COMUNICATE

Miliarde de lei din sponsorizări secrete, la Fundaţia pentru SMURD

În ultimii trei ani, în ziarele din Bucureşti şi Cluj au apărut mai multe articole de investigaţii în care Raed Arafat era acuzat că ar face jocurile pentru firma Deltamed – principalul furnizor de ambulanţe din România. La schimb, Deltamed ar fi sponsorizat fundaţia medicului Arafat cu milioane de lei. Pentru a afla dacă acest lucru e posibil, am luat la puricat rapoartele de activitate şi am constatat că în/din conturile Fundaţiei pentru SMURD intră şi ies anual milioane de lei, din surse necunoscute.

Un articol de Răzvan PETRE

Iniţial, Raed Arafat a declarat public că atât acuzaţiile referitoare la licitaţii, cât şi cele privind relaţia sa personală de şi de afaceri cu firma Deltamed şi patronul ei sunt false. Şi că va acţiona în instanţă pe cei care, în opinia sa, l-au denigrat. Doi ani mai târziu, singurul proces pe rol era cel împotriva ziaristului clujean Liviu Alexa şi a publicaţiei Ziar de Cluj. Decizia primei instanţe, venită în decembrie 2014, a fost de a respinge pretenţiile lui Arafat şi de a-i da dreptate lui Liviu Alexa.

Decizii îndoielnice

Oficial, Fundaţia pentru SMURD (FpSMURD) are un obiectiv măreţ – acela de a ajuta Serviciul SMURD şi, implicit, de a salva vieţi. Cu aşa un scop nobil, te-ai aştepta ca Fundaţia să fie deschisă în privinţa surselor de finanţare şi a modului în care cheltuieşte banii din sponsorizări şi donaţii. Realitatea, însă, e exact pe dos.
Deşi ştiu să ceară milioane de lei anual de la cetăţenii României, cei dela FpSMURD nu se consultă cu nimeni când vine vorba de buna folosire a fondurilor. Deciziile se iau netransparent, chipurile de către un comitet director alcătuit preponderent din afacerişti, specialiştii în mass media şi relaţii publice, şi în care singura persoană cu competenţe medicale este preşedintele, membrul fondator unic şi totodată singurul om cu drepturi depline din fundaţie – Raed Arafat.
Fondurile sunt direcţionate preponderent către Târgu Mureş şi Bucureşti, în timp ce proiectele propuse pentru finanţare din alte zone aştepată ani de zile să le vină rândul. În 2010, de exemplu, în toată Regiunea Sud (judeţele Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa), Fundaţia pentru SMURD direcţionează fix 0 (zero) lei. În acelaşi an se găsesc, în schimb, peste 100.000 RON pentru reparaţia unor ambulanţe ale SMURD Bucureşti, avariate din cauza pompierilor care le foloseau.

Fundaţia pentru SMURD îşi ascunde cheltuielile şi sursele de finanţare

Deşi funcţionează de aproape 10 ani şi e probabil cea mai cunoscută fundaţie din România, FpSMURD nu a catadicsit în tot acest timp să îşi publice rapoartele financiare şi cele privind activităţile desfăşurate. Pentru scurt timp, în perioada 2012-2013, pe site-ul fundaţiei a fost postat un raport parţial pentru anii 2010 şi 2011. După ce ziarul DEZVĂLUIRI a publicat un articol în care arătam că din raportul respectiv reiese că peste 1 milion de lei a plecat din fundaţie cu titlul „cheltuieli de deplasare”, actul a fost retras de pe site.
În momentul de faţă, pe site-ul Fundaţiei pentru SMURD mai funcţionează doar o pagină de laude şi ştiri triumfaliste, respectiv secţiunea prin care suntem îndemnaţi să donăm 2% pentru SMURD (în realitate, pentru Fundaţie, nu pentru SMURD). Restul – paginile privind structura şi statutul fundaţiei, sursele de finanţare şi sponsorii, precum şi modul în care se cheltuiesc banii au fost trecute la „secret”, nemaiputând fi accesate.

3,5 milioane RON din surse necunoscute

Una din acuzele aduse lui Arafat încă din 2012 era aceea că fundaţia sa primeşte finanţări consistente de la firmele care au câştigat licitaţii la Ministerul Sănătăţii, cu referire în special la firma clujeană Deltamed. Numele acestei firme, sau al patronului ei – Vasile Gorgan – nu au apărut niciodată nici pe site-ul FpSMURD, nici în rapoartele fundaţiei.
Luând la puricat aceste rapoarte, am constatat, însă, un lucru foarte interesant: Aproape 3,5 milioane RON au intrat în 2010 în conturile Fundaţiei pentru SMURD din… surse necunoscute.
Pentru anul respectiv, FpSMURD a anunţat oficial cinci sponsori importanţi. Patru dintre ei au fost menţionaţi pe site: Apa Nova (cu 107.383 RON), firma de pariuri GS Bet (60.000 RON), firma BK Technical Sys, care se ocupă inclusiv cu instalarea de alarme de incendiu (20.000 RON) şi fundeal.ro (4.055 RON). Acestora li se adaugă gigantul E.ON Gaz – al cărui director e membru în Consiliul Director al Fundaţiei pentru SMURD – cu 85.524 RON, conform raportului de activitate. Totalul acestor sponsorizări este de 276.969 RON.
Acestora li se adaugă un număr de alţi sponsori – majoritatea SRL-uri necunoscute, PFA-uri şi persoane fizice, al căror nume putea fi văzut pe site – care duc totalul sumelor primite cu titlu de sponsorizare la 360.771 RON – sumă pe care nu o putem verifica, dar care este menţionată în raportul de activitate al fundaţiei pe 2010.
În paralel, Fundaţia pentru SMURD a primit în 2010 de la cetăţenii care au donat 2% din impozitul pe venit suma de 4.700.000 RON – sursa: ISU Olt.
În concluzie, din documentele şi rapoartele oficiale ale fundaţiei, rezultă o sumă totală de 5.060.771 RON, obţinuţi din donaţii şi din sponsorizări „la vedere”. Problema apare în momentul în care comparăm această sumă cu bilanţul contabil al fundaţiei medicului Arafat, din care reiese că aceasta a înregistrat venituri totale de 8.433.484 RON. Comparând cele două sume, rezultă o diferenţă de 3.372.713 RON – bani care au picat din cer, direct în contul fundaţiei!
Cum suma acumulată din donaţii este cunoscută, iar legislaţia românească nu permite fundaţiilor să desfăşoare activităţi economice, rezultă că cei aproape 3,5 milioane RON au fost obţinuţi din sponsorizări secrete.

De ce ar ascunde cineva o sponsorizare?

Încă de la începuturile sale, Fundaţia pentru SMURD s-a consacrat ca unul din cei mai eficienţi „spălători de imagine” din businessul românesc. Multe companii cu probleme, sau care căutau să îşi salveze sau să îşi îmbunătăţească imaginea, au cotizat la fundaţia medicului Arafat, primind în schimb dreptul de a se folosi de imaginea şi de însemnele oficiale ale SMURD. Acest lucru a fost posibil şi pentru că, aşa cum arătam într-o investigaţie de acum trei ani, denumirea şi însemnele SMURD nu aparţin Statului Român, ci sunt proprietatea privată a Fundaţiei pentru SMURD – membru fondator unic Raed Arafat (click AICI pentru a accesa articolul).
Loteria Română a intrat în belea din cauza contractelor penale cu firme dubioase din Grecia. Apoi a introdus Lozurile SMURD. Vodafone şi Rompetrol au susţinut proiectele fundaţiei, pozând sub sigla SMURD în companii dedicate scopurilor nobile. Raiffeisen Bank, aşa cum aţi aflat tot din ziarul DEZVĂLUIRI (click AICI pentru a accesa articolul), a făcut şmecherii cu cardurile şi banii pensionarilor, dar şi-a spălat imaginea cu „cardul SMURD” – o parte consistentă din comisioanele încasate din aceste carduri fiind virată – aţi ghicit – către fundaţia medicului Arafat.
În condiţiile acestea, pare incredibil ca una sau mai multe firme să accepte să dea fundaţiei milioane de lei (mult mai mult decât sponsorii oficiali – E.ON, Vodafone, Apa Nova etc.), fără a avea un beneficiu de imagine de pe urma acestui gest.
O posibilă explicaţie pentru sumele colosale încasate din surse secrete de către fundaţia lui Arafat este dată de un articol de investigaţii publicat în ziarul Ştiri de Cluj. Conform acestuia, în aceeaşi perioadă au circulat milioane de lei pe relaţia Deltamed – Fundaţia pentru SMURD: 433.000 RON în 2008, 1.100.000 RON în 2009 şi 470.000 RON în 2010. În paralel, Deltamed câştiga licitaţia pentru cea mai mare livrare de ambulanţe din istoria României, iar patronul Deltamed, Vasile Gorgan, era propulsat pe lista celor mai bogaţi români.

Cifrele FpSMURD nu se potrivesc!

Fundaţia pentru SMURD nu raportează doar încasări din surse necunoscute. Şi la capitolul „cheltuieli” apar sume uriaşe care pleacă din fundaţie către zări albastre. De exemplu, în raportul financiar pe 2010, fundaţia medicului Arafat apare cu cheltuieli totale de 4.388.967 RON. În raportul privind plăţile efectuate pentru proiectele fundaţiei, însă, nu apar decât 3.076.343 RON. Şi în 2011, situaţia se repetă. Astfel, din cele 2.423.952 RON raportate cheltuite până la 13 iunie 2011, doar 2.180.028 RON se regăsesc în plăţile pe proiect, iar din bugetul proiectelor prezentate în raport rezultă doar 1.020.189 RON. Prin urmare, o sumă între 250.000 şi 1.180.000 RON a dispărut misterios din fundaţie doar în perioada 1 ianuarie – 13 iunie 2011. Statutar, singurele cheltuieli eligibile ale Fundaţiei pentru SMURD (altele decât sponsorizarea proiectelor) sunt cele privind finanţarea cheltuililor de transport ale membrilor. Rezultă că FpSMURD ar fi decontat zeci de miliarde de lei într-o perioadă de câteva luni, pentru cheltuieli de deplasare – ceea ce e domeniul ştiinţifico-fantasticului.

Actualitate

To Top