Actualitate

VIDEO: „Majoritatea primăriilor din Constanța au probleme cu gestionarea deșeurilor”|DOBROGEA CURATĂ – o campanie DEZVĂLUIRI, care scoate gunoiul de sub preș

Afirmația îi aparține Steluței Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța, cu care am realizat un interviu în exclusivitate. Ideea acestui interviu a fost impusă de numeroasele probleme în gestionarea deșeurilor, mai ales în mediul rural. Așa cum a declarat și interlocutoarea noastră, pentru a face economie, unele primării depozitează ilegal o parte din deșeuri la marginea localităților, deși au contracte cu firme de salubrizare. Această economie se traduce însă prin apariția unor surse de poluare și chiar un pericol pentru sănătatea publică.

Acest interviu face parte din Campania DOBROGEA CURATĂ, un demers jurnalistic ce scoate gunoiul de sub preș.

Steluța Popescu ne-a spus că Garda de Mediu Constanța efectuează în fiecare an controale tematice la primăriile din județ. Pînă în prezent au fost controlate 14 primării, iar până la sfârșitul anului vor fi controlate toate UAT-urile.

Amenzi uriașe și dosare penale

„Din păcate, majoritatea primăriilor au probleme în gestionarea deșeurilor, inclusiv au fost identificate depozite ilegale pe raza acestor UAT-uri. S-au aplicat și sancțiuni, iar în cazul uneia se va face plângere penală”, a spus Popescu.

Totodată, amenzile pentru primării au crescut substanțial, prin lege, de la intervalul 5.000 – 15.000 lei anul trecut, la 20.000 – 45.000 lei anul acesta. De asemenea, la controale se dau și măsuri, cu termene de rezolvare și se urmărește dacă au fost respectate.

Legea prevede și situațiile în care e vorba de infracțiuni: dacă deșeurile sunt ascunse (îngropate) sau depozitarea ilegală este repetitivă, e vorba de cantități mari de deșeuri, apare poluarea sau efectele asupra sănătății populației și asupra mediului. Toate acestea se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Șefa Gărzii de Mediu face un apel la primari să fie responsabili și să dea un exemplu pozitiv cetățenilor:

„Eu mă aștept la o implicare mai mare din partea primăriilor, primarilor. Dacă primăria dă un exemplu de acest gen, atunci și cetățenii consideră că așa trebuie să facă. Trebuie mai multă informare, suntem deficitari și la partea de educație”.

Garda de Mediu e depășită ca număr de angajați și dotări

Steluța Popescu a subliniat și faptul că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de mai mulți angajați și de o dotare materială mai bună.

La Constanța sunt doar 14 comisari, iar controale trebuie făcute în echipe de minim doi. Dacă adăugăm că Garda de Mediu are și activități în Portul Constanța, ce implică transferuri de deșeuri, activități pentru prevenirea introducerii de deșeuri pe teritoriul României ne dăm seama că instituția are un număr insuficient de oameni.

În prezent, comisarii care merg în cotrol la primării, de exemplu, trebuie să se plimbe cu mașina pe la marginea localităților, că poate – poate vor descoperi din întâmplare gropile de gunoi ilegale. Speranța în acest caz se numește PNRR, program prin care Garda de Mediu ar urma să se poată dota cu drone, calculatoare, rețea IT integrată și mașini.

Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top