Fără categorie

Omagiu pentru Simone Veil, prima preşedintă a PE şi Solidarność la Bruxelles

Omagiu pentru Simone Veil, prima preşedintă a PE şi Solidarność la Bruxelles
Omagiu pentru Simone Veil, prima preşedintă a PE şi Solidarność la Bruxelles Marţi, 30 august, Parlamentul European va onora două forţe ale Europei postbelice prin inaugurarea de la Bruxelles a esplanadei „Solidarność 1980″ şi a „Agorei Simone Veil”. Doamna Veil, primul preşedinte al Parlamentului European ales prin vot direct în 1979, va lua parte la ceremonia de inaugurare alături de fondatorul Solidarność Lech Wałęsa şi de preşedintele PE Jerzy Buzek, care a fost de asemenea un membru din mişcarea poloneză a lucrătorilor.

Sursa : © Parlamentul European

Marţi, 30 august, Parlamentul European va onora două forţe ale Europei postbelice prin inaugurarea de la Bruxelles a esplanadei „Solidarność 1980″ şi a „Agorei Simone Veil”. Doamna Veil, primul preşedinte al Parlamentului European ales prin vot direct în 1979, va lua parte la ceremonia de inaugurare alături de fondatorul Solidarność Lech Wałęsa şi de preşedintele PE Jerzy Buzek, care a fost de asemenea un membru din mişcarea poloneză a lucrătorilor.

Clădirile şi esplanadele Parlamentului European poartă numele unor personalități politice europene, precum Altiero Spinelli, Paul-Henri Spaak, Louise Weiss, Willy Brandt, Bronisław Geremek sau József Antall.

Simone Veil: martoră, supravieţuitoare şi luptătoare pentru respectarea drepturilor omului

Simone Veil s-a născut în 1927 într-o familie de evrei din Nisa, Franţa. Împreună cu familia ei, a fost deportată la Auschwitz-Birkenau în 1944, la vârsta de 17 ani, după aceea la Bobrek şi în cele din urmă la Bergen-Belsen. Părinţii şi fratele său au murit în lagărele de concentrare.

Doamna Veil a devenit ministrul francez al Sănătăţii în 1974 şi este cunoscută pentru  eforturile depuse pentru legalizarea avortului în1975.

Între 1979 şi 1982 dânsa a fost numită primul preşedinte al Parlamentului European ales in mod direct, după care a fost eurodeputat până în 1993, când a demisionat pentru a reveni la politica franceză.

În 2008 a fost primită în prestigioasa Academie Franceză, rămânând o personalitate extrem de populară în Franţa.

  • 12:00 Imnul European
  • 12:05-12:35 Discursuri: preşedintele Jerzy Buzek, Lech Wałęsa, ministrul – președinte al regiunii Bruxelles Charles Picqué, premierul polonez Donald Tusk, fostul premier olandez Wim Kok, fostul preşedinte al PE Hans-Gert Pöttering, ministrul francez Jean Leonetti, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso şi premierul belgian Yves Leterme.
  • 12:35 Dezvelirea plăcilor inscripţionate ale agorei si esplanadei
  • 12:45-13:10 Video clipuri, cântece şi dansuri tradiţionale
  • 20:00 Concertul formaţiei Myslovitz din Polonia

Mișcarea poloneză Solidarność ajunge la Bruxelles

Înfiinţată în 1980 în şantierele navale din Gdańsk, Solidarność este mişcarea non-violentă ce a transformat Polonia şi a dus la prăbuşirea regimului comunist în 1989.

Acesta a fost înfiinţată în urma grevelor muncitorilor polonezi care s-au reunit pentru a-şi cere drepturile, precum libertatea de exprimare şi eliberarea prizonierilor politici,  dreptul la înființarea şi participarea la sindicatele independente şi dreptul la grevă. Autoritățile au căzut de acord asupra cererilor pe 30 august în Szczecin şi pe 31 august în Gdańsk. Numărul membrilor Solidarność a ajuns la 9,5 milioane în septembrie 1981, ceea ce reprezenta o treime din totalul populație active din Polonia.

Cu toate acestea, pe fondul temerilor legate de influenţa crescândă a Solidarność în alte ţări ale blocului comunist, regimul sovietic a instituit legea marţială în Polonia la 13 decembrie 1981. Aceasta prevedea interzicerea mişcării Solidarność şi arestarea liderilor acesteia.

Solidarność a rămas o organizație subterană, care a reuşit să câștige sprijin popular și putere şi să joace un rol important în negocierile de transformare a regimului. A luat parte la primele alegeri libere în 1989 iar fondatorul acesteia, domnul Wałęsa, a devenit primul preşedinte al Poloniei ales în mod democratic în 1990.

Mişcarea  poloneză funcţionează în prezent sub forma unui sindicat şi rămâne o sursă de inspiraţie pentru națiunile care luptă pentru democrație.

Ceremonia de inaugurare din data de 30 august de la Bruxelles este deschisă publicului larg şi se va încheia seara cu un concert de muzică rock. Consultaţi programul zilei pentru mai multe informaţii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top