Politic

Memoria unui primar legendar al Constanței din perioada regelui, călcată în picioare

La comemorarea a 114 ani de la moartea lui Ion Bănescu, cel care îi spunea, cu mândrie, Regelui Carol despre Dobrogea că „Majestate, sub raportul agrar, social şi economic ar trebui să dobrogenizăm şi restul ţării”, deputatul Forța Dreptei de Constanța Bogdan Bola a mers alături de colegii săi de partid din Constanța să depună o coroană de flori și să-i aprindă o lumânare. Însă ce au găsit acolo…se vede în imagini.

“Când vezi monumentul funerar, ridicat de către <cetățenii recunoscători> ai Constanței, al unuia dintre cei mai importanți oameni din istoria județului, acoperit de buruieni și de uitare, ți se cam rupe sufletul.

Crucea ruptă, ce stătea în noroi la baza monumentului, este a soției fostului nostru primar Ion Bănescu. Am făcut și noi curat cât am putut, am strânș și curățat pentru că ne era rușine de rușinea altora, care ar fi trebuit să se îngrijească de acest loc. N-am avut cum, din păcate, să repunem crucea soției pe soclu, dar ne vom ocupa de asta săptămâna viitoare, cu siguranță.

Ne uităm și ne batem joc de istoria noastră, a acestor locuri. Oameni care au luptat și au clădit în Dobrogea, sunt astăzi uitați de orice manual de istorie. Nu ne mai respectăm înaintașii și ne pasă doar să umplem stomacul și buzunarele, creierele mai deloc. Prea mulți doar țipă și urlă, dar nu transmit nimic generațiilor viitoare. Așa cum ne-a lăsat unul ca Ion Bănescu…”, a spus Bogdan Bola.

Un fost elev al lui Ion Bănescu povestea în memoriile sale: „Am socotit că este o datorie să spun ceva despre Ion Bănescu, ce se numără printre primii descălicători în Dobrogea, prin a cărui activitate s-a desțelenit ogorul nostru cultural și național, semănând sămânța cea bună.. […] Sentimentele ce le avea pentru cultură și progres vibrau în sufletul lui și nu vedea înfăptuirea lor decât prin școală, pe care o considera organismul care luptă contra ignoranței.”

Cine a fost Ion Bănescu?

Acesta a fost revizor școlar în districtul Constanța și pentru toată Dobrogea în anii 1879 – 1880 

– a înființat la Constanța prima școală normală de învățători și institutori, al cărui director devine în perioada 1883 – 1896

– a fost profesor și apoi director la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân”, instituție de prestigiu a orașului Constanța 

Ion Bănescu a ocupat funcția de primar al orașului Constanța între 7 februarie 1905 – 11 aprilie 1907.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top