Comuna Ceamurlia de Jos este unul dintre exemplele ce demonstrează că modernizarea satului românesc se poate face prin absorbția banilor europeni, dar și cu multă muncă. Vorbim aici despre introducerea rețelelor de apă și canalizare, obiective necesare și vitale pentru orice locuitor al României, în secolul 21.
Dacă în satul Ceamurlia aceste rețele sunt în totalitate introduse, în Lunca sunt în plină desfășurare lucrările la rețeaua de canalizare. La finalul acestora, toți oamenii din sat vor beneficia de racord la canalizarea comunală.
Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a finanțat acest proiect prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2). Valoarea investiției este de 4.910.973,00 de lei.
Conform primarului Dumitru Stan, proiectul finanțat prin PNDL nu acoperea în totalitate nevoia satului Lunca, de aceea administrația locală a pregătit un proiect care să vină în completarea celui principal.
„Pregătim un proiect mai mic, în completarea proiectului principal, prin care să finalizăm lucrările la canalizare în acest sat, la toate locuințele. Aceste lucrări suplimentare se vor face din bani alocați de la bugetul local și de la Consiliul Județean Tulcea”, spune Dumitru Stan.
Proiectul principal de realizare a canalizării în Lunca are termen de finalizare în luna august 2019, iar cel suplimentar, inițiat de primărie, se va derula cât mai repede, astfel încât în cel mai scurt timp canalizarea să nu mai reprezinte o problemă în această localitate pentru nici un locuitor.
„Lucrările pentru extinderea canalizării în localitatea Lunca sunt în plină desfășurare. Situațiile semnalate de localnici au fost transmise executantului și urmează a fi remediate până la finalizarea lucrărilor”, îi asigură edilul pe locuitorii care au semnalat diferite probleme apărute în cadrul lucrărilor.
Conform Studiului de fezabilitate (SF) al proiectului principal de canalizare în satul Lunca, pe lângă rețeaua propriu-zisă de canalizare menajeră (cu o lungime de 8,64 kilometri), se vor amenaja și două stații pompare a apelor uzate, precum și lucrările de racord până la limita proprietății consumatorilor.
