Opinii

Noi proiecte pentru dezvoltarea comunei Văcăreni

La ora actuală, administrația publică a comunei tulcene Văcăreni are trei proiecte depuse în vederea obținerii finanțării. Implementarea acestora nu ar face decât să îmbunătățească viața locuitorilor și să-i determine să nu-și părăsească satele natale, depopularea fiind una dintre principalele probleme cu care se confruntă majoritatea comunelor din România.
Unul dintre proiectele cele mai necesare pentru copiii din Văcăreni este cel al construirii și dotării unei grădinițe. ”Mă doare sufletul că 52 de copii învață într-un vestiar al sălii de sport al școlii, un vestiar de 3 pe 4 m. Iarna mai e cum e, dar vara spațiul fiind mic este foarte cald acolo. Este greu pentru ei, pentru părinți și pentru cadrele didactice”, ne descrie primarul comunei Văcăreni, Ștefan Stoica, situația actuală în care cei mici învață.

Grădinița se va construi în zona centrală a localității, pe terenul pus la dispoziție de către primărie. Administrația locală a încercat implementarea proiectului prin intermediul Ministerului Educației – Programul Educație Timpurie, însă urgența realizării lui i-a determinat să-l depună spre finanțare prin intermediul ITI Delta Dunării (Investiții Teritoriale Integrate).Construcția va avea 3 săli de clasă moderne, un cabinet medical, grupuri sanitare individuale pentru fiecare sală de clasă, la care se adaugă un hol mare care poate fi folosit și pentru desfășurarea unor activități sociale. De asemenea, vor fi amenajate o cameră pentru cadrele didactice și o cameră pentru materialele didactice. Mobilierul va fi nou, în proiect prevăzându-se achiziționarea inclusiv a sistemului de încălzire.
Valoarea proiectului depus spre finanțare prin intermediul ITI Delta Dunării este de aproximativ 450.000 de euro.
Reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din Văcăreni este un al doilea proiect depus în vederea obținerii fondurilor europene prin intermediul ITI.
Căminul a fost construit în anul 1954, pe parcursul timpului s-au efectuat reparații minore cu bani de la bugetul local, însă construcția necesită o intervenție majoră. Acum se vor face lucrări de rezistență, de refacere a acoperișului etc. Căminul va fi dotat cu aparatură specifică activităților culturale: instalație pentru scenă, draperii, reflectoare, instrumente muzicale, instalația de sonorizare, mobilier, scaune, mese.
Într-o aripă a clădirii se va amenaja o bibliotecă comunală dotată la standarde moderne. ”Cărțile vor fi, o parte achiziționate, iar o altă parte donate de către localnici. Cred că vom atrage copiii către lectură într-un mod organizat. Tot aici se va amenaja și o sală cu calculatoare deoarece nu toată lumea din Văcăreni are acasă un calculator pentru a obține anumite informații. Mai târziu se va achiziționa și un sistem performant wi-fi pentru această sală”, a declarat Ștefan Stoica.
De asemenea, conform primarului comunei Văcăreni, Căminul Cultural va fi folosit de Ansamblul folcloric ”Mlădițe Dobrogene”, ansamblu înființat în urmă cu un an care deja a obținut o primă performanță, ocupând locul al doilea la Festivalul – Concurs Județean de Folclor ”Cununa Dansului și Portului Popular Dobrogean”, ediția a VIII-a, desfășurat la Casimcea.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 362.000 de euro, reabilitarea clădirii fiind apreciată a costa 262.000 de euro, la care se adaugă 100.000 de euro dotările.
Al treilea proiect depus de administrația locală privește lucrări de modernizare a străzilor în comuna Văcăreni. Valoarea proiectului este de aproximativ 1 milion de euro. ”Particularitatea străzilor din Văcăreni este că au o înclinație mare. Localitatea a avut multe probleme cu viiturile, de aceea la aceste străzi trebuie intervenții substanțiale (rigole, podețe etc), din această cauză, cu acești bani se vor realiza doar 4,62 km de stradă în comună (comparativ cu alte zone unde nu sunt aceste probleme). Sperăm ca acest proiect să poată fi integrat în proiectul de apă și canalizare al Aquaserv S.A. Tulcea, iar printr-o bună colaborare cu compania de apă și executantul să putem face lucrurile în ordinea lor firească: mai întâi lucrările de apă și canalizare, apoi cele de reabilitare a drumului”, a adăugat primarul Ștefan Stoica.
Pentru toate aceste trei proiecte, administrația publică locală a primit avizul de conformitate de la reprezentanții ITI, urmând ca ele să fie depuse până la finalul lunii iulie (termen final de depunere).
”Mă încăpățânez să cred că Văcăreni are viitor. Tinerii încă există, suntem aproape de Măcin și Galați unde sunt locuri de muncă, altele decât în agricultură. Primim la primărie multe solicitări pentru locuri de case sau autorizații de construcție de case, ceea ce încă ne dă speranțe. Dacă vom crea școală, spital, grădiniță, infrastructură, sperăm că cetățenii vor rămâne aici și nu vor alege să plece în altă parte”, este concluzia plină de optimism a primarului Ștefan Stoica.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top