Opinii

Investitorii, atraşi în comunele tulcene datorită reabilitării drumurilor de exploataţie agricolă

  • Sarichioi, Luncaviţa, Jurilovca, Smârdan şi Baia au atras fonduri europene pentru infrastructură

Conform unei statistici existente la Consiliul Judeţean Tulcea, administraţia din acest judeţ a atras, numai în anul 2010, peste 300 milioane de euro fonduri structurale pentru dezvoltare locală. Cu astfel de fonduri se modernizează acum drumurile judeţene şi cele de interes local, se extind instalaţiile de alimentare cu apă şi de canalizare, se realizează infrastructura turistică (cum ar fi porturile pentru navele de agrement), în mai multe localităţi din Delta Dunării şi, nu în ultimul rând, se completează infrastructura necesară dezvoltării fermelor agricole din satele judeţului. Primăriile din comunele Luncaviţa, Jurilovca, Sarichioi, Baia, Mihail Kogălniceanu şi Smârdan au iniţiat câte un proiect pentru modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă.

Un articol realizat de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Drumurile agricole care se vor moderniza în lunile care urmează vor spori potenţialul de devoltarea a afacerilor agricole pe câte 5.000 de hectare din fiecare din cele şase comune.“Am depus un proiect pentru atragerea banilor europeni din Fondul de Dezvoltare Rurală gestionat de unitatea de management de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este vorba de măsura care vizează finanţarea unor investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii legate de agricultură şi silvicultură. Cu fonduri europene ce însumează un million de euro vom pietrui drumurile din extravilanul satelor Luncaviţa şi Rachelu, care asigură accesul mijloacelor de transport spre terenurile agricole din comuna noastră. Două dintre aceste drumuri duc către terenurile agricole din vecinătatea satului Luncaviţa. Mai există şi un drum de pământ care leagă satul Rachelu de terenurile agricole din zona de baltă. Toate drumurile vor fi pietruite cu aceste fonduri”, spune Ilie Ştefan, primarul comunei Luncaviţa (foto sus). Prin modernizarea drumurilor din extravilanul satelor, se vor crea noi oportunităţi de investiţii în fermele agricole din comună. Primarii comunelor Jurilovca şi Sarichioi, Virgil Vlaciu (foto stânga), respectiv Cristian Vitali Finoghen (foto dreapta), au prezentat motivaţii similare în fundamentarea proiectelor pe care le-au depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ei au arătat că reabilitarea drumurilor este necesară pentru dezvoltarea zonelor legumicole din aceste comune. Trebuie spus că în satele Zebil, Vişina şi Sălcioara din cele două comune există o puternică tradiţie privind practicarea legumiculturii. Primăriile din Sarichioi şi Jurilovca au creat până acum o serie de facilităţi locale pentru horticultorii care investesc în dezvoltarea afacerilor şi mai ales în realizarea unor unităţi de preindustrializare pe plan local a legumelor care nu pot fi vândute în stare proaspătă. Planurile de dezvoltare ale legumiculturii din aceste localităţi au fost întârziate din cauza lipsei unei reţele adecvate de drumuri extravilane de acces în bazinele legumicole. Primăriile din Baia şi Smârdan au acesat, la rândul lor, câte un million de euro fonduri structurale pentru modernizarea drumurilor de acces spre zonele agricole. Cele două localităţi doresc să-şi dezvolte puternic agricultura şi să creeze unităţi de industrie locală în domeniul prelucrării legumelor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top