Litoralul românesc

Nedreptate la Arhiepiscopia Tomisului! Preotul George Ciulei riscă să fie caterisit pentru fapte iluzorii (VIDEO)

În noaptea de 18/19 martie 2015 pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța s-a produs un accident soldat cu decesul unei persoane. Concret, Chițu Nicolae Răzvan la volanul unui autoturism Matiz, aflat sub influența băuturilor alcoolice (1,24 g/l alcool pur în sânge), pătrunde pe contrasens și se izbește de un autoturism Opel condus regulamentar de preotul George Ciulei de la parohia Sf. Ap. Andrei din Cernavodă. În urma impactului, Chițu Nicolae își pierde viața. Din mărturiile prietenilor săi a reieșit ipoteza unei sinucideri pe fond sentimental. Pentru preotul Ciulei drama unui astfel de accident, în urma căruia el a a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale, nu a luat sfârșit aici. Adevăratul calvar abia atunci începea…

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Parte vătămată pentru poliție, vinovat pentru Arhiepiscopie

Deși două documente emise de Inspectoratul Județean de Poliție Constanța – Serviciul Rutier atestă faptul că preotul Ciulei George are calitatea de parte vătămată în dosarul de cercetare 3522/P/2015 cu privire la accidentul rutier relatat mai sus, mai marii Arhiepiscopiei Tomisului s-au grăbit să ia măsuri drastice împotriva părintelui. Astfel, la numai patru zile de la accident, Permanența Centrului Eparhial ia decizia 914/23 martie 2015 prin care îl suspendă din preoție pe George Ciulei fără a i se preciza pentru ce
perioadă, deși legile bisericești prevăd acest lucru. Mai mult decât atât, după 12 ani de slujire la parohia din Cernavodă, pe data de 6 aprilie 2015, aceeași permanență condusă de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, “Decide oprire totală de la săvârșirea lucrărilor sfinte până la finalizarea anchetelor și cercetărilor disciplinare”. Părintele susține că, în conformitate cu canoanele Bisericii, oprirea de la slujire o poate da doar instanța de judecată (consistoriul), nu Permanența centrului eparhial. Așadar, două sancțiuni împotriva părții vătămate!
Într-un răspuns halucinant dat de Arhiepiscopie, semnat de către preotul Axinte Cezar (consilier juridic cu un trecut de avocat nu tocmai ortodox, asupra căruia vom reveni) și preotul Ioniță Florin (inspector bisericesc), preotul Ciulei este informat că, „Deși art.72 al. 1 din Regulamentul instanțelor de judecată BOR acordă părții reclamante prezumția de nevinovăție până la proba contrarie, totuși trebuia luată în calcul și posibilitatea unei sentințe finale care ar fi putut să vă fie defavorabilă, adică să fiți incriminat”. Cu alte cuvinte, Arhiepiscopia a desconsiderat două acte oficiale ale Poliției rutiere care spuneau că preotul Ciulei este parte vătămată neavând nicio vină în producerea accidentului rutier. Ciudat, un preot cu studii juridice, ca cele ale lui Cezar Axinte, uită că nu poate exista o sentință într-un caz în care în care făptuitorul a decedat, iar cauza se clasează.
După 7 luni de la oprirea sa de la slujire, avocatul preotului Ciulei, Viorel Pâslaru, la îndemnul familiei părții vătămate trimite o adresă către Arhiepiscopia Tomisului în care prezintă situația clientului său și cere repunerea acestuia în drepturile de slujire. Adresa nu a rămas fără consecințe pentru preotul George Ciulei, acesta fiind chemat în repetate rânduri pentru a retrage acest act, a se căi pentru îndrăzneală și pentru a i se explica pe larg cum stă treaba cu ascultarea și supunerea necondiționată față de stăpân (Teodosie).

Arhiepiscopia nu iartă și nu uită!

Căutându-și dreptatea sau cel mult o explicație logică la ce i se întâmplă, preotul Ciulei retractează adresa avocatului în două adrese transmise Centrului Eparhial în luna octombrie 2015, dar superiorii săi doresc și căință, poate și umilință, deoarece i se răspunde „Din păcate în cele două adrese nu pomeniți nicăieri că vă căiți și că vă pare rău pentru atitudinea anterioară, ci în continuare … cereți să vi se ridice sancțiunile date”.
Văzând că ușile episcopului Teodosie sunt închise, iar iubirea față de aproapele nu poate trece peste orgolii și alte interese, preotul Ciulei transmite la finalul anului trecut o scrisoare către Patriarhul Daniel explicând situația demnă de Kafka în care se afla. Această adresă a inflamat Permanența Centrului Eparhial de la Constanța, deoarece Patriarhul i-a obligat să ofere părintelui un răspuns oficial în legătură cu situația sa. Răspunsul venit din partea Arhiepiscopiei Tomisului este plin de ambiguități, de abureli, de amenințări voalate și de contradicții.
Astfel, prin adresa nr. 307/29 ianuarie 2016, părintele Ciulei a aflat că suspendarea sa și oprirea de la slujire s-au întemeiat pe „canonul 5 Grigore de Nysa, 23 Ancira, 31 Ioan Ajunătorul, 8,11,54,57 Vasile cel Mare”. Numai că aceste legiuiri bisericești invocate de Arhiepiscopie vorbesc despre uciderea involuntară ca o acțiune nedorită a celui în cauză, nicidecum ca o participare pasivă, cum e cazul acestui accident rutier.
Mai departe, părintele George este informat, în celebrul răspuns venit de la Centrul Eparhial, că „Nu ați fost pedepsit pentru accident, în realitate nu v-a pedepsit nimeni”! Halucinant… Cele două decizii de suspendare și de oprire de la slujire sunt, dintr-odată, ireale. Mai grav pentru logica simplă e faptul că cei care semnează aceste hârtii sunt aceeași oameni, Ioniță și Axinte. Așadar, la numai opt luni, consilierii lui Teodosie se încurcă în explicații, contrazicându-se.
Iar pentru că s-a plâns capului BOR, preotul a aflat în final că va fi deferit consistoriului (instanță de judecată bisericească) pentru atitudinea sa îndrăzneață, iar finalul dorit de Teodosie și consilierii săi îl putem intui foarte ușor, caterisirea preotului George Ciulei – implicat fără voia sa într-un accident rutier.

Scandalul sexual de la Cernavodă, readus în discuție

Într-un dialog purtat de părintele Ciulei și episcopul Teodosie (relatat într-o adresă oficială), ierarhul Tomisului spune „Rămâi suspendat și mai cercetăm că este un caz cu care nu ne-am mai confruntat și nu știm ce decizie să luăm”. Deși este cunoscut ca un personaj cu o memorie fantastică, Teodosie pare să fi uitat un caz similar, petrecut cu vreo 4-5 ani în urmă, în care a fost implicat un preot de la Poarta Albă, sau cazul unui călugăr care este stareț al unei mănăstiri din Arhiepiscopie. Atunci a știut ce decizii să ia, deși și acele accidente s-au soldat cu morți. Despre aceste două cazuri vom reveni, mai ales că unul dintre ele e îmbrăcat într-un mare mister. Anumite surse din instituția bisericească ne-au spus că și un membru al permanenței a fost implicat cu ani în urmă într-un accident soldat cu morți, în județul Galați. Așadar, cazuri au existat, iar toți cei implicați slujesc fără nicio problemă la altar (starețul de mănăstire nu slujește Liturghia, ci doar alte slujbe).

Părintele Ciulei susține, prin intermediul avocatului său, că toată această dorință de a fi el caterisit vine de la o acuzație pe care cei din Arhiepiscopie se feresc să o facă oficial. Este vorba despre bănuiala că Ciulei a fost în spatele celebrului caz Ciutoiu de la Cernavodă (2008), preotul filmat că întreținea un act sexual cu o enoriașă. Explicația de atunci a lui Teodosie a fost că preotului i s-au pus prafuri în băutură și că el nu a fost conștient de faptele sale.

{youtube}JGPxu3bEWbM&feature{/youtube}

Preotul Ciulei a fost timp de 6 ani coleg de parohie cu Ciutoiu la biserica din Cernavodă (2002-2008), iar oficialii din Arhiepiscopie îl acuză voalat că a pus la cale acest incident pentru a-l înlătura pe colegul său de la parohie. Desigur, nimeni din Arhiepiscopia Tomisului nu confirmă aceste zvonuri, deși părintele Ciulei a cerut oficial să i se comunice dacă o astfel de bănuială există. Cert este că Teodosie l-a reabilitat pe preotul Ciutoiu și l-a readus la biserica din Cernavodă exact când părintele Ciulei era suspendat (august 2015).

 

Acuzații oficiale: nerespectarea jurământului și neascultare

Dorința preotului Ciulei de a se apăra în fața unei nedreptăți, dar și o știre apărută în data de 3 martie la un post național de televiziune, i-au atras acestuia trimiterea oficială în judecata bisericească. Astfel, în data de 22 martie 2016 (la exact un an de la suspendarea sa din preoție, când ar fi trebuit repus in drepturi) părintele este chemat în fața consistoriului eparhial (condus de un preot implicat la rândul său într-un accident rutier!, dar care a știut cum să se căiască…) pentru a fi judecat de „Nerespectarea mărturisirii (de fidelitate eclesială sau a jurământului) depuse la absolvire sau la hirotonie și pentru neascultare față de autoritățile bisericești.” Cu alte cuvinte, dacă acuzațiile nefondate de omor din culpă erau strigătoare la cer, faptul că părintele Ciulei și-a dorit să lămurească situația sa l-a situat în sfera neascultării și a încălcării jurământului preoțesc. Tot ceea ce a spus părintele a fost folosit împotriva sa.
Ca să vedem ce fel de jurământ a încălcat preotul Ciulei George după 12 ani de slujire neîntreruptă la biserica Sf. Ap. Andrei din Cernavodă, timp în care nu a avut nicio abatere, vă redăm o parte din textul jurământului: „Mă voi strădui să împlinesc în viața și activitatea mea îndemnul Sfântului Apostol Pavel care cere ca preotul să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să învețe pe alții; nebețiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint, bine chivernisind casa lui, având copii ascultători, cu toată bună- cuviinţa; căci dacă nu ştie cineva să-şi rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (I Timotei 3, 2-5). Voi purta totdeauna cu demnitate ținuta preoțească şi voi locui împreună cu familia mea în parohia încredințată mie spre păstorire, păstrând şi sporind toate bunurile parohiei. Nu mă voi ocupa cu activități contrare chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la adunări și lucrări potrivnice Bisericii. Prin întreaga mea slujire învăţătorească, sfințitoare şi pastorală, precum şi prin armonia vieții de familie, mă voi strădui să apăr Sfânta Biserică, păzind-o de defăimare şi de dezbinare, stând permanent în ascultare față de Chiriarhul meu și în comuniune cu întreaga Biserică Ortodoxă. Mărturisesc, de asemenea, că voi fi întru toate supus și fidel Chiriarhului meu….”. Oare câți preoți ar trebui caterisiți pentru nerespectarea acestui jurământ?
Vom reveni.

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top