Fără categorie

Intensificarea eforturilor de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la numărul european unic de urgenţă 112 , gestionarea reţelelor de socializare şi măsurile efective intreprinse de România pentru corectarea deficitului bugetar, pe agenda reuni

 

In data de 15 februarie a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene

 

 

In cadrul reuniunii au fost discutate subiecte precum pregătirea participării României în vederea  Consiliului Economie şi Finanţe (ECOFIN – 16 februarie) şi rezultatele Consiliului European informal care a avut loc în data de 11 februarie, la Bruxelles. Alte teme abordate au fost necesitatea intensificării campaniei de informare a cetăţenilor europeni în privinţa numărului unic de urgenţă 112, recomandarea Comisiei Europene către companiile care gestionează reţele de socializare, de îmbunătăţire a politicilor vizând siguranţa copiilor. In cadrul reuniunii   a fost facută o informare privind măsurile efective intreprinse de România pentru corectarea deficitului bugetar, în contextul cerinţei impuse de către Consiliu şi Comisia Europeană de corectare a deficitului bugetar sub nivelul de 3% pâna cel târziu în …

 

In data de 15 februarie a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene

 

 

In cadrul reuniunii au fost discutate subiecte precum pregătirea participării României în vederea  Consiliului Economie şi Finanţe (ECOFIN – 16 februarie) şi rezultatele Consiliului European informal care a avut loc în data de 11 februarie, la Bruxelles. Alte teme abordate au fost necesitatea intensificării campaniei de informare a cetăţenilor europeni în privinţa numărului unic de urgenţă 112, recomandarea Comisiei Europene către companiile care gestionează reţele de socializare, de îmbunătăţire a politicilor vizând siguranţa copiilor. In cadrul reuniunii   a fost facută o informare privind măsurile efective intreprinse de România pentru corectarea deficitului bugetar, în contextul cerinţei impuse de către Consiliu şi Comisia Europeană de corectare a deficitului bugetar sub nivelul de 3% pâna cel târziu în 2011.

 

In data de 11 februarie, a avut loc Consiliul European informal, desfasurat  la Bruxelles, . Aceasta a fost prima întâlnire a liderilor europeni convocată şi pregătită de preşedintele permanent al Consiliului European, Herman van Rompuy. România a fost reprezentată la această întâlnire de catre preşedintele Traian Băsescu.

 

Principala temă de  discuţie a vizat obiectivele şi guvernarea noii Strategii europene pentru creştere şi ocuparea forţei de muncă, UE 2020. De asemenea, a mai fost abordat subiectul situaţiei umanitare din Haiti.

 

In ceea ce priveşte Strategia UE 2020, liderii europeni au andosat propunerile din documentele de lucru interne  Barroso-Van Rompuy, respectiv priorităţile tematice ale Strategiei (fundamentarea creşterii pe cunoaştere, asigurarea inclusivităţii sociale, dezvoltarea competitivităţii şi a economiei durabile); definirea unui număr limitat de ţinte UE (5) şi prezentarea de ţinte naţionale, coordonate cu cele europene; corelarea UE 2020 cu Pactul de Stabilitate şi Creştere; coordonarea implementării Strategiei la nivelul Consiliului European; consolidarea mecanismelor de monitorizare a implementării Strategiei (crearea de sisteme de benchmarking şi tabele de evaluare, misiuni de evaluare Comisie-experti din state membre).

 

Principalul mesaj privind Haiti a fost apelul pentru un raspuns al statelor membre la solicitarea secretarului general al ONU, Ban Ki Moon, de alocare de finanţare pentru gestionarea situaţiei umanitare din această ţară.

 

Cu ocazia Zilei Europene 112, la 11 februarie, Comisarul European pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, s-a adresat în scris statelor membre invitându-le să-şi intensifice eforturile de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la numărul european unic de urgenţă 112. Deşi se observă o uşoară ameliorare î acest sens, trei sferturi dintre cetăţenii UE nu au aflat nici până în prezent că pot suna la 112 în caz de urgenţă pentru a chema poliţia, pompierii sau serviciile medicale, indiferent dacă se află acasă sau în călătorie în UE. Reflexul de a suna la acest număr, care funcţionează acum în toate ţările Uniunii, ar face posibilă salvarea multor vieţi şi ar reduce consecinţele grave ale multor accidente.

 

In prezent 112 funcţionează în toate ţările UE în paralel cu celelalte numere naţionale de urgenţă, însă Danemarca, Finlanda, Tările de Jos, Portugalia, Suedia, România şi Malta au decis ca acesta să devină principalul lor număr naţional de urgenţă. Informaţii privind funcţionarea numărului 112 în statele membre se pot afla la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/ms/index_en.htm  

 

Referitor la gestionarea reţelelor de socializare, conform unui studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene, 50% din tinerii europeni difuzează pe internet informaţii cu caracter personal care riscă să ramână permanent online şi să fie vizualizate de oricine. Mai puţin de jumătate din companiile care gestionează reţele de socializare (40%) întocmesc profiluri ale utilizatorilor sub 18 ani care să fie vizibile, în mod implicit, doar de prietenii acestora şi numai o treime dintre acestea au dat curs solicitărilor de ajutor din partea utilizatorilor.

 

Concluziile raportului arată că, din cele  23 de site-uri, 19 oferă sfaturi legate de siguranţa şi informaţii îndreptate expres către copii şi/sau adolescenţi (această măsură nu se aplică pentru 2 servicii).  Aceste informaţii sunt uşor de găsit şi uşor de înţeles în cazul a 14 site-uri :  YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

 

„Ziua pentru un internet mai sigur” este sprijinită de Programul pentru un internet mai sigur al Comisiei Europene şi a fost organizat de INSAFE în fiecare an începând cu 2004, rezultând în acţiuni ce s-au desfăşurat în peste 60 de ţări din Europa şi din lume. Dosarul de presă poate fi consultat la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=5565  

 

In cadrul reuniunii a fost facută şi o informare privind măsurile efective întreprinse de România pentru corectarea deficitului bugetar. In iulie 2009, Consiliul a aprobat o propunere a Comisiei de începere a procedurii de deficit excesiv (PDE) pentru România pe baza unui deficit de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat corectarea deficitului sub 3% până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

 

România a redus cheltuielile cu salariile în sectorul public şi a diminuat cheltuielile publice pe bunuri şi servicii în 2009, conform recomandării. Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de măsuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB şi mărirea veniturilor cu circa 0,5% din PIB. In plus, o lege a responsabilităţii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisă Parlamentului pentru adoptare. Luând în considerare aceste diferite masuri, se poate conclude ca România a luat măsuri efective aşa cum a fost cerut în recomandare.

 

Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică prevede ca în cazurile în care recomandările au fost respectate, dar situaţia economică se deteriorează în mod semnificativ şi în afara controlului ţării respective, Consiliul poate revizui recomandările şi termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv. Având în vedere că România a suferit o recesiune estimată la 7% în 2009, comparativ cu o recesiune de 4% prevazută în estimările Comisiei din primavara lui 2009, datorită unei scăeri importante a exporturilor şi a unei reduceri a cererii interne cauzate de criza economicăşi financiara la nivel global, Comisia Europeana vă recomandă ca termenul limită să fie extins cu un an la 2012.

 

In acest context, reuniunea miniştrilor de finanţe din statele membre – Consiliul ECOFIN, care va avea loc in data de 16 februarie a.c., va decide asupra Recomandării Consiliului de corectare a deficitului excesiv pentru România, prin care se propune prelungirea termenului până în 2012.

 

Pentru evaluarea Comisiei accesaţi:

http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/sgp/2010_02_08_sgp_en.htm

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top