Interviu

Interviu cu deputatul George Şişcu despre alegerile europarlamentare

Am stat de vorbă cu deputatul George Şişcu despre alegerile europarlamentare, oferta PNL, estimări de rezultate, euroscepticism versus democraţie şi stat de drept.
George Şişcu este deputat liberal de Tulcea, membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului executiv naţional al PNL.

Echilibru între experienţă şi tinereţe

„Puteți observa pe lista Partidului Național Liberal pentru europarlamentare o îmbinare a experienței politice a candidaților mai în vârstă, cu entuziasmul și prospețimea celor tineri. Lista PNL cuprinde oameni care au demonstrat acolo unde au activat până acum că sunt cei mai buni profesioniști în domeniilor lor de activitate. Cel care deschide lista, Rareș Bogdan, este un simbol al luptei împotriva corupției și abuzurilor celor din PSD și ALDE. Avem pe listă primari de municipii mari precum Gheorghe Falcă (Arad) şi Mircea Hava (Albă Iulia), ce au rezultate foarte bune în administraţie şi în atragerea de fonduri europene, precum şi europarlamentari care chiar au făcut ceva în mandatul trecut, precum Adina Vălean și Siegfried Mureșan”.

Apartenenţa la PPE, cel mai mare grup european

„Lista noastră ar trebui votată pentru că PNL este un partid consecvent față de propria doctrină și este partidul care poate rezolva cu siguranță problemele României. Asta şi pentru că face parte din Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Mai mult decât atât, PNL este o voce puternică în cadrul grupării popular europene. Ca un argument, vreau să vă reamintesc cu această ocazie că la lansarea candidaților noștri pentru europarlamentare au fost prezenți la Bucureşti lideri importanţi ai PPE: Manfred Weber, candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, Michael Schneider, președintele grupului PPE în Comitetul Regiunilor, Antonio López-Istúriz White, secretarul general al PPE, Dara Murphy, directorul campaniei PPE pentru europarlamentare.

Într-o perioadă în care euroscepticismul şi populismul tind să se răspândească în unele state din Europa sub influenţa unor lideri autocraţi, context în care şi România lui Dragnea şi Tăriceanu pare să o ia pe acelaşi drum, este foarte important să apărăm valorile democraţiei şi ale statului de drept”.

Ce procente vor obţine partidele

„Ținând cont de realitățile vieții cotidiene și de sondajele de piață, cred că PNL va scoate 28-30 %, PSD în jur de 25 %, USR+PLUS maxim 20 %, ALDE 8-10 %, Pro România 5-6 %, iar PMP cred că este la limita pragului de 5%. Eu mizez pe o participare la vot de peste 40%.
Rezultatele slabe ale PSD, adică cele 25 de procente pe care le estimăm, vor demonstra clar că drumul pe care merge azi România condusă de PSD și de aliații lor ALDE este unul greșit. PSD demonstrează prin toate acțiunile pe care le inițiază și le susține că este un partid eurosceptic.
Amintesc aici inițiativele din justiție, celebra Ordonanță 114, modul total netransparent și autocrat în care alianţa PSD-ALDE conduce România. Problema cea mai gravă este că partidele de la guvernare nu ţin cont de niciun sfat, și nu vorbesc aici doar de opoziția din România, ci chiar de propriile familii politice europene din care (încă) fac parte. PNL a atras de multe ori atenția că această atitudine politică este falimentară și scoate România în afara valorilor democratice în jurul cărora este construită Uniunea Europeană. Iată că ulterior, Uniunea Europeană a confirmat în numeroase rânduri, prin numeroase voci, că România se îndepărtează de ceea ce ar trebui să fie un stat de drept”.

Referendumul şi „penalii”

„Referendumul propus de preşedintele Iohannis este, în principiu, un subiect interesant, dar trebuie să vedem mai întâi întrebarea. Prefer să discutam pe această temă după ce vom cunoaște întrebarea. Probabil va fi o întrebare legată de justiție și prezența în viața politică a persoanelor condamnate penal. Acesta este un subiect pe care l-am mai discutat cu alți colegi de-ai dumneavoastră și vă spun aici că ALDE este format în majoritate din foști membri PNL care, la un moment dat, erau, vă rog să rețineți, cercetaţi și NU condamnați definitiv. PNL a depus și o inițiativă legislativă în Parlament în acest sens. La alegerile din 2016, nu au mai fost prezenți pe listele PNL oameni care erau, repet, cercetaţi de către organele de justiție. Însuși președintele Ludovic Orban este o dovadă elocventă în acest sens.
Ce argumente mai bune vă pot aduce pentru a înțelege că PNL este cel care a inițiat demersul ca persoanele cu probleme penale să iasă din viața politică?! Faptul că USR a furat această idee și a strâns semnături în acest sens, pentru schimbarea legislației, este o dovadă că oamenii <noi> în politică folosesc metode vechi”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top