Fără categorie

Mai multe ajutoare umanitare europene pentru persoanele afectate de criza libiană

O decizie de noi ajutoare în valoare de 10 milioane € a fost adoptată astăzi de către Comisia Europeană, care va dirija această alocare suplimentară spre intensificarea evacuării cetăţenilor străini din Libia – în special Misrata – şi repatrierea în ţara lor de origine.

De la începutul conflictului Uniunea Europeană a condus eforturile internaţionale umanitare atât în interiorul Libiei cat si la frontiere, care s-au confruntat cu un flux masiv de muncitori migranţi şi refugiaţi libieni.

Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la criză, a declarat: „În fiecare zi ce trece vedem străini fugind de luptele continue din Libia şi blocaţi la graniţele ţărilor vecine. Cele mai bune servicii umanitare pe care le putem oferi constau în a-i duce rapid şi în siguranţă acasă „. Ea a adăugat: „Cu această nouă alocare de fonduri, Comisia Europeană rămâne în prima linie în oferirea de ajutor umanitar. Şi mulţumi…

O decizie de noi ajutoare în valoare de 10 milioane € a fost adoptată astăzi de către Comisia Europeană, care va dirija această alocare suplimentară spre intensificarea evacuării cetăţenilor străini din Libia – în special Misrata – şi repatrierea în ţara lor de origine.

De la începutul conflictului Uniunea Europeană a condus eforturile internaţionale umanitare atât în interiorul Libiei cat si la frontiere, care s-au confruntat cu un flux masiv de muncitori migranţi şi refugiaţi libieni.

Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la criză, a declarat: „În fiecare zi ce trece vedem străini fugind de luptele continue din Libia şi blocaţi la graniţele ţărilor vecine. Cele mai bune servicii umanitare pe care le putem oferi constau în a-i duce rapid şi în siguranţă acasă „. Ea a adăugat: „Cu această nouă alocare de fonduri, Comisia Europeană rămâne în prima linie în oferirea de ajutor umanitar. Şi mulţumită, de asemenea, contribuţiilor generoase ale Statele Membre UE, am împiedicat, în mod colectiv, producerea unui dezastru umanitar major. Noi trebuie şi vom continua să lucrăm cu organizaţiile umanitare partenere pentru a ne asigura că toate persoanele afectate, fie din afara sau din interiorul Libiei, vor primi asistenţă. Eforturile noastre se concentrează în special pe situaţia din oraşul Misrata, unde partenerii noştri au reuşit să ofere ajutor în ultimele zile. Europa va face tot posibilul să îşi menţină eforturile umanitare şi să răspundă nevoilor urgente in beneficiul populaţiilor civile. „

Această nouă alocare de fonduri va fi pusă în aplicare prin intermediul unuia dintre partenerii Comisiei Europene în rezolvarea acestei crize – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care coordonează operaţiunea de repatriere a migranţilor. Această operaţiune grea se bazează, de asemenea, pe furnizarea continuă, din partea Statelor Membre UE, prin intermediul transportului aerian suplimentar. Aceste contribuţii în natură sunt facilitate şi coordonate prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

CONTEXT

De la începutul acestei crize, Comisia Europeană a fost în prima linie din punctul de vedere al reactiilor, prin intermediul principalelor instrumente ale sale de urgenţă: finanţarea umanitară şi Mecanismul de Protecţie Civilă. Echipe de experţi atât în protecţie civilă cât şi în domeniul nevoilor umanitare au fost mobilizate de către Comisie şi expediate către Libia, Tunisia şi Egipt.

Până astăzi, 5800 de europeni au fost evacuaţi din ţară şi aproximativ 20.000 de resortisanţi din ţări terţe au fost repatriaţi de către ţările participante la Mecanismul UE de Protecţie Civilă. Ei au oferit resurse de transport, cum ar fi avioanele şi navele, precum şi asistenţă în natură pentru migranţii care ajung la graniţa tunisiană.

În data de 11 martie, 30 de milioane € au fost alocaţi de către Comisia Europeană pentru ajutor umanitar, în contextul crizei din Libia.

Finanţarea a fost îndreptată spre oferirea de prim ajutor pentru migranţi şi înfiinţarea de tabere de tranzit în Tunisia şi Egipt, cu adăpost adecvat, instalaţii sanitare şi de îngrijire medicală. Ajutorul financiar european a acoperit, de asemenea, protecţia refugiaţilor, precum şi transportul lor în ţările acestora de origine. Datorită asistenţei UE, elemente de primă necesitate (în special produse alimentare, medicamente, echipament medical) au fost pregătite şi livrate în interiorul Libiei, unde acest ajutor este trimis, ori de câte ori accesul liber şi în condiţii de siguranţă este posibil.

Decizia de astăzi majorează ajutorul umanitar acordat de Comisia Europeana în criza libiană la suma de 40 milioane de euro. Dimensiunea totală a ajutorului din partea Comisiei Europene şi a Statelor Membre ale UE ajunge acum la 96 milioane de euro.

 

Pentru mai multe informaţii:

Website DG ECHO http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

 

Sursa: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top