – Streinu Cercel) avea autoritatea să garanteze achiziția de Kaletra pentru Matei Balș și apoi înrolarea pacienților pe terapia cu acest medicament, lucru pe care l-a făcut pentru bani și excursii primite de la Abbott-AbbVie” Totodată, Abbvie a plătit alte sume către fiica lui Streinu Cercel și l-a angajat ca asistent de marketing pe un nepot al acestuia.
Nu vă închipuiți că medicul Streinu Cercel este singurul beneficiar al sponsorizărilor Abbvie! Pentru anul 2019, compania are declarate 3.689 de sponsorizări acordate medicilor români, ONG-urilor și firmelor din domeniul medical. Sumele variază de la 100-1.000 de lei pentru participări la evenimente și luări de cuvânt în sprijinul produselor Abbvie, până la deplasări în străinătate de mii de lei și sute de mii de lei/bucata pentru organizarea unor simpozioane de către diferite ONG-uri deținute de medici români. Beneficiarii sunt toți direct sau indirect legați de domeniile în care activează compania – infecțioase, interne, pneumologie, reumatologie, dermatologie etc.

Streinu Cercel dă tonul: Kaletra la toată lumea!

Coincidență sau nu, Institului Matei Balș, condus de Adrian Streinu Cercel, a dat tonul în folosirea pe scară largă a Kaletra. Dacă ministerul s-a mai limitat la a prescrie medicamentul, indicând folosirea sa doar la anumiți pacienți, institutul lui Cercel a dat, din martie (vezi foto, sursa Politiknews.ro), Kaletra pe linie, la toți pacienții – copii, bunici, bolnavi grav sau mai puțin și chiar și la asimptomatici: Câte două tablete, de două ori pe zi, timp de zece zile. Exemplul Matei Balș a fost urmat și în alte spitale, pacienții povestind pe rețele de socializare cum au fost îndopați cu Kaletra, sau cum s-au vindecat rapid de coronavirus, după ce au întrerupt tratamentul cu Kaletra.
Dacă protocolul ministerului preciza ca după doza inițială să se scadă la 2 tablete de Kaletra pe zi, infecționiștii lui Streinu Cercel o țineau langa cu patru tablete pe zi, până la finalul tratamentului.


Și mai interesant, protocolul ministerului (și toate recomandările organismelor internaționale, în frunte cu OMS) specificau ca asimptomaticilor să nu li se administreze niciun tratament. La Matei Balș, în schimb, bolnavilor cu forme ușoare li se dădeau două medicamente: Tamiflu (produs de La Roche, o altă companie care a pompat sute de mii – milioane de euro către Streinu Cercel și fundația privată a acestuia – Fundația „Matei Balș”), respectiv Kaletra – care era prescrisă inclusiv asimptomaticilor. Potrivit protocolului de externare de la Matei Balș, pacienții asimptomatici erau ținuți și de două ori mai mult în spital decât cei afectați de coronavirus (primul test la 14 zile, față de 7 zile de la debutul bolii – pentru cei simptomatici). Practic, acești pacienți care de altfel nu aveau probleme de sănătate și puteau fi doar victimele unui fals pozitiv – dar care fiind sănătoși puteau îndura mai ușor efectele adverse ale tratamentului – erau ținuți pe loc și îndopați cu aceste medicamente de care nu aveau nevoie. În beneficiul evident al companiilor producătoare.

Un alt medic de seamă aflat pe lista de sponsorizări a Abbvie este managerul spitalului Sfânta Parascheva din Iași, Carmen Dorobăț. Aceasta figurează de ani buni în schemele de sponsorizare Abbvie, alături de Streinu Cercel. Totodată, de la începutul crizei coronavirus, Dorobăț a devenit unul din purtătorii de stindard al corona-panicii, anunțând în repetate rânduri că boala se poate reactiva, că poate distruge și alte organe înafara celor ale aparatului respirator și descriind simptome caracteristice efectelor secundare produse de Kaletra – ca fiind rezultatul infecției cu coronavirus.
În septembrie, Dorobăț declara: „Avem expertiza necesară tratamentului pentru această boală, așa cum este el reglementat și ținând cont de toate studiile. Retrospectiv privind, un rezultat remarcabil am obținut din asocierea Kaletrei, care se administrează în infecția HIV, cu plaquenil. Practic, cu aceste două elemente de bază în tratament am reușit încă de la început să menținem o rată mare de vindecare, mai ales la formele ușoare spre medii și medii.” Dacă Dorobăț includea la ”formele ușoare” asimptomaticii care altfel nu erau afectați nicicum de Covid-19, dar erau chinuiți inutil cu Kaletra, e lesne de intuit de unde au apărut rezultatele „remarcabile” invocate de șefa de la Sfânta Parascheva…
Încă din 2019, Carmen Dorobăț avea o condamnare penală cu suspendare, pentru că împreună cu soțul ei a luat mită de la 124 de studenți, pentru ca aceștia să fie trecuți la examen, la Medicină. După toată campania legată de Coronavirus și Kaletra, norocul i-a zâmbit – în noiembrie 2020, în apel, sentința a fost revizuită: Deși se menținea pedeapsa de 3 ani cu suspendare pentru mită, i se permitea să își păstreze postul de director al spitalului de infecțioase. După proteste publice la adresa acestei decizii bizare, instanța a revenit la decizia inițială – 3 ani cu suspendare, plus interdicția de a preda și de a deține funcții publice, inclusiv cea de director de spital.

Un articol de Răzvan PETRE

Sursa foto deschidere

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top