Actualitate

OMV Petrom SA vrea să mute conducta de transport țiței de la Corbu FĂRĂ studiu de impact, dar încă NU au fost rezolvate efectele POLUĂRII de anul trecut

Un localnic din comuna Corbu trage un semnal de alarmă asupra unei poluări masive cu petrol, ignorată timp de un an de autorități:

Pe terenurile din zona plajei Vadu se poate scoate petrol din pământ cu lopata și găleata. Anul trecut, în martie, am semnalat această poluare către autoritățile statului. La mai bine de un an de atunci, starea în teren s-a înrăutățit. Pământul se mișcă ca o saltea cu apă, dar este evident că este una cu petrol.

Poluare cu petrol, lângă plaja Corbu, nerezolvată de autorități timp de 1 an

Poluatorul cu produse petroliere de la Plaja Corbu, OMV Petrom, NU a decontaminat zona deși a avut la dispoziție un an, iar acum vrea aviz de mediu în procedură simplificată, să își devieze conducta.

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Luni, 18 mai 2020

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța, care se află printre autoritățile pe care le-am înștiințat încă de anul trecut despre poluare, are acum în lucru autorizarea mutării unei conducte care este cauza acestei poluări, și în loc să trateze problema cu toată seriozitatea și să ceară studiu de mediu, a ales să autorizeze în procedură simplificată această lucrare.

Ignat consideră că petrolul infiltrat în sol ar provini de la o conductă cu o vechime de aproximativ 30 de ani, prin care OMV Petrom transportă petrol de la platforma centrală de extracție din Marea Neagră.

În martie anul trecut, la sesizarea lui Ignat, Garda de Mediu a făcut o anchetă și a stabilit că terenul aparține Rompetrol Rafinare, dar nu această companie este poluatorul. Cu acel prilej, guvernatorul deltei Dunării Mălin Mușetescu a afirmat că e vorba de o poluare istorică, veche de vreo 30 de ani.

În schimb, OMV Petrom a fost sancționat cu o amendă în valoare de 60.000 de lei pentru pentru că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată în zonă. La un an de la acestă sancțiune, situația poluarii „istorice” e aceeași, poate chiar mai gravă.

În paralel, OMV Petrom a depus o solicitare de emitere a acordului de mediu, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa cu nr. 11.030.RP din 17.10.2019, pentru devierea conductei de transport țiței.

APM Constanța a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică din data de 23.04.2020, că proiectul DEVIERE CONDUCTA DE TRANSPORT TITEI PFCP-TM (in regim de urgenta conform Legii nr. 50/1991 art.7, alin. 16 si art. 17 alin.1 din Ordinul 839/2009)”, amplasat în comuna Corbu, nu se supune evaluării impactului asupra mediului si nu se supune evaluării adecvate.

Decizia APM că nu este nevoie de o evaluarea a impactului asupra mediului a stârnit numeroase controverse. Costel Ignat a depus un Memoriu prin care cere respingerea acestei decizii.

Contactat de ziarul Dezvăluiri, Costel Ignat a declarat că în toată această chestiune este omisă tocmai problema de fond, aceea că poluarea terenului cu produse petroliere de la Vadu NU a fost rezolvată:

Ei spun că e o poluare veche, o poluare istorică. Dacă era așa, pământul nu ar fi fost încă îmbibat cu petrol, așa cum se poate vedea din imaginile surprinse în urmă cu câteva zile. Ar fi trebuit ca solul să fie deja uscat, dar eu cred că acolo se infiltrează în continuare produse petroliere.

Șeful AMP Constanța, Celzin Latif, a declarat pentru Dezvăluiri că perioada de dezbatere publică s-a încheiat pe 15 mai și că în următoare ședință se vor lua în discuție toate punctele de vedere transmise instituției:

Am luat decizia ca acest proiect să nu se supună evaluării impactului asupra mediului în urma punctelor de vedere transmise de mai multe autorități. În funcție de ceea ce am primit prin mail în timpul dezbaterii publice, e posibil ca această decizie să se schimbe.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top