Mediul sub lupă

Inundații, secetă, uragane, semnele încălzirii globale

Secolul XXI va fi un secol al meteorologiei, sau nu va fi deloc! Sub această axiomă, încălzirea globală a devenit noul Babalau global, invizibil dar mereu prezent. Dacă plouă, sau dimpotrivă e secetă, dacă e foarte cald, sau dimpotrivă e foarte frig, de vină e încălzirea globală. Folosind un șiretlic mai vechi al lui Al Gore și profitând de slabele cunoștințe de meteorologie ale publicului general, politicienii au trasat agende izvorâte din combaterea noului inamic nevăzut, iar meteorologii s-au dus la culcare, pentru că orice se întâmplă în materie de vreme probabilă poate fi pus pe seama încălzirii globale.
Un prim rezultat al acestui joc de-a Baba Oarba s-a văzut cu ocazia uraganului Ida, care a făcut pagube de zeci de miliarde și a ucis zeci de americani, în estul SUA. În România, slavă Domnului, avem o țară mai mică, deci dezastre mai mici: inundațiile de peste vară, respectiv acum incendiile de vegetație din Mehedinți.
Motivația scrierii acestui articol este un raport publicat de serviciul privat de meteorologie american Accuweather. În ultimii ani, site-ul Accuweather a devenit ca majoritatea media americane o platformă a propagandei de stânga, care agită steagul încălzirii globale, rostogolește mai departe propaganda covid și bocește dezastrele aduse asupra Americii de politica lui Donald Trump. Cu ocazia uraganului Ida, cei de la Accuweather au primit o palmă de la monstrul la crearea căruia au participat și ei: Zeci de oameni au murit, în timp ce mesajele de avertizare ale meteorologilor adevărați erau ignorate, pentru că presa era prea ocupată cu propaganda încălzirii globale.
Post factum, Accuweather a publicat articolul „De ce a fost (uraganul) Ida așa de devastator pentru nord-estul SUA?” În articol, nu e pomenită nici măcar o dată sintagma „încălzirea globală”. În schimb, sunt indicate o parte din mesajele Accuweather care prognozau – uneori cu 3-4 zile înainte – inundațiile devastatoare ce au răvășit zona Tennessee – New York. Autoarea arată cum atât meteorologii Accuweather, cât și alții au avertizat din timp asupra dezastrului iminent. Totodată, sunt reproduse câteva din punctele de vedere ale oficialităților, care s-au declarat luate prin surprindere, de „un dezastru care nu putea fi prevăzut”.

SUA a ajuns în sfârșit din urmă România

Cei de la Accuweather nu își permit să tragă de urechi administrația americană și guvernatorii care au stat cu mâinile în sân, dar în același timp nu se pot abține să nu arate că ei și alții au avertizat asupra pericolului, fără însă a fi luați în seamă. Cu o zi înainte de dezastru, Bernie Rayno, unul din meteorologii-șefi ai Accuweather a prezentat o prognoză care s-a realizat în proporție de 100%. „Pare că furtuna slăbește, nu-i așa?” spune Rayno. „Acum priviți ce se întâmplă în ziua de miercuri: Energia masei de aer rece canadian coboară spre furtuna Ida. Principala problemă va fi ploaia. Va fi o perioadă extinsă de ploaie torențială. Priviți ce cantități de ploaie colosale sunt prognozate – de aceea suntem preocupați de pericolul de inundații rapide.”
În același reportaj, Rayno a postat și harta precipitațiilor în luna precedenta, care arăta că majoritatea zonelor ce urmau să fie „vizitate” de furtuna Ida încasaseră peste 200% din normalul precipitațiilor pe luna precedentă. Solul era saturat cu apă, deci ploile ce urmau să fie aduse de furtună nu aveau să se infiltreze în sol, ceea ce creștea exponențial potențialul de inundație. Meteorologii mai avertizau și că în multe cazuri inundațiile aveau să se producă noaptea, ceea ce creștea riscul pierderilor de vieți omenești.
De cealaltă parte, autoritățile s-au declarat – refren pe care l-am auzit de nenumărate ori în România – luate prin surprindere. „Nu știam că o să fie o rupere de nori și o să vină peste New York apa ca din cascada Niagara” a declarat guvernatoarea statului. Primarul orașului New York a recunoscut că biroul său a primit o prognoză de 75-150 de litri pe metrul pătrat (dublu față de recordul de precipitații la New York), dar de făcut nu a făcut nimic. Până la urmă au căzut 150-200 de litri pe metrul pătrat în zona New York-ului, cu 80 de litri într-o oră, la vârful potopului.

Dar avem și noi specialiști în încălzirea globală

Pe partea de meteo, sunt două diferențe între SUA și România: 1. După fiecare dezastru, ei fac o evaluare să vadă ce a mers și ce n-a mers, respectiv 2. La ei încă mai sunt specialiști adevărați care fac prognoze adevărate și care ulterior au curajul să spună că avertismentele nu au fost ascultate.
În privința SUA, nu vă faceți speranțe prea mari. Chiar și cei de la Accuweather se feresc deja să arate cu degetul vinovații. Articolul lor citează remarcile tâmpe ale oficialilor, dar nu comentează răspunsul inept al celor chemați să acționeze după avertizările meteo. „Meteorologii Accuweather țipau în gura mare despre pericolul iminent” spune meteorologul șef al serviciului meteo privat. Articolul subliniază că și Administrația de Meteorologie a SUA emisese un avertisment, dar meteorologii de la stat stau acum ascunși și nu comentează, sau cel puțin presa nu îi bagă în seamă. Încet dar sigur, SUA recuperează decalajul față de România și la acest capitol.
Ca să vedem unde vor ajunge și americanii în câțiva ani, să aruncăm o privire la situația din țara noastră: Anul acesta am avut inundații rapide și devastatoare în zonele montane și partea de nord-est a țării. Totodată, în vest și sud-vest am avut și încă mai avem secetă prelungită, epicentrul fiind în Mehedinți. Această situație s-a dezvoltat pe fondul unei evoluții atipice în vară: Anticiclonul siberian care de obicei se extindea peste Ucraina și dirija furtunile pe un traseu vest-est nu și-a făcut simțită prezența aproape deloc. Pe acest fond, furtunile au urmat un traseu mult mai nordic, Botoșaniul și Suceava încasând furtună după furtună, toată vara. La polul opus, Mehedințiul a fost privat de ploile ce cădeau în alți ani. Situația din România s-a încadrat în tabloul general european. Umezeala din bazinul mediteranean, care altă dată cădea ca ploaie din Balcani până în Turcia a fost purtată către nord, iar stațiunile de la Mediteraneană în care anii trecuți aflam că „turiștii români din Grecia au fost luați pe sus de viitură” au devenit „stațiunile vizitate de români din Grecia și Turcia sunt arse de secetă și focuri”.
Felul în care acest regim meteorologic perfect natural și explicabil a fost relatat de meteorologii și presa centrală din România a fost unul stas: Încălzirea globală e de vină, nu avem ce-i face.
Într-o lume în care încălzirea globală e de vină pentru orice, nimeni nu are nicio responsabilitate.
Nimeni nu i-a avertizat pe agricultori în legătură cu seceta. Niciun meteorolog nu a atras politicienilor atenția asupra dezastrului în plină desfășurare la care acești agricultori erau expuși sau asupra măsurilor necesare pentru a le ușura situația. La inundații, președintele țării nu a catadicsit să se deplaseze. De evaluarea acurateții prognozelor sau a eficienței măsurilor care au fost luate (sau mai degrabă nu au fost luate) de autorități nici nu se pune problema, oricum nu are cine să o facă – politrucii de la Ministerul Mediului?

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top