Ştiri

Legea dividendelor plătite trimestrial, inițiată de deputatul George Vișan, publicată în Monitorul Oficial

De la mijlocul lunii iulie 2018, acționarii și asociații societăților comerciale au posibilitatea de a stabili ca plata dividendelor să se facă trimestrial, conform unei legi inițiate de deputatul constănțean George Vișan, lege adoptată de Parlament și promulgată de președintele României.

În Monitorul Oficial nr. 595 din 12/07/2018 a fost publicată Legea nr. 163/2018 pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
Astfel, societățile înființate în baza Legii nr. 31/1990 pot să distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul anului în curs. „Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve­ disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve”, afirmă deputatul PSD, George Vișan.
Inițiatorul legii spune că ideea plății trimestriale a dividendelor a plecat de la un curs de management al administrației afacerilor pe care l-a urmat, unde a descoperit în economiile altor țări că antreprenorii pot beneficia de dividende mai des decât o dată pe an.
La această inițiativă legislativă l-a avut ca principal susținător pe deputatul de Buzău, Sebastian Radu, care a devenit co-iniţiator al proiectului.
„Am plecat la drum cu această idee, de a distribui doar 50% din profitul trimestrial, dar în comisia de la Senat și de la ANAF am primit semnale că acesta poate fi de 100%, cât timp este plătit impozitul pe profit și cel pe dividende”, adaugă deputatul Vișan.
Noua lege publicată în Monitorul Oficial prevede că este considerată în continuare infracțiune fapta prin care o persoană „încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite în cursul exerciţiului financiar pe baza situaţiei financiare interimare şi anual, pe baza situaţiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top