Politic

Lider PNȚCD: S-a încercat o PRELUARE OSTILĂ a partidului nostru!

Recentul scandal din Partidul Național Ţărănesc Creștin și Democrat, cu excluderea a trei membri importanți (un europarlamentar, un primar și un viceprimar de municipiu), ascunde o încercare de „lovitură de palat”.

Context|Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (Președinte al PNȚCD Maramureș) și viceprimarul municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș au fost excluși din PNȚCD pe 4 mai, pentru neplata cotizației către partid, pentru mai mult de 6 luni consecutive.

Conform art. 18 (3) lit. a) şi lit. c din statutul partidului „membrii de partid care îndeplinesc funcţia de europarlamentar, consilieri europarlamentari au obligaţiasă plătească ocotizaţie în cuantum de 20% din indemnizaţie, salariu/lună”. De asemenea, potrivit art. 18 (3) lit.b) din statutul partidului „membrii de partid care îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar, vicepreşedinte de consiliu judeţean plătesc o cotizaţie de 10% din indemnizaţie/salariu pe lună, se arată într-un comunicat al PNȚCD.

Încercare de lovitură de palat

Anterior deciziei de excludere, cei trei au încercat convocarea unei ședințe a Comitetului Naţional de Conducere (CNC), fără a se consulta cu președintele Aurelian Pavelescu, cu justificarea de a cere socoteală conducerii partidului pentru acumularea unor datorii către autorităţile statului.

Preşedintele PNŢCD Constanţa, Adrian Ţapliuc, a declarat pentru DEZVĂLUIRI că intenţia celor trei nu era nicidecum una onestă, pentru că nu poţi să ceri socoteală pentru acumularea unor datorii, când tu nu ţi-ai plătit niciodată cotizaţia:

Cei trei au încercat să convoace o ședință de de CNC, fără a seconsulta cu păreședintele Pavelescu. Statutul spune însă că CNC se convoacă de către Președinte sau de către Secretarul General, dacă Președintele nu poate, fizic, din varii motive.

Cei trei au indus în rândul membrilor CNC teama că aceste datorii vor fi suportate proporţional de toţi membrii! Nimic mai fals, partidele politice au statut de utilitate publică şi sunt SRL-uri (unde acționarii pot răspunde material numai după o hotărâre a instanței, dacă se constată reaua credință).

Aceste datorii (aproximativ 600000 lei) au fost prezentate la CNC încă din luna martie, iar explicația acumulării lor a fost dată de mandatarul fiscal al partidului, care a prezentat și căile de stingere a lor, în timp. La acea ședință, toată lumea a luat la cunoștință, inclusiv domnii care le doreau acum rediscutate.

Nu este etic, moral și colegial să vii să îl acuzi pe Președinte pentru aceste datorii când tu, acuzator, nu plătești niciun ban cotizație. Un articol din statut spune clar că dacă un membru nu plătește 6 luni la rând cotizația, își pierde automat calitatea de membru, articol pe care Președintele l-a respectat și l-a pus în practică”.

Calul troian, via AUR

Înainte însă de excluderea celor trei membri, aceștia au insistat pentru aducerea în PNȚCD a 12 parlamentari AUR, cu intenția declarată ca odată ajunși în noul partid, să formeze un grup parlamentar. Câțiva dintre acești parlamentari au avut o întâlnire cu o parte din conducerea PNȚCD, care a constatat cu această ocazie că parlamentarii în discuție nici măcar nu plecaseră din AUR, cu o singură excepție.

Aceste așa-zise intenții, cum că un număr de parlamentari AUR ar dori să vină în PNȚCD, este mai mult o poveste, iar părerea mea este că nu a existat niciodată o intenție serioasă. S-au strecurat niște articole de presă despre intenția unor parlamentari AUR de a se înscrie în PNȚCD (după unii 9, după alții 12), dar fără nicio finalitate efectivă. La insistențele lui Terheș si Dăncuș, a avut loc o întâlnire cu câțiva parlamentari AUR, la care s-a constatat că doar unul dintre parlamentari își depusese demisia din partid, discuțiile încheindu-se”, a relatat președintele PNȚCD Constanța.

În plus, Adrian Țapliuc e de părere că s-a încercat subminarea PNȚCD și chiar o preluare ostilă a partidului:

Senzația pe care ne-a lăsat-o este că s-a dorit infiltrarea unor oameni în PNȚCD, pentru a încerca apoi o preluare ostilă a partidului. Am văzut o mișcare similară la Partidul Mişcarea Populară, unde Cristian Diaconescu și-a pierdut postul de Președinte tot după o intenție a unor parlamentari AUR de a migra, chipurile, la PMP, motiv pentru care partidul l-a sancţionat schimbându-l”.

NOTĂ: Preluare ostilă este o expresie preluată din zona de business și desemnează un tip de achiziție în care compania care achiziționează ocolește conducerea companiei țintă și merge direct la acționari. Acest tip de achiziție poate fi utilizat atunci când conducerea companiei țintă nu dorește să vândă.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top