Actualitate

Lucrările conferinței internaționale DANUBE FREE SKY, organizată la Tulcea, s-au încheiat

În perioada 16 – 18 septembrie 2019, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, la Tulcea, Conferința internațională DANUBE FREE SKY parte a proiectului DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), finanțat prin Programul Transnațional Dunărea.

ARBDD este partenerul coordonator al activităților dedicate Coridorului de Habitate Aer – DANUBE FREE SKY- Rute libere de migrație dunărene. Conferința a avut ca scop facilitarea dialogului între partenerii proiectului, furnizorii de energie electrică, ONG-uri, factori de decizie și alți factori interesați în reducerea riscului de coliziune și electrocutare a speciilor de păsări cu liniile electrice de-a lungul Dunării.

Conferința s-a bucurat de participarea reprezentanților Consiliului Județean Tulcea, Instituției Prefectului Tulcea, Primăriei municipiului Tulcea, reunind peste 80 de experți în domeniul conservării naturii și operatori din sectorul energetic de-a lungul Dunării.

Aceștia au prezentat exemple de bune practici, soluții tehnice de izolare și marcare a liniilor electrice pentru evitarea coliziunii și electrocutării păsărilor. Alături de experții invitați la eveniment, partenerii proiectului DANUBEparksCONNECTED, sosiți din opt țări dunărene (Germania, Austria, Slovacia, Croația, Ungaria, Serbia, Bulgaria și România), au prezentat acțiunile pilot desfășurate în cadrul acestei inițiative.

Pentru a cunoaște situația actuală la nivelul fluviului Dunărea cu privire la coliziunea păsărilor și electrocutarea cauzate de liniile electrice, a fost elaborate documentul DANUBE FREE SKY care rezumă cunoștințele actuale, definește categoriile de risc pentru liniile electrice din coridorul Dunării, descrie standardele de marcare a liniilor electrice și introduce metode de marcare inovatoare și eficiente.

Cătălin Țibuleac, Guvernatorul ARBDD, a declarat ”Această conferință a reușit să reunească la aceeași masă, parteneri, operatori, autorități locale, cercetători, organizații neguvernamentale pentru a evidenția atât problemele cât și bogăția patrimoniului natural pe care suntem datori să îl conservăm în ariile protejate situate de-a lungul Dunării. Remarc utilitatea inițiativei DANUBE FREE SKY și sper că rezultatele acestui proiect vor fi implementate ulterior în toate statele riverane Dunării. Conferința este un prilej de a discuta și unele probleme mai sensibile, precum cea a deșeurilor, problemă care rezultă din faptul că Delta Dunării se află la capătul fluviului și, din nefericire, devine un bazin de colectare a deșeurilor. Vedem ca soluție, colaborarea și pregătirea unui proiect larg european care să implementeze un sistem de gestiune integrată a deșeurilor de-a lungul Dunării cu implicarea statelor riverane.”

Inițiativa DANUBE FREE SKY a reușit să abordeze o problemă subestimată până acum și care prezintă un mare potențial pentru acțiuni viitoare. Coliziunile și electrocutarea păsărilor au un serios impact de-a lungul Dunării, studiile arătând că printr-o marcare corectă se reduce cu 70- 90% riscul de lovire a păsărilor de liniile electrice. În majoritatea țărilor dunărene au avut loc colaborări între companiile de electricitate, organizațiile pentru conservarea naturii și administratorii ariilor protejate. Este însă necesară continuarea colaborărilor, precum și -implicarea factorilor de decizie pentru integrarea acestei inițiative de succes în politicile europene de viitor.

Evenimentul a fost un bun prilej pentru a stabili perspectivele cooperării dintre sectorul conservării și cel al energiei, inițiată de Rețeaua DANUBEPARKS și susținută de Strategia UE pentru regiunea Dunării.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top