Actualitate

Nicolae Florin Dinu, primarul comunei Lipnița: „Punctul de Frontieră nu ne-a adus nici un avantaj, doar dezavantaje”

De cinci ani, comuna Lipnița administrează Punctul de Trecere al Frontierei Lipnița – Kainardja (Bulgaria), conform HG 1.016 din 17 octombrie 2012, iar acest lucru presupune ca bani de la bugetul local să fie cheltuiți pentru funcționarea acestui obiectiv utilizat de Poliția de Frontieră.

PTF Lipniţa din judeţul Constanţa a fost deschis la 3 octombrie 2017, grație unui proiect transfrontalier realizat cu fonduri europene în cuantum de 6,8 milioane euro. S-a dorit atunci să fie o scurtătură la PTF Ostrov sau un punct care să descongestioneze traficul din vama Veche pe timp de vară. Poliția de Frontieră susține că traficul prin PTF Lipnița este scăzut deoarece nu este o alternativă reală pentru a merge pe litoralul românesc sau bulgăresc.

 „Noi plătim tot. Paza locului, reparațiile, lumina, întreținerea drumului până acolo, iluminatul public, orice. Cu banii ăștia putem face altceva pentru comună. Frontieră nu ne aduce nici un beneficiu, doar cheltuieli”, explică primarul comunei Lipnița Nicolae Florin Dinu.

Edilul a cerut Ministerului de Interne să preia în administrare punctul de frontieră, dar MAI a refuzat: „Instituția noastră nu este de acord cu preluarea Punctului de Trecere al Frontierei Lipnița – Kainardja întrucât la momentul aderării României la Spațiul Schengen se va elimina controlul la frontierele interne ale Uniunii Europene”.

Primăria Lipnița achită lunar facturile pentru vidanjare, pază, energie electrică, întreținerea spațiilor, întreținerea drumului și diferite reparații. „Mai bine fac ceva pentru copiii de la școală cu acești bani. Dacă nu este util Poliției de Frontieră acest punct, de ce-l mai folosesc?”, se întreabă primarul.

El a cerut și sprijinul Consiliului Județean Constanța pentru ca județul să preia administrarea drumului comunal care merge către Bulgaria. Deocamdată, CJ analizează cererea.

Punctul de Trecere a Frontierei Lipnita-Kainardja funcţionează în subordinea Gărzii de Coastă şi este deschis pentru traficul internaţional de persoane, precum şi pentru traficul internaţional de mărfuri, până la limita unei greutăţi totale de 3,5 tone, iar programul de funcţionare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00. Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi al produselor supuse controlului fitosanitar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top