Fără categorie

Juan Somavia: „Nu folosiți criza pentru a reduce drepturile muncitorilor“

Juan Somavia: „Nu folosiți criza pentru a reduce drepturile muncitorilor“
Juan Somavia: „Nu folosiți criza pentru a reduce drepturile muncitorilor“ Creșterea economică dezechilibrată între diferitele regiuni ale lumii a dus la creșterea inegalității, la aceasta contribuind și criza recentă, a spus directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Juan Somavia, Conferinței Președinților de la Parlamentul European. Dumnealui consideră că a venit timpul „să punem economia reală pe scaunul șoferului“, cu accent pe crearea de locuri de muncă decente. Domnul Somavia ne-a acordat un interviu.

Sursa : © Parlamentul European

Creșterea economică dezechilibrată între diferitele regiuni ale lumii a dus la creșterea inegalității, la aceasta contribuind și criza recentă, a spus directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Juan Somavia, Conferinței Președinților de la Parlamentul European. Dumnealui consideră că a venit timpul „să punem economia reală pe scaunul șoferului“, cu accent pe crearea de locuri de muncă decente. Domnul Somavia ne-a acordat un interviu.

În raportul „O nouă eră a justiției sociale“ spuneți că modelele ineficiente de creștere economică au dus la creșterea inegalității în lume.

Astăzi, 61 de milioane de oameni au împreună același venit ca alte 3,5 miliarde de persoane. În SUA, 0,1% din populație deține 12,6% din venitul total. În Europa, 10% din populație câștigă 50% din venitul total. Acest lucru se datorează unor scheme de creștere economică care au dus la creșterea inegalității. Această situație trebuie schimbată.

De la al Doilea Război Mondial până în anii ’80 și ’90, Europa a reușit să combine creșterea ridicată și productivitatea cu salariile bune și corectitudinea. Deci acest lucru nu este imposibil. Trebuie să ne întoarcem la rădăcinile valorilor europene și să avem ca principal obiectiv cinstea. Politicile economice privind consolidarea fiscală trebuie să fie responsabile din punct de vedere social. Oamenii doresc muncă decentă și locuri de muncă bune. Calitatea muncii definește în multe feluri calitatea societății.

Ce este munca decentă?

Munca decentă are mai multe elemente. Primul este respectarea standardelor internaționale privind munca. Nu folosiți criza ca scuză pentru a reduce drepturile muncitorilor. Al doilea element este dialogul social. Problemele sunt mai ușor de rezolvat când angajatorii și angajații sunt împreună.

  • Organizația Internațională a Muncii este o agenție ONU creată în 1919
  • promovează drepturile la locul de muncă și susține protecția socială
  • are 183 de state membre
  • a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1969
  • Juan Somavia este director general din 1998.

Protecția socială reprezintă cel de-al treilea element. Opt oameni din 10 nu au acces la securitatea socială pe plan mondial. Multe țări se îndreaptă însă în direcția bună: India, China, Brazilia, Mexico și Chile. Trebuie să împiedicăm oamenii să cadă în sărăcie, protejându-i. Trebuie să punem economia reală pe scaunul șoferului. Economia financiară trebuie să slujească economiei reale.

Ce impact a avut criza financiară asupra standardelor muncii și politicilor sociale?

Criza financiară a devenit criză economică, iar criza economică a devenit criză socială, cauzând pierderea locurilor de muncă, creșterea sărăciei și creșterea continuă a inegalității. Astăzi avem în lume 200 de milioane de șomeri. În plus, există tendința de a folosi criza pentru reducerea drepturilor muncitorilor. Aceste lucruri pot fi schimbate, dar avem nevoie de voință politică pentru schimbare.  

Cred că este extrem de important să rămânem la valorile fundamentale ale UE: drepturi de bază, drepturi la locul de muncă și protejarea individului. Economia pieței sociale înseamnă crearea unui serviciu pentru ameliorarea bunăstării.

Cum poate contribui Parlamentul European la acest proces?

Respect enorm Parlamentul European pentru sprijinul pe care l-a acordat în domenii importante precum dimensiunea socială privind globalizarea, Pactul global pentru locurile de muncă și legile privind protecția socială. Lumea are nevoie de sisteme puternice, centrate pe parlament și societăți civile.

În multe sisteme politice, criza este percepută ca un mijloc de câștigare a alegerilor următoare. Țările ar trebui să coopereze și să găsească împreună soluții pentru a avansa. Parlamentul European are această capacitate de a se concentra pe interesul colectiv. Parlamentul are o sarcină dificilă: să-și asume rolul de lider și să creeze relații între sistemele politice și oameni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top