Exclusiv

Luxul care rănește! Ce ascunde Teodosie în cea mai nouă mănăstire a sa GALERIE FOTO

Ce ascunde Teodosie în cea mai nouă mănăstire a sa

🔍 O vorbă românească spune să nu faci ce face popa, ci doar ce spune el. Când preoții predică cumpătarea și smerenia dar locuiesc în palate poleite cu aur (la propriu), credința devine doar un paravan pentru lăcomie, desfrâu și opulență.

📸 Am intrat în posesia unor imagini din interiorul unei mănăstiri care se construiește în județul Constanța, iar ce am descoperit acolo pare desprins dintr-un hotel de 7 stele, nu dintr-un lăcaș de cult! Marmură de Carrara, obiecte sanitare și piese de mobilier placate cu aur de 24 K, mobilier baroc și o opulență care nu mai are nicio legătură cu legământul sărăciei pe care îl fac călugării.

În imagini apar dormitoare demne de camerele unei vile prezidențiale, mobilier de top, băi cu mozaic și accesorii aurite, saune moderne. Toate astea, ascunse de ochii „profanilor”.


🛑Un proiect contestat de Patriarhie

Construcția mănăstirii Văcăreștii Noi de lângă localitatea Lumina a justificată de ideea că acest nou așezământ ar continua tradiția Mănăstirii Văcărești din București, demolată de regimul Ceaușescu în 1986.

⚖️ Doar că această pretenție nu este recunoscută de Patriarhia Română. Din contră, în 2024, Patriarhia i-a cerut explicații Arhiepiscopului Teodosie tocmai pentru folosirea acestei asocieri nestatutare, considerând că nu există o legătură reală între cele două mănăstiri.

Părintele Iustin Pârvu și umbra trecutului

De construirea mănăstirii s-a ocupat încă de la început părintele Ștefan Mindea, un neurochirurg format la Universitatea Stanford din Statele Unite, care și-a descoperit brusc dragostea pentru spiritualitate și s-a întors în România, unde a fost hirotonit de către ÎPS Teodosie.
👉Potrivit propriilor declarații, cel care l-ar fi inspirat pe Ștefan Mindea să aleagă calea preoției și să ridice această mănăstire ar fi fost părintele Iustin Pârvu, duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, o figură marcantă a ortodoxiei radicale, susținător al ideologiei legionare

🛑 Sub influența sa, s-au format numeroși tineri militanți, cu discursuri antieuropene și antioccidentale, iar Mănăstirea Petru Vodă a devenit un simbol al acestui curent.

Frăția Ortodoxă – o organizație de inspirație legionară

🚩 Această apropiere de ortodoxia radicală se vede limpede și în colaborările cultivate de mănăstire. Cea mai evidentă este cu Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” – o organizație activă, vocală, cu rădăcini declarate în ideologia naționalistă și simpatizantă a vechii Mișcări Legionare.

📌 Membrii Frăției sunt prezenți la evenimentele organizate la Văcăreștii Noi, precum cel din septembrie 2024, organizat cu ocazia comemorării a 300 de ani de la sfințirea vechii mănăstiri Văcărești. Atunci, Frăția a fost nu doar prezentă, ci vizibil implicată în desfășurarea ceremonialului.

📷 În fotografiile surprinse la fața locului, membrii Frăției țin steagurile de onoare, formează cordoane de întâmpinare, se așază în primele rânduri lângă soborul de ierarhi și sunt citați în discursuri.

🧿 Teodosie, protector și promotor al Frăției Ortodoxe

📢 Acest lucru nu este deloc surprinzător, căci relația dintre ÎPS Teodosie și Frăția Ortodoxă este de notorietate. În 2023, ierarhul i-a acordat liderului Frăției din Dobrogea, Adrian Dumitrașcu, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei: Crucea Sfântului Apostol Andrei.

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință” este o organizație fondată în 2008 la Cluj, cu binecuvântarea fostului mitropolit Bartolomeu Anania – el însuși cu un trecut legionar.

🧩 De altfel, structura și acțiunile Frăției par să reproducă, aproape la indigo, stilul Mișcării Legionare: tabere de muncă, acțiuni de binefacere, ritualuri cu tentă naționalistă și o retorică de luptă spirituală împotriva „răului modern”.

📚 Mai mulți istorici consideră Frăția o organizație extremistă, cu rădăcini ideologice evidente în perioada interbelică.

🚫Membri ai organizației au protestat agresiv împotriva difuzării unor filme cu tematică LGBT la Muzeul Țăranului Român și au fost acuzați că l-au amenințat cu moartea pe istoricul William Totok, pentru că a pus sub semnul întrebării o parte din narațiunile despre „Experimentul Pitești”.

⚔️ În 2019, Frăția a participat alături de George Simion la conflictul interetnic de la cimitirul din Valea Uzului, soldat cu confruntări fizice între români și maghiari.

🟠 Frăția și AUR – o alianță tensionată

Frăția Ortodoxă a avut la început o relație strânsă cu partidul AUR și a sprijinit formațiunea lui George Simion în campania electorală din 2020. În ianuarie 2022, președintele asociației, Dan Grăjdeanu, a intrat oficial în partid și le-a cerut și adepților săi să facă la fel.

🪙 Doar că această alianță nu a durat mult. După ce AUR nu i-a oferit nicio poziție de conducere, în ciuda promisiunilor, Grăjdeanu a ieșit public din partid și a anunțat că Frăția își va crea propria formațiune politică.

🔻 Teodosie: de la excentric la ideolog naționalist

🧩 Teodosie s-a priceput de minune să jongleze cu alianțele utile: a fost prieten și cu George Simion, și cu Frăția Ortodoxă, atâta vreme cât ambele l-au ajutat să-și întărească imaginea de apărător al „credinței și neamului”. El a cultivat relații cu ambele tabere, profitând de capitalul lor simbolic și electoral.

🧨 În ultimii ani, discursul religios al lui Teodosie a alunecat tot mai mult spre zona radicală. A început să frecventeze tot mai des cercurile ultraconservatoare și să fie prezent la diverse evenimente.

🦠 În timpul pandemiei, Teodosie a devenit portdrapelul sfidării măsurilor sanitare, oficiind slujbe cu public în plină stare de urgență și acuzând autoritățile de prigoană religioasă. A părut, pe alocuri, mai degrabă un lider de partid decât un ierarh al Bisericii.

În spatele porților închise: imagini dintr-o mănăstire de lux

📸 Am intrat în posesia unor fotografii realizate în interiorul Mănăstirii Văcăreștii Noi, în spații în care oamenii de rând nu ajung niciodată.

🚪 Nu vorbim despre curtea mănăstirii sau despre paraclis, accesibile enoriașilor, ci despre camerele de locuit, băile private, sălile de protocol și spațiile rezervate „aleșilor”. Imaginile surprinse acolo nu au nicio legătură cu simplitatea monahală.

💎 În spatele fațadei spiritualității și a iubirii de neam este un lux ieșit din comun și de prost gust – în acest context. Vorbim despre opulență ostentativă, care sfidează atât normele religioase, cât și bunul simț.

⚖️ Totul în timp ce, în România reală, milioane de oameni abia se descurcă cu plata facturilor.

💰 Cât costă luxul din Mănăstirea lui Teodosie

🛁 Într-una dintre fotografii se vede o baie decorată cu baterii și accesorii placate cu aur de 24 de carate. Estimativ, doar o astfel de baterie costă cel puțin 2.000 de euro. Suportul pentru hârtie igienică este, de asemenea, placat cu aur. Placa de acționare a rezervorului e din același material. Amenajarea acelei băi – cu finisaje aurite, cadă freestanding, duș cu sticlă securizată și pereți placați cu plăci mari de marmură – depășește cu ușurință 10.000 de euro.

🔴 În altă imagine apare o saună complet funcțională, din lemn tratat termic. Prețul unei asemenea instalații variază între 8.000 și 12.000 de euro.

🛏️ Fotografiile din dormitoare sunt poate cele mai grăitoare. Paturi masive cu tăblii aurite, mobilier din lemn masiv, aplice aurite, oglinzi în stil baroc și, desigur, multe obiecte placate cu aur. Estimarea pentru amenajarea completă a unei astfel de camere se ridică la 7.000–10.000 de euro.

🪙 O altă fotografie prezintă o sală de evenimente în care podeaua este placată cu marmură de Carrara – una dintre cele mai scumpe din lume, la peste 1.000 de euro metrul pătrat. Sala are aproximativ 150 mp, ceea ce înseamnă că doar pardoseala a costat cel puțin 150.000 de euro. Candelabrele din acea încăpere sunt estimate la câte 12.000 de euro fiecare.

🪑 Mobilierul – scaune de lux, de peste 150 euro bucata și mese masive din lemn sculptat – duce și el totalul spre alte câteva zeci de mii de euro.

🏦 De unde vin banii? Finanțatorul în halat alb

🔍 O parte semnificativă a fondurilor care au alimentat opulența de la Mănăstirea Văcăreștii Noi pare să provină din activitatea medicală a preotului-neurochirurg Ștefan Mindea.

🎓 Deși este recunoscut pentru formarea sa la Universitatea Stanford și pentru cariera sa de succes în neurochirurgie, Mindea a fost implicat în controverse legate de practicile sale medicale în România.
📌 Mai mulți pacienți l-au acuzat că le-a vândut dispozitive medicale la prețuri exorbitante, fără justificare clară.
🔶De exemplu, un pacient a declarat că a plătit 4.360 de euro pentru o membrană de colagen utilizată într-o intervenție chirurgicală, în condițiile în care prețul real al acesteia era de doar 40 de euro.
🔶Aceste acuzații au fost susținute de investigații jurnalistice care au evidențiat discrepanțe semnificative între prețurile practicate de Mindea și cele de pe piața medicală.
🔶Un alt pacient a relatat că a plătit 20.000 de euro pentru o operație de hernie de disc, dar a rămas cu spatele distrus după intervenție. Acesta a susținut că nu a primit informații clare despre procedura efectuată și că a întâmpinat dificultăți în obținerea documentelor medicale și a facturilor aferente.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului dar acesta nu ne-a răspuns.

Un lux care rănește

🛑 Astfel, în spatele imaginii de preot și medic dedicat se ascund practici discutabile care au contribuit la finanțarea unui lăcaș de cult caracterizat printr-un lux ostentativ.

📉 Și toate acestea, într-o țară în care mulți oameni se confruntă cu lipsuri și dificultăți financiare.

📢 O întrebare rămâne: cui slujește cu adevărat această mănăstire – lui Dumnezeu sau orgoliului omului?

👉 Ai o opinie despre subiect? Scrie-ne în comentarii sau trimite-ne un mesaj la [email protected]. Dacă ai informații relevante sau idei de anchete, le așteptăm cu interes. Spune-ne ce se întâmplă în jurul tău!

Foto – Facebook – Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”

Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top