Proiectul legislativ propus de deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola, privind stoparea și incriminarea dură a traficului de deșeuri ilegale a ajuns în Comisia de Mediu a Senatului.
„Eu nu am venit aici să aduc amendamente, eu am venit pentru a cere să se respingă definitiv proiectul de lege” mi-a spus ieri, foarte senin, consilierul președintelui organizației patronale REMAT”, spune deputatul Bogdan Bola.
Această organizație susține și reprezintă interesele operatorilor colectori și valorificatori de deșeuri, inclusiv a comercianților/brokerilor de deșeuri. În opinia deputatului Bola, aceștia nu vor să îmbunătățească, eventual, proiectul de lege… ci îl vor doar oprit definitiv.
Până în prezent, Consiliul Economic a avizat pozitiv proiectul, la fel și Consiliul Legislativ (cu obiecții doar pe partea de formă, nu de fond), cu toate că, s-a obținut aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru Administrație Publică a Senatului, reprezentanții REMAT au cerut respingerea proiectului în totalitatea sa.
Bogdan Bola consideră că cel care a făcut acest lucru este domnul Cornel Brezuică, fost președinte al Administrației Fondului de Mediu (până în 2019) și actualmente consilier al președintelui REMAT. Pentru cei care nu cunosc, A.F.M. este instituția care controlează și monitorizează cantitățile de deșeuri reciclate, precum și banii care se fac de către firmele specializate în domeniul reciclării.
“Nu demult, acest domn Brezuică a fost în centrul unui scandal. Pe 28 (!!) decembrie 2018, prin Ordin al ministrului Mediului, firmele care se ocupă cu reciclarea (de tip OTR/OIREP) nu mai erau obligate <să reinvestească eventualul profit în aceleași tipuri de activități întreprinse în vederea îndeplinirii responsabilităților care le revin>. Practic, profitul nu mai trebuia reinvestit în tehnologii, ci putea fi distribuit sub formă de dividende acționarilor,” mai spune Bogdan Bola.
La baza acestui Ordin a stat o adresă trimisă de către A.F.M., condusă de Cornel Brezuică, la Ministerului Mediului, înregistrată pe 11 decembrie 2018. Documentul conținea cinci comentarii la proiectul de ordin de ministru, iar primul comentariu, scris cu majuscule bolduite, prevedea „eliminarea obligativității OTR de a reinvesti eventualul profit”.
“Cu astfel de personaje și cu astfel de entități ne luptăm pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Știam că va fi greu, însă trebuia început de undeva. Din păcate, Ministerul Mediului nu a venit ieri cu un punct de vedere oficial – dacă sprijină sau nu proiectul legislativ – motiv pentru care s-a amânat votul pentru două săptămâni, timp în care vom aduce și modificările de formă solicitate de către Consiliul Legislativ.
Cu toate că interesele și presiunile sunt uriașe, sunt hotărât să ducem la bun sfârșit acest proiect. Depinde de el sănătatea noastră, a tuturor și reprezintă doar începutul pentru schimbarea în bine a legislației de mediu din România. Încerc să mă țin departe de circ și scandal și să reprezint, cât pot de bine, interesele celor care au avut și au încredere în mine”, a declarat deputatul Bola.
Tot în ziua de 23 februarie, deputatul constănțean a obținut un aviz favorabil în unanimitate în Comisia de Administrație Publică a Camerei Deputaților în proiectul său legislativ privind înăsprirea pedepselor pentru cei care își bat joc de plajele noastre, poluând și distrugând litoralul constănțean. A obținut un aviz favorabil, chiar și cu opoziția Ministerului Mediului, care a spus că nu susține așa ceva, deoarece „pedepsele ar fi prea mari și nu în conformitate cu legislația actuală”.