Administrație Locală

Orașul Murfatlar se va dezvolta pe terenurile recuperate de la MapN

Primăria Murfatlar a inițiat demersuri pentru a aduce înapoi localității parte din suprafețele de teren preluate de MApN din izlazul localității, pentru poligonul militar și prin exproprieri a proprietăților private, pentru înființarea unităților militare chiar din centrul orașului.

De subliniat că, așa cum arată Planul Urbanistic General al orașului Murfatlar, Ministerul Apărării deține pe raza UAT nici mai mult nici mai puțin decât 3.120.190 mp!, din care, 463.634 mp în intravilan.

Problema terenurilor s-a acutizat atunci când au fost luate din patrimoniul localității sute de hectare, au fost demolate sute de locuințe proprietatea locuitorilor și au fost desființate sau strămutate numeroase obiective de utilitate publică (școli, grădinițe, sediu primărie, piață, etc.), odată cu construcția Canalului Dunare-Marea Neagră.

Pe terenul din interiorul localității, pe aproximativ 7 ha cumulate în mai multe locații, Primăria Murfatlar vrea să construiască locuințe prin Agenția Națională de Locuințe (ANL), o grădiniță cu program prelungit, o creșă și un adăpost al animalelor fără stăpân.

De fapt, proiectul blocurilor ANL a fost inițiat de către primarul Gheorghe Cojocaru încă din 2011, când Ministerul Dezvoltării semnase nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern ce urma să fie emisă pentru trecerea terenului în domeniul public al UAT Murfatlar, dar proiectul nu s-a mai finalizat din cauza schimbării Guvernului. Ulterior, în 2012, Gheorghe Cojocaru nu a mai câștigat alegerile pentru Primăria Murfatlar, iar următorul primar, Valentin Saghiu, a ignorat timp de 8 ani această mare oportunitate.

Locuințe ANL, grădiniță, creșă și adăpost pentru animale fără stăpân

Locuințele ANL urmează să fie construite pe o suprafață de 6,62 ha teren ce aparține Cazărmii 342, administrată de U.M. 01783 Murfatlar. Pentru acest amplasament, UAT Murfatlar vrea să investească din fonduri proprii în refacerea împrejmuirii pe noile limite, iar locuințele construite vor fi distribuite cadrelor militare în proporție de 50%. În cadrul aceluiași proiect, Aleea Bachus, ce se află la limita de vest a cazărmii 342 și care are lățimea de aproximativ un metru (vezi foto), va fi transformată în stradă cu câte o bandă de mers pe sens și trotuare aferente.

 

Dacă acest transfer inter-domenial al bunurilor proprietate publică se va realiza, Primăria Murfatlar va construi o grădiniță cu program prelungit și o creșă, pe suprafața aferentă Căminului Militar, prin demolarea clădirilor nefuncționale.
Pe o suprafață de teren a U.M. 01559 Murfatlar, prin utilizarea sau cedarea unor spații dezafectate, se intenționează construirea unui adăpost al animalelor fără stăpân.

Comisia pentru apărare din Senat a votat în unanimitate pentru ca cele 68 de hectare din poligon să se întoarcă la UAT Murfatlar

Pentru terenul extravilan de la poligon, Primăria Murfatlar a primit numeroase solicitări de la companii naționale și internaționale care vor să dezvolte parcuri fotovoltaice. Primăria deține în zonă câteva hectare ce au exact această destinație, dar suprafața este prea mică pentru ca acest gen de afacere să fie rentabilă. De aceea, Primăria a solicitat trecerea a 68 de hectare din poligon în domeniul public al UAT Murfatlar. Cererea a fost votată în unanimitate în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, pe 9 februarie 2021 și a fost trimisă spre soluționare ministrului Apărării Naționale.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top